Bezglutenowe placki dla dzieci – na II śniadanie

Umówmy się, że dzieci są małe, duże i bardzo duże :). Kto z nas nie ma czasem ochoty na placuszki?

Poniższy przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, więc nikt nie powinien mieć problemów z jego realizacją. Takie placki możesz przygotować dziecku do pudełka na II śniadanie do szkoły lub np. na podróż wakacyjną. Przy okazji skosztują dorośli :).

Przygotowanie

Wszystkie składniki zmiksowałam uzyskując ciasto jak na naleśniki. Rozgrzałam odrobinę tłuszczu na patelni i smażyłam małe placuszki o średniej grubości. Można je podać na ciepło np. z truskawkami lub jagodami. A można zabrać do szkoły! 🙂

Komentarze 50 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu super przepis, świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników/racuchów!

Śniadanie z Twoimi placuszkami gotowe- dla dużych dzieci: mojego męża i dla mnie:):):)

użyłam mąki żytniej, wyszły super! Podałam z pokrojonymi bananami i borówkami. Pozdrawiam

Pycha.nie mialam siemienia lnianego to dodalam konopie z otrebami lnianymi;) do tego posmaroalam dzemem wlasnej roboty z malin i nasion chia. Mniam

Aniu Twoje przepisy bezglutenowe są mega pyszne. Okazało się, że mam nietolerancję glutenu i spadły mi one jak z nieba. Placki przepyszne tak samo jak inne dania. Tak trzymaj !!!!!

Dzisiaj rano wypróbowałam ten przepis i placuszki są przepyszne?. Nie jest to pierwszy przepis pani Ani który testowałam i jak narazie wszystkie wychodzą super ?

Aniu, myślisz że zamiast mleka roślinnego można dodać wodę, czy to kiepski pomysł? Niezbyt dobrze toleruję mleko roślinne oraz pochodzenia zwierzęcego, stąd pytanie. Z góry dzięki! 😉

Ja robię z wodą zamiast mleka roślinnego i też są smaczne 🙂

Zrobiłam z maki jaglanej i dodalam swiezego soku. Wyszla mi konsystencja raczej do nalesnikow wiec dodalam maki kokosowej. Konsystencja i wygoda smazenia super, jednak smak jagły z kokosowa chyba mi nie podpasowal wiec poratowalam sie dalfourem. Natomiast moj 3 letni syn zajadal same!!! Nastepnym razen pokombinuje jeszcze z mąkami, ale tak czy siak przepis polecam!! 🙂

Wyszły rewelacyjne ! Własnie jem jako przekąska w pracy ! Love it 🙂

Dzis robie placuszki drugi raz, wyszły przepyszne!! Jedne z lepszych bg bm bc jakie robiłam przez ostatnie 3 lata ! Ja robilam z mąki gryczanej 🙂 Bardzo dziekuje za przepis i czekam na wiecej 🙂

P.S. ostatnio pytałam o to siemie lniane, tym razem mniejsza łyzkę dałam i juz sie ciasto tak nie lepi, moze o to chodziło 😉

Przepis może spoko.
Ogólnie Lewandowskiego lubię, ale szkoda ze pani Ania zamiast odpisywać na komentarze ma.swojego admistratora.
Ewa Chodakowska zapewne też takiego ma, ale czytając odpowiedzi Ewy mają one sens i są bardziej rozwiezle a nie na zasadzie:tak lub “nie” a pani Ann szok. Zwykle zbywanie czytelnika 🙂
Lewy góra;)

moja Droga, nie mam żadnego administratora.
Więc proponuję jednak 4 razy zastanowić się nad bez sensownym komentowaniem…

Do Lew: Chodakowska tak odpisuje fankom ze przestalam sledzic jej profil. Rażące dla mnie bylo to ze pod kazdym postem żebra o lajko lub kropki w komentarzu a kiedy dziewczyny komentowaly cos nie po jej mysli, to je obrazala i to z czasem z coraz bardziej bezpośredni sposob. Ja odeszlam tuz po tym jak jakiejs kobiecie zasugerowała wprost ze jest głupia.
Poza tym co tu odpisywać wiecej? Mozna zastapic maka kokosowa? Mozna. Co tu wiecej pisac? We wpisach w innym dziale tego bloga, np. przy postach motywacyjnych mozesz znalezc odpowiedzi w stylu o ktory chyba Ci chodzi, ale przy przepisach? Ja nie potrzebuję cukierkow, motylkow i serduszek. Nie po to wchodze na dzial z przepisami. Styl bloga i książek mi pasuje. Tak trzymaj Aniu.

