image

Babeczki jaglane z malinami

Dawno nie było kaszy jaglanej, więc trzeba nadrobić tę haniebną zaległość :).

Uwielbiam tworzyć jaglane słodkości, więc dziś zaproponuję babeczki. Śmiało możesz zapakować je dziecku do pudełka na drugie śniadanie w szkole.

Kasza jaglana dostarcza nam wielu wartościowych składników, takich jak żelazo, wapń, potas i witaminy z grupy B oraz niezbędny dla sportowców cynk. Jest także źródłem pełnowartościowego białka. Jest lekkostrawna, więc doskonała dla osób mających problemy z wątrobą, jelitami, czy trzustką. Pomaga regulować poziom cholesterolu. Jest zasadowa, więc polecana w dietach i kuracjach odkwaszających.

Należy jednak pamiętać, że kasza jaglana spowalnia pracę hormonu tarczycy, więc nie powinno się jej jeść codziennie. Zwłaszcza, że ma dość wysoki indeks glikemiczny – powyżej 70 (ryż brązowy ma 50), więc dość szybko podnosi poziom cukru we krwi. Ale raz na jakiś czas – czemu nie? 🙂

 

Babeczki jaglane z malinami

 

Składniki:

  •  2 łyżki oleju kokosowego TUTAJ
  • 1/2 szklanki świeżych malin,
  • 1  jabłko,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  •  4 – 5 daktyli (namoczonych 15 minut we wrzątku)
  • 1 łyżka siemienia lnianego

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną, dodaj olej kokosowy oraz namoczone wcześniej we wrzątku daktyle. Poczekaj do momentu wsiąknięcia wody, zmiksuj blenderem i dodaj starte na tarce jabłko, maliny, sok pomarańczowy i siemię lniane. Pozostaw gorącą mieszankę pod przykryciem, dopóki nie wsiąknie sok i całość lekko ostygnie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż ciasto do foremek i piecz ok 30 min. Po upieczeniu zostaw na kilkanaście minut w piekarniku.

 

Gotowe!

 

image-3 image-2

10 września 2016 / 42 komentarze

Komentarze do wpisu 42 komentarze

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *