Bezglutenowe placki z bananów.

Banany zawsze staram się jeść na ciepło, ponieważ dopiero wtedy nie wychładzają naszego organizmu (banan ma działanie wychładzające).

Wyjątkowo zrobiłam z jajkiem, połączyłam jajko z owocem – od czasu do czasu eksperymentuję (czasem nie zaszkodzi, a mąż lubi w takim wydaniu :)). Można nie dodawać jajek, tylko wodę lub mleko roślinne!

Dodałam garść malin i garść borówki amerykańskiej. Smażyłam na oleju kokosowym.

Pycha! W sam raz na przekąskę przez treningową.

Komentarze 115 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

A mi się nie udały. Coś zrobiłam źle, bo rozpadały się na patelni, nie dały się w ogóle przewrócić. Nie wiem co poszło nie tak… Na 3 banany dałam dwa duże jajka i cztery łyżki mąki kokosowej.

Kolejny nieudany przepis. Za pierwszym, drugim razem myślałam, że coś robię nie tak ale to chyba z Ani przepisami jest coś nie tak. Placki uratowałam dzięki mące owsianej. Tych według przepisu nie dało się przerzucić na drugą stronę.

Oj nie sądzę 🙂 te placki są naprawdę łatwe 🙂
Nie każdy ma talent do gotowania, może za małe banany?

Z przepisem wszystko w porządku. Ja zrobiłam z wiórkami, bez miksowania i wyszły znakomite! Mięciutkie, pachnące, super! 😉

Dziękuje Ania! Zrobiłam je dzisiaj na drugie śniadanie i są genialne! Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Mam tylko pytanie, czy można dodać mąkę ryżową zamiast mąki kokosowej? 😉

Właśnie zrobiłam i jestem zachwycona! Bardzo dobre 😀 Koniecznie wypróbuję też inne przepisy. W końcu znalazłam coś, co mogę jeść przy mojej cerze reagującej trądzikiem na niektóre produkty 😉
Pozdrawiam!

a mnie wychodzi ciapka… nie moge ich nawet przewrocic bo wszystko sie rozlatuje 🙁 nie dodalam bialek z jajka bo moj syn ma skaze bialkowa..

Hey Ania 🙂 Mam takie pytanko, często na Twoim blogu piszesz, że nie łączysz owoców z białkiem, dlaczego nie powinniśmy tego robić? Byłabyś tak miła i odpowiedziała mi? Dziękuję!

Witam,
czy można te placuszki wykonać w podobnej wersji nie smażonej a pieczonej w piekarniku?

Witam
mąkę kokosową można uzyskać mieląc wiórki kokosowe w młynku do mieleniu kawy. Ten młynek zmieli też m.in. kaszę na mąkę, nierafinowany cukru na cukier puder, itd. 🙂
Pozdrawiam

Rozczytuje sie ostatnio w Twoim blogu, pelno swietnych pomyslow, inspiracji i wskazowek, bravo! 🙂
Chcialam tylko nadmienic – pozostajac w konwencji zdrowego, swiadomego odzywania – ze nie powinno sie smazyc na oleju kokosowym, ani innych olejach roslinnych zawierajacych kwasy tluszczowe omega 6, nalezy je spozywac w postaci surowej aby wplywaly pozytywnie na zdrowie.
Podczas smażenia powstają związki (nadtlenki, wodorotlenki lipidowe), które posiadaja miażdżycogenne działanie i prawdopodobnie rowniez pronowotworowe. Poza tym, spożywanie utlenionych olejów stwarza także warunki do rozwoju stanow zapalnych czy przedwczesnego starzenia się komórek i tkanek.

To zawsze wszystko możesz zjeść na surowo. Szczególnie polecam jajka i mąkę. Tak będzie super zdrowo !

Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Rzeczą oczywistą jest że każdy produkt nie przetworzony jest zdrowszy od przetworzonego, dlatego warto zmniejszać temp obróbki cieplnej wydłużając jej czas np. piec w piekarniku w niższej temp ale dłużej. Olej kokosowy ma wysoką temperaturę dymienia więc nie straci swoich właściwości do ok 120 C więc można na nim smażyć (to jedyny olej roślinny nadający się do smażenia) chyba że ktoś woli smalec – na nim też można smażyć.

Nie powinnas pisac ze mozna jej zrobic na wiorkach…. Bo sie nie da 🙁

Robiłam dziś placuszki na wiórkach i się da 🙂 tylko jest jeden problem powinnam zjeść dwa a zjadłam pięć 🙂

Ja też próbowałam zrobić na wiórkach kokosowych i zamiast placków wyszła mi raczej masa bananowa, chociaż smaczna. Mąki kokosowej nie znalazłam tu, gdzie mieszkam, a przy pierwszym podejściu do robienia tych nie chciałam zastępować jej mąką pszenną. Czy Ty Anno próbowałaś je robić na wiórkach? Co myślisz o dodaniu mąki pszennej innej niż kokosowa?

Na wiórkach nie próbowałam, ale spróbuj z inną mąką. Jeśli dobrze tolerujesz pszenicę, to może być i pszenna, najlepiej z pełnego przemiału. Pozdrawiam!

Wczoraj przeglądałam przepisy i ogólnie bloga a dziś zrobiłam placuszki z bananami są przepyszne 🙂

O tym przepisie wiedziałam dużo wcześniej ale zapomniałam nawet że mogę takie placki robić. Dziękuje za przypomnienie

Wlasnie zrobiłam placuszki, cuudoo!!! Aniu mogłabys doradzić ile takich placuszkow można zjeść na dzien bo chyba sie od nich uzależnilam!!!

Placuszki mega pyszne, tylko mi sie rozwalaly przy pieczeniu…. nastepnym razem musze dodac wiecej maki lub wiorkow kokosowych…

Witam! 🙂

Napisała Pani: “Można nie dodawać jajek, tylko wodę lub mleko roślinne!”, ale w jakich proporcjach?

Pozdrawiam!

Tak, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
Pozdrawiam

Bardzo smaczne, robilam je codziennie przez kilka dni 😀 Faktycznie bardzo dobre przed treningiem. M.

A jak sie Pani zapatruje na to, ze owoce nalezy jesc osobno? Owoce sa bardzo szybko trawione (niektore nawet w 30 min). Laczenie ich z inna grupa pokarmow (w Pani przepisie placki ) powoduje,ze owoce fermentuja w drogach pokarmowych i mamy gazy i wzdecia. Ludzie czesto mowia ze po surowych owocach maja problemy ale to wynika ze zlego laczenia pokarmow…To moze lepiej zjesc banany, poczekac godzinke i zjesc placki bez owocow? 🙂

Banany to szczególne owoce, zawierają skrobię. Inne owoce – tylko cukry proste. Pozdrawiam

Aniu, a czy takie placki bananowe i w ogóle banany są dobrym rozwiązaniem dla osób, które cierpią na zaparcia?
Spotkałam się z różnymi opiniami i sama nie wiem co mam o tym myśleć. Do diety wprowadziłam płatki owsiane, kasze, owoce, kefiry, jogurty, ciemne pieczywo, ale boję się, że jeden zły ruch i wszystko pójdzie na marne 🙁

W taki przypadku polecam dodać do placków otrąb owsianych.
Pozdrawiam

Aniu gdzie Monza kupic w Dortmundzie olej kokosowy i make kokosowa ?

W Dortmundzie jak i w kazdym duzym miescie takie rzeczy kupuje sie w Bio Laden lub Edeka ma bardzo duzo takich zdrowych produktow.????

Czy może Pani podawać do przepisów wartość kaloryczną potraw?

wlasnie zrobilam, sa niesamowite… <3 <3 dodalam truskawki juz na gotowe placuszki i troche jog nat. aleeeeeeee pycha !!!!!!!

Pani Aniu, dzis bede robiła placuszki, mam truskawki ale zastanawiam sie czy wrzucajac je do masy nadmiernie jej nie namoczą, gdyż sa dziś odmrożone, bo w wakacje wlozylam je do zamrazalnika : ) Pozdrawiam serdecznie

Należy je rozmrozić.
Pozdrawiam

placki są przepyszne, świetny przepis! 🙂 Dziękuje Ci Aniu za tego bloga zmienia on moje życie, nastawienie do sportu i odżywiania. Dziękuje Ci również za trening we Wrocławiu było na prawdę świetnie, odwiedzaj nas częściej, a najlepiej co tydzień 🙂

Hmmm..trzeba spróbować 😉

Czy kasza manna jest OK przy odchudzaniu?