Dziewczyny nie róbcie z mąki kokosowej, mnie wyszła breja 🙁

Własnie smaże placuszki, ciasto mocno sie lepi do siebie – podejrzewam ze przez to siemie lniane. Czy mozna je zastapic np jajkiem?

A może być soda,zamiast bezgl. proszku do pieczenia? Mieszkam za granicą i nie znalazłam tu nigdzie proszku,nawet w Pl sklepie

W Polsce kupuje taki proszek BG w dużym niemieckim hipermarkecie którego nazwa zaczyna się na K.. Świat zakupów, mozna by przetłumaczyć (nie pisze nazwy bo kiedys mój komentarz nie został opublikowany).
Na opakowaniu nie jest napisane BG ale w składzie jest zamiast maki pszennej, kukurydziana. Wiec bezpieczna 😉

Witam,
ja niestety mam nietolerancję i mąki pszennej i kukurydzy, czyli nie mogę używać również proszku do pieczenia bezglutenowego, proszę o podpowiedź czy mogę dodać np sodę? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach (co do proszku do pieczenia)?

Ja również poproszę o jakieś fajne przepisy na dania dla dzieci 🙂 te placuszki są super!

Rewelacja!Podam je mojej dwulatce uczulonej chyba na gluten,ciągła walka z bólami brzuszka,może to jej zasmakuje,pozdrawiam

oj zeby moja corcia chciala jesc placuszki ….. a ONa nie nie absolutnie nie i to zadne … probowalalm juz rozne z jabluszkami i bez … drozdzowe i inne .. i nic nie i koniec. Nie je zadnych …:(

Wyglądają SUPER 😉 I pewnie też TAK SMAKUJĄ 😉 Ale ja nie mogę jeść produktów z proszkiem do pieczenia ;-( Czy można go pominąć? Lub np. zastąpić drożdżami?

Ja czasami zapominam dodawać do plackow czy ciast Ani a i tak wychodzą super;) wiec nie przejmuj sie;)

Super, że coś dla dzieciaków. Jako mama przedszkolaków czasem trudno jest mi namówić córki do jedzenia tego co ja. Przez to mam więcej pracy przy przygotowywaniu posiłków:/ Ania poproszę o więcej!!

Dodać do tego jeszcze wiórki kokosowe lub/ i płatki migdałowe 🙂 pycha.

A ja bym poprosiła więcej przepisów i pomysłów na zdrowe posiłki dla dzieci.
Dziękuję za motywację do zdrowego stylu życia mojego i mojego 2letniego dziecka 🙂
Pozdrawiam serdecznie.

Pani Aniu, nalesniki wyszly super!!! Wszyscy w rodzinie je kochamy 🙂
Mam takie male pytanie widzialam Pania dzis na meczu Polska-Irlandia, czy moge wiedziec jakiej firmy byla pani boska spodniczka 🙂 Bardzo prosze no nie moglam sie napatrzec 🙂

Można poprosić o przykład takiej bezglutenowej mąki, jakaś mieszanka?

Przykłady mąki bezglutenowej podałam w składnikach. Pozdrawiam

mąka gryczana, jaglana, ryżowa,z amarantusa….byle by nie pszenna , żytnia , jęczmienna. Mozesz też kupić na stoisku ze zdrową żywnością miksy mąki bezglutenowej do wypieków, warto spróbować

Mogę użyć zwykłego siemienia lnianego zamiast zmielonego?

Siemię musi być zmielone. Pozdrawiam