Bezglutenowe ciasto z gruszką i jabłkiem

Nie masz pomysłu na ciasto?

dsc_9091

Myślisz, że przygotowanie zdrowych słodkości zajmuje dużo czasu?

Systematycznie staram się obalać ten mit:) Przygotowanie niektórych zdrowych ciast naprawdę nie jest dużym wyzwaniem. Większość czasu pracuje piekarnik:) Natomiast satysfakcja i zadowolenie domowników i Twojego organizmu bezcenne. 

Bezglutenowe ciasto z gruszką i jabłkiem

Przygotowanie:

Tłuszcz i słód zmiksowałam w robocie kuchennym (można użyć miksera). Następnie wbiłam jajka, mąkę, sodę oczyszczoną i wszystko wymieszałam. Dodałam śmietankę roślinną (w moim przypadku gęste mleczko kokosowe).

Następnie dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki owoce.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (można też użyć prostokątnej foremki).

Połowę masy na ciasto przełożyłam do tortownicy, poukładałam na niej jabłka, następnie nałożyłam drugą część masy, a na wierz ułożyłam gruszki. Całość posypałam przyprawami: cynamonem, kardamonem i wanilią.

Piekłam w piekarniku w 180 stopniach ok. 40-50 minut.

Prawda, że proste? 🙂

Pamiętaj, że jeśli nie masz w danej chwili jakiś składników w domu, możesz użyć zamienników – np. w przypadku słodu, zawsze przedstawiam sugerowany, najzdrowszy według mnie wybór, ale Ty możesz użyć w zastępstwie innego – to będzie Twój wybór 🙂

Komentarze 50 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pytanie, po co promować dietę bezglutenowa skoro gluten jest tak naprawdę nieodpowiedni dla 3 -4 % populacji ludzi, chorych na tzw. celiakię czyli nietolerancję glutenu.

Gluten jest nieodpowiedni na co dzień dla każdego. 3-4% populacji ludzi kategorycznie nie może go jeść, a reszta po prostu powinna go unikać.

Bardzo dobry przepis.robilam i ze śmietanką kokosową i zwykła.obie wersje bardzo dobre.

Prosze o podpowiedz:
*szczypta wanili – czy to powinna być szczypta miąższu z laski wanili, cukier wanilinowy czy masz moze inny produkt sprawdzony, prosze o rade?
*śmietanka roślinna – prosze o przykład, za jakim produktem powinnam rozejrzeć się w sklepie:)
chciałabym aby ciasto mi wyszlo, dlatego prosze o przykladowe produkty.

dzieki! i pozdrawiam

szczypta wanilii jest do smaku, wszystko jedno która.
Śmietanka roślinna np ryżowa, lub gęste mleczko kokosowe.

Soda oczyszczona pełni rolę proszku do pieczenia.

Ciacho musiało być przepyszne! Chyba pojawi się u nas na świątecznym stole! Uwielbiam Panią i Pani boskie, przepyszne przepisy 🙂 Ciepło pozdrawiam :*

Aniu jestem na diecie bezglutenowej, zastanawiam sie czy mąka owsiana bezglutenowa jest w pełni dla mnie bezpieczna. Ciasto oczywiście upiekłam na mące kokosowej. Wyszło przepyszne jednak nie wyrosło duże. Czekam na kolejne Twoje przepisy????

A czy zamiast maki owsianej moge uzyc zytniej ? Pytam poniewaz wlasnie taka posiadam 😉

U mnie powstała zmodyfikowana wersja – wszystkie składniki zmniejszone o połowę, tylko jabłka, mąka jaglana zamiast tej z przepisu i erytrytol jako słód. Wyszło jednak pyszne 🙂

Właśnie piekę dla siostry na urodziny, mam nadzieję, że będzie smakować tak dobrze jak wygląda☺️☺️☺️

wiedziałam, że będzie smakować 🙂

Spróbowałam, ale niestety wyszedł mi zakalec 🙁 ciasto prawie w ogóle nie urosło. Nie miałam wszystkich składników dokładnie takich jak w przepisie. Różnica polegała na użyciu mleczka light, białego cukru i mąki tortowej. Co mogło pójść nie tak? Zauważyłam, iż mimo trzymania mleczka w lodówce miało ono jednolitą konsystencję – bez części gęstej i wody. Będę wdzięczna za feedback 🙂

nie kupuj mleczka ‘light’ ono nie posiada dwoch warst, pewnie dlatego masz zakalec. lepiej dodaj jogurt grecki tylko taki ktory ma gesta konsystencje.