Tak, ale tylko orkiszowa.
Pozdrawiam

Zainspirowani Twoim przepisem właśnie zjedliśmy placki, w mojej wersji z truskawkami i maracuja, pyyycha 🙂

może należy dodać więcej mąki kokosowej.Pozdrawiam

Hej Ann 🙂 Od pewnego czasu śledzę Twojego bloga, który jest świetny i bardzo mnie zmotywował do większej pracy nad swoim ciałem. Zastanawiam się tylko czy zdarza Ci się od czasu do czasu zrobić tzw. cheat day , w którym pozwalasz sobie na coś niezdrowego (pizza, słodycze) czy może nie? Osobiście, czasami napada mnie ochota na coś “złego” i nie wiem jak sobie z tym radzić, masz jakieś wskazówki ? 🙂
Pozdrawiam

Ja mam pytanie a’propo oleju kokosowego. Stwierdziłam, że jest zbyt drogi więc postanowiłam zrobić go sama mieląc wiórki kokosowe. Wszystko pięknie wyszło, ale jak próbowałam na nim smażyć to po chwili od położenia na patelnię zrobił się brązowy jakby się przypalał i niezbyt dobrze się rozpuszczał. Nie wiem czy ja coś źle zrobiłam czy tak ma być?:) będę wdzięczna za odpowiedź.

Zrobię je jutro jako przekąska do samolotu… Juz mam ten obraz przed oczami jak mojemu narzeczonemu trzęsą sie uszy z zadowolenia!! ;))

Faktycznie przepis bardzo podobny 🙂 ja często placki te robię z mlekiem roślinnym zamiast jajek i wolę mąkę kokosową niż wiórki, ponieważ lepiej “zlepia” 🙂
Zup pomidorowych też jest wiele i są podobne…
Pozdrawiam 🙂

Hej Ann zwroce uwage tylko ze jedzenie bananow jak i picie zimnych napojow korzystnie wplywa na metabolizm tkanki tluszczowej i bardzo dobrze ze wychladzaja 🙂 organizm potrzebuje przed wchlonieciem ogrzac zarowno plyny jak i posilek do temp zblizonej do temp naszego ciala. Troche spalamy w ten sposob kcal 🙂

placki mega !!! ; ] huh ile energii !
mam pytanie dotyczące kontrowersyjnych wafli ryżowych… polecasz/nie polecasz?
i jeszcze jedna prośba, czy mogłabyś wskazać, gdzie znajduje się przepis na Twój pudding Chia, nie mogę znaleźć posta z tym tematem, a bardzo chciałam wypróbować !
Pozdrawiam ! 😉

Aniu, masz może sprawdzony pomysł na pizzę bezglutenową i bez drożdży. Jeśli tak, to bardzo proszę. Od roku nie jem pszenicy, mleka, drożdży a czasami mam ochotę.
Bardzo lubię Twój blog, są tu naprawdę ciekawe rzeczy i dla ducha i dla ciała 🙂

Dołączam sie do prośby:)

Ja też chętnie bym poznała taki przepis

Ja robię pizzę z mąki gryczanej, mieszam ją z wodą i oliwą, plus szczypta soli. chwilę podpiekam samo ciasto, potem dodaję sos pomidorowy ( u nas bezglutenowo, bezmlecznie, bezjajecznie).

a ja zjadlam na sniadanie sadzone jajko ze szpinakiem i salatą skroploną cytryną i koperkiemmm hee :)))))))))))) .
Aniiuu uwielbiam twojego bloga i zaglądam tutaj codziennie spragniona nowych pomysłów na motywacje oraz nowych info o zywieniu itp 🙂 , fajnie ze sa takie osoby jak ty które namawiają ;polaków do ruchu i chcą wpływać pozytywnie na otoczenieee:) Jesteś bardzo sympatyczna w tym co robiszzzz , zdecydowanie jeden z najfajniejszych blogów ! , za 3 godzinki kończę prace i zamiast autobusem do domu przejde się spacerkiem na pieszoo :))) pozdroo

Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu ale strasznie sie rozpadaja nie da sie ich przewracac wyszła jedna wielka papka 🙁 Jakies rady ?

Aniu, słyszałaś może o ‘zielonym jęczmieniu’? Czy możesz coś o tym suplemenecie powiedziec od siebie? Ostatnio często o nim słyszę, ale ciekawa jestem ile rzeczywiście w tym prawdy jest.

