Odrobina czekolady na urodziny :)

Gdy coś osiągniemy, posiądziemy upragnioną rzecz lub rozwiążemy problem mówimy, że jesteśmy szczęśliwi. Czujemy wtedy radość, satysfakcję, dumę – emocje, które w końcu mijają.

Zaś szczęście może być stanem, w którym jesteśmy trwale.  Osiągamy go od chwili, w której docenimy to co mamy. Rodzinę, oddanych ludzi wokół, pracę, możliwość rozwijania pasji, czyjś miły gest, rozradowany psi pysk, swoje zalety, piękno natury, zdrowie.

Wdzięczność to podejście do życia – uważa dr Robert A. Emmons z University of California at Davis. Nawet, gdy nie wszystko się układa, możemy wywoływać w sobie wdzięczność, ćwiczyć się w tej sztuce i uzbrajać na gorsze chwile – tłumaczy Emmons.

Codziennie można znaleźć wiele powodów do wdzięczności, a więc także do bycia szczęśliwym. Taka praktyka pomaga w budowaniu pewności siebie.

Wam i sobie życzę zdrowej pewności siebie i trwałego szczęścia 🙂

I goszczę Was urodzinowo muffinami :).

Muffinki z płynną czekoladą

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuściłam w rondelku {4 kostki zostawiłam nie rozpuszczone) z masłem klarowanym. Ubiłam na sztywną pianę białka z sodą oczyszczoną oraz cukrem kokosowym. Połączyłam z czekoladą oraz żółtkiem i wymieszałam powoli. Pojemniczki na babeczki (mogą być specjalne żaroodporne, szklane do pieczenia) wysmarowałam tłuszczem (masłem ghee lub olejem kokosowym), włożyłam do środka po 1 kostce czekolady. Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni i piekłam 8 minut. Wyjęłam babeczki z piekarnika i odstawiłam do ostygnięcia.

W rondelku rozpuściłam olej kokosowy i kakao – oblałam babeczki i posypałam wiórkami kokosowymi.

Pychota!!!

Komentarze 36 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Babeczki rewelacja 🙂 Ania to kolejny przepis, którym zdobywasz nasze rodzinne podniebienia :)!

Aniu coraz bardziej przekonuję się do twojej strony. Nigdy za Tobą nie przepadałam, ale to nie była kwestia merytorycznej treści jaką prezentujesz. Moze bardziej sposób, bo nie uzewnetrzniasz sie jak inne trenerki… Czasem mi tego brakuje. Milo by bylo zobaczyć cię w mniej idealnej wersji, wtedy byłabyś dla mnie bardziej prawdziwa i przekonywujaca…? 😉 Mam tyle lat co Ty i jestem w ciąży na tym samym etapie. I właśnie w tym momencie cenię sobie twoje rady, szczególnie te o diecie w ciąży. A moze po prostu wydoroslalam? 😉 Nie wiem sama.
Ps. Dzieki za sok z granata, pokochalam go i naprawdę ma na nas zbawienny wplyw!!! Buziaki i wszystkiego dobrego dla was!!! ????????

Aniu, szukam przepisu na “healthy” wersję fondant au chocolat… Właśnie myślałam o takiej kombinacji składników jak w tym przepisie. Czy myślisz, że wystarczy po prostu wyciągnąć je wcześniej z piekarnika, aby środek był płynny, czy raczej trzeba zupełnie modyfikować przepis?

W książce znajdziesz przepis na babeczkę czekoladową z płynącą czekoladą 🙂

O! ekstra 🙂 Dzięki za szybką odpowiedź.
Książki jeszcze nie mam, ale właśnie podałaś mi mocny argument, żeby nie zwlekać…Fondant zaplanowany na sobotę 😉
Z resztą na pewno oprócz tego przepisu wykorzystam większość innych.

Zrobiłam i wyszły pyszne. Prosty przepis, fajny efekt. Polecam!

Wyszły rewelacyjne!???? rownież zrobiłam na urodziny (tylko nie swoje)???? bardzo fajny przepis ????

Babeczki wyszły GENIALNE!!! Bardzo polecam. Użyłam 1 łyżkę zwykłego cukru (z braku kokosowego) i czekoladę 70% – poziom słodyczy był idealny. Dziękuję za przepis!

I tak wyszly super? Mam kziazke pani Ani w domu i tam jest inny przepis (z kasza jaglana), ale to samo zdjecie. Troche nie wiem za bardzo ktory przepis robic 😛

Wszystkiego Najlepszego Pani Aniu:) Ja ma dokladnie 10 dni po Pani urodziny 🙂 pozdrawiam

Aniu jesteś dla mnie wzorem i życzę ci wszystkiego najlepszego. Żałuję że ja nie mam tak silnej woli w realizacji celów i marzeń. 100 lat ????

Aniu, chce zrobic Twoje mufinki czekoladowe ale mam kilka pytan bo nie rozummiem;-(

1. “Czekoladę rozpuściłam w rondelku {4 kostki zostawiłam nie rozpuszczone)” – to rozpuściłaś w rondelku 100 g czekolady i oprócz tego miałaś 4 dodatkowe kostki ? czy rozpuściłaś 4 kostki ze 100 g ???
2. “włożyłam do środka po 1 kostce czekolady.” – nie rozumiem … włożyłaś do blaszki po jednej kostce czekolady i zalałaś to masą?? bo nie wiem gdzie włożyłaś te czekoladki??

Myślę ze składniki sa tu na cztery porcje więc trzeba zostawić 4 kostki z tabliczki 100 gramowej i umieścić po jednej w środku masy ktora juz rozdzielimy do foremek. Pozdrawiam

Aniu. Spełniaj się rodzinnie i zawodowo. Nie trać zapału do zarażania radością i zdrowiem innych. Potrzebujemy Cię. STO LAT!!

Aniu, zawsze bądź sobą i śmiało realizuj projekty oraz marzenia! Samych pięknych chwil, sto lat! 🙂

Pani Aniu, a czy można czymś zastapić jajka, tak bardzo chciałabym spróbować takiej babeczki, ale nie mogę jajek.
Pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego

Siemię lniane lub nasiona chia:)

Wszystkiego Najlepszego z okazji urodzin, szczęścia, zdrowia, miłości, spełnienia wszystkich marzeń.

Aniu!
Pomyślności i zdrowia by realizować marzenia. Sto lat!!!!

Wszystkeigo Najlepszego Aniu! Dziękuję! Twoje ćwiczenia i dieta przynoszą efekty❤️❤️ Niedługo prześle zdjecia przed i po!

Aniu, przepis bardzo ciekawy! i jednocześnie nie skomplikowany 🙂 Życzę Ci zdrówka i wielu sukcesów zawodowych! abyś była zawsze SZCZĘŚLIWA 🙂 ;-*

Aniu! Wszystkiego dobrego z okazji urodzin! Dalszych sukcesów ????

Wszystkiego najlepszego! Zdrowia, szczęścia, siły i motywacji do tych wszytskich pozytywnych rzeczy, które robisz dla siebie i innych oraz uśmiechu na twarzy, by zarażał Nas optymizmem, który zdaje się być wpisany w Twoje “ja”. ☺????

wyglądają pysznie!

PS słodkiego;) miłego życia Aniu, żyj nam w zdrowiu jak najdłużej

Pani Aniu!
Wszystkiego dobrego z okazji Urodzin, szczęścia o którym Pani pisze, spełnienia i wytrwałości w tym co Pani robi:)

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!
Babeczki przepysznie wyglądają, muszę spróbować je zrobić!