A mozna dodac mąkę z amarantusa? Tylko taką obecnie posiadam w domu 🙂

A ja ostatnio notorycznie piekę Aniu Twoje ciasto z jabłek i kaszy jaglanej:) pycha! dzięki za inspirujące przepisy!

Super!!! Jestem od tygodnia na diecie, ale dziś mam spotkanie z przyjaciółmi i postanowiłam upiec coś wyśmienitego i zdrowego – ten przepis idealnie się do tego nadawał. Wyszło bardzo smaczne i mam nadzieję, że będzie smakowało moim znajomym. Zamieniłam tylko mąkę owsianą na orkiszową (bo po prostu nie miałam jej w domu). Dziękuję !!!

Wlasnie dzis mialam ochote na szarlotke ( gruszka byla do obiadu do kurczaka) a ze oprocz glutenu nie moge jesc jajek wiec dosc czesto robie robie wariacje twojego przepisu na ciasto z jagodami ( wykorzystuje biszkopt )- to na zdjeciu w ksztalcie serca. Placek zaraz bedzie gotowy. Szukam jeszcze pomyslu jak zrobic czekoladowa polewe. Dzieki Aniu za super przepisy

Jutro przetestuję z moim Sześciolatkiem, największym fanem Twoich przepisów.

Własnie upiekłam..pycha !!!pozdrawiam Cie Aniu ????

Aniu! Powiedz mi, czy przygotowując takie ciasta, nie podjadasz w trakcie? 😀 Fakt, trzeba ciasta spróbować, sprawdzić czy już odpowiednie itd (przynajmniej ja mam taką wymówkę :D). Bo moje było tak dobre, że ze dwie łyżki pochłonęłam. Obecnie jest w piekarniku i wygląda obiecująco ;).
Pozdrawiam!

A wiesz Aniu może, czy można jakoś w tym przepisie zastąpić jajka?

Siemieniem lnianym lub nasionami chia.

Witam . A co mozna dodać zamiast jajek ?? Mam nietolerancję na całe jajka 🙁 ????????????????

Siemię lniane lub nasiona chia.

Przepis super! Jaka bezglutenowa maka mozna zastapic make owsiana? Dziekuje za inspiracje 🙂

a można wykorzystac zamast mąki osianej można użyć mąki jaglanej??

Przecież Ania wyraźnie pisze ze możemy zastępować tym co mamy. Nie mamy owsianej użyjemy innej bezglutenowej a jeżeli nie musimy eliminować glutenu to użyjmy np orkiszowej 😉

ok 1 łyżeczki

Aniu czy mogłabyś kiedyś napisać artykuł o używaniu tłuszczu w gotowaniu, bo o ile kwestia smażenia jest dla mnie jasna (wiem że należy używać tłuszczów o największej temperaturze dymienia) to gotowanie i pieczenie jest dla mnie zagadką. Spotkałam się z opinią że większości tłuszczów nienasyconych nie można dodawać do potraw których temperatura przekracza 40 stopni C . Czy to oznacza że podczas pieczenia kwasy tłuszczowe np w orzechach czy awocado ulegają zmianie albo destrukcji?

Wygląda tak, że ślinka cieknie! A ciasto ala szarlotka jesienią to to, co tygryski lubią najbardziej!;) I jeszcze w wersji fit. Pozdrawiam Aniu.

Świetny przepis, muszę je spróbować jak najszybciej!! ☺️
Ania co mogłabym użyć zamiast śmietanki roślinnej? ????????