MONIKA

Tak, ma działanie odkwaszające organizm.
Pozdrawiam

Aniu dziś zrobiłam te placuszki. Są bardzo pyszne, gorąco polecam. Tylko czemu, gdy je smażyłam bardzo piły olej? Masz na to jakąś radę? 😉

Najlepsze!! Dzięki bardzo Aniu, są przepyszne, właśnie się delektuję 🙂
POzdrawiam

Fajnie się czyta Pani bloga 🙂
Dowiedziałam się o nim przypadkiem i do biegania, które rozpoczęłam 1,5 m-ca temu dorzucam fajne smakołyki proponowane przez Pania 🙂
Dziś po raz pierwszy przebiegłam 30 min bez chwili marszu i… bez zadyszki 😉
I pomysleć, że wracając z pracy (tak, tak piechotą 😉 ) pomyślałam ‘ehh, daje dzis spokój, zbiera sie na deszcz, nie chce mi sie’. Zajrzałam sobie na bloga i znalazłam przepis na placki bananowe. Pomyslałam- skoro placki to musze sobie zasluzyc i poszłam biegać 😀
Po raz pierwszy biegłam ciagiem 30 min!!! 🙂 a deszcz… no coż własnie obserwuje pierwsze krople splywajace po oknie- udało mi sie zdązyć przed nim 😉
Nie mogę powiedzieć, że lubie biegac- te 30 min to najczesciej sprawdzany uplyw czasu na moim iPodzie i za kazdym razem nadzieja- żeby zostało mniej niz wiecej 😉 Ale biegne, bo wiem jak super sie poźniej czuje 😀 Najlepiej jak pobiegam rano, bo caly dzień później mam mnóstwo energii i świetny humor 😀 Mam nadz, ze z czasem biegnąc pomyśle, ze sam bieg też sprawia mi przyjemność, ale to raczej jeszcze nie teraz 😉
Prosze jednak trzymać za mnie kciuki 🙂
Dzieki za motywacje!
Życze duzo dobrego! 🙂

Pozdrawiam

Bieganie uzależnia 🙂 Często o tym piszę! brawo i trzymam kciuki za wytrwałość 🙂

a czy osoby które chcą schudnąć mogą sobie raz na jakiś czas pozwolić na takie placki? Pozdrawiam

Pewnie, ale można dodać zielonego banana, który będzie miał niższy IG.
Pozdrawiam

Placuszki przepyszne! Zamiast malin- truskawki.
Dziękuję za wszystkie przepisy i czekam na więcej 😉
Powodzenia

Witam mam pytanie
co sądzisz o płatkach kukurydzianych np. corn flakes na śniadanie z mlekiem lub jogurtem i płatki Sante naturalne też z mlekiem lub jogurtem?
proszę napisz czy zdrowe, czy można spokojnie spożywać na śniadanie lub kolacje?
czekam na odp
pozdrawiam 🙂

Nie polecam takiego zestawu. Jeżeli już to z mlekiem roślinnym.
pozdrawiam

Dietetyku,
Wszelkie owoce i jarzyny jedzone na surowo wychładzają organizm bo do strawienia pobierają energię z organizmu.Do “ugotowania” potrzebna jest powiem temperatura.Aby to wiedzieć nie trzeba być naukowcem.
Pozdrawiam.

Ile placuszków to jedna porcja? 🙂

przepis super – dzisiaj wypróbuje 🙂
Powiedz mi Aniu czy wychładzanie organizmu przez banany jest dla nas szkodliwe? jakie konsekwencje dla nas niosą?

Nie powinniśmy nadmiernie wychładzać organizmu, gdyż ma to znaczenie na nasz organizm, na prawidłowe funkcjonowania trawienia. Nie znaczy to jednak, że należy wyeliminować całkowicie te produkty z naszej diety. Dodajmy “coś” co ma działanie rozgrzewające 🙂 można np. upiec banana z cynamonem 🙂

Takich placków to ja jeszcze nie jadłam 😀 Czas to zmienić 🙂 Staram się nie jeść kupnych słodyczy, więc ten przepis jest w sam raz dla mnie 🙂

Od niedawna zaczęłam odwiedzać Pani bloga. Od jakiegoś czasu staram się zdrowiej odżywiać ale ten przepis jest niesamowity. Odpowiedni także na studencką kieszeń. Rano niechętnie jem śniadania i nie zawsze mam na to czas ale te placuszki mogę jeść nawet codziennie
Pozdrawiam 🙂

Tylko proszę codziennie nie robić takich placków. Ze wszystkim trzeba mieć umiar, połączenie jajka i banana to nie jest dobry pomysł, aby codziennie tak jeść. Należy urozmaicać 🙂
Pozdrawiam

Oczywiście oczywiście umiar przede wszystkim. Chodziło mi o to , że są bardzo pyszne. 😉

Czy w masie są te owoce czy są jako dodatek na talerzu tak?
Bo widzę że na zdjęciu maliny i borówki są wrzucone do masy … a pod jednym z pytań odpisała Pani że nie miksowała ich Pani.
Nie rozumiem ;/
Pozdrówka! 🙂

maliny i borówki w całości dodałam do masy.
pOZDRAWIAM

“Kwestia wychładzania organizmu przez jakiekolwiek produkty spożywcze (cytrusów i bananów), nie ma żadnych podstaw fizjologicznych czy biochemicznych. Przypisywanie właściwości wychładzających lub rozgrzewających konkretnym produktom nie jest oparte na żadnych danych naukowych”. Cytat został opublikowany przez Radę Naukową Fundacji WIEMY CO JEMY Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia. Znalezione w internecie informacje, że banany wychładzają to czyste brednie. Proszę lepiej najpierw sprawdzać, jakie plotki Pani szerzy. Bo takie informacje czytają miliony osób.

Wypraszam sobie tego typu komentarze, nie kopiuję z internetu plotek… jak Pani. Informacje te są od dr Zdzisława Kubata, pani Ciesielska również porusza ten temat w swoich książkach. Owoce z natury działają wychładzająco, w szczególności surowe banany.

Tak, teraz przeczytałam, że Pani Cieselska o tym pisze. Chociaż i tak do mnie to nie przemawia. Są dwa źródła poglądów na ten temat. Przepraszam, jak poczuła się Pani urażona moją wypowiedzią. Pomijając banany (i to co kto o niech sądzi) to i tak bardzo lubie Pani bloga i to, że zaraża Pani aktywnością fizyczną! tak dalej ! Pozdrawiam

ufff, no tak. Gapa ze mnie 🙂 Przepraszam za pytanie.
Placki napewno pyszne, ale nie dla mnie, bo nie lubię bananów 🙁 Czekam na następne przepisy smakołyków! 🙂
Pozdrawiam 🙂

Jakimi innymi owocami można zastąpić maliny i borówki? Bo teraz to ciężko o świeże. Można np. jagodami goi?

Sa przepyszne! Ja zawsze robie z wiorkami bo je uwielbiam a tu pasują wyśmienicie 🙂

Ania, super przepis, placuszki sa pyszne, tylko trzeba uwazac, bo szybko sie zapiekaja i nie dopilnowane lubia sie przypalic:) przepis szczegolnie polecam dla dzieci!! Moj syn(niejadek:)) uwielbia!! Pozdrawiam!

tak, tak, dobra uwaga.
Pozdrawiam

Myśli Pani, że wyszły by równie dobre pieczone w piekarniku??
Pamiętam, że raz próbowałam placki z kaszy jaglanej po tym jak przypalały mi sie na patelni i wysz,ły całkiem smaczne.
Pozdrawiam

dobrze rozumiem, że zamiast mąki można użyć wiórki kokosowe? 😉

Ale pyszności z chęcią bym takie zjadła 🙂 Droga Aniu mam pytanie, ponieważ byłam ostatnio na badaniu i wyszło ze mam nadmiar wody w organizmie ok 8 kg. Jak mogę starać się ją usunąć?

no wyglądają przepięknie! i zapewne tak smakują:) tylko Aniu zdradź mi skąd bierzesz o tej porze maliny ??! 🙂
pozdrawiam ciepło! ;*

Super bananowe placuszki
Przekaska moze tez byc na slono(krakersy)
100gr maka bezglutenowa
100gr owczeg sera startego
100gr masla roslinnego soja lub inne
szczypta soli ale nie koniecznie
wszystko ugniesc razem,rozwalkowac i pokroic na kwadraty
180°C -10-15min

Witam 🙂 A czym mozna zastąpic ten olej? Może być zwykły?

masłem klarowany,
Pozdrawiam

Olej kokosowy sprawia, że to co na nim smażymy ma piękny zapach i lekki kokosowy posmak, warto się w niego zaopatrzyć. Poza tym to najzdrowszy olej do smażenia, prawda Aniu? 🙂

Olej kokosowy jest dobry na wszystko 🙂 Nawet na włosy.

Super przepis!!! Jak zawsze 😉 a czy mozna jesc te placki na sniadanie?