Białko na śniadanie, czyli jajecznica z tofu

Dziś na śniadanie niezawodna jajecznica. Tym razem z tofu :).

DSC_9873

Jajka zawierają dużo strawnego białka. Dostarczają nam cennych witamin: A, D, B, K  i minerałów takich jak: fosfor, siarka, chlor , magnez, potas, sód, cynk, miedź, chlor, mangan. Zawierają cholinę, jej niedobór powoduje zaburzenie funkcji wątroby oraz układu nerwowego.

Jajka mogą jeść wszyscy (jeśli nie występuje nietolerancja), a szczególnie osoby pracujące ciężko fizycznie lub umysłowo, także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ile jaj dziennie, czy tygodniowo? Umiar jest zalecany w przypadku każdego składnika diety. Ale jeśli organizm dobrze toleruje jaja, to 2-3 co drugi dzień można jeść na zdrowie.

Jajecznica z tofu

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam tofu z sezamem i sosem sojowym. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę masła i wrzuciłam jaja – najpierw białko, po chwili dodaj żółtka, podgrzewałam, aż się ścięły. Na końcu dodałam przyprawy.

Jajka przerzuciłam na patelnię z tofu podsmażałam jeszcze chwilkę. Posypałam szczypiorkiem.

Komentarze 19 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Kochana Aniu, czy Twoim zdaniem zdrowe śniadanie zawsze musi być ciepłe?

najlepiej 🙂 szczególnie w porze jesienno- zimowej
Pozdrawiam

Witam.Czytałem ostatnio artykuł na temat szkodliwej substancji która sie wytwarza podczas smażenia jajek,najzdrowsze sa gotowane na miękko i na twardo
Jakie jest pani zdanie na ten temat
Chodzi tu o tzw zły i dobry cholesterol.

Aniu! musze przyznac, ze nigdy nie bylam Twoja wielka fanka, ale zmienilam moje zdanie drastycznie. wykupilam Twoja diete i jest REWELACYJNA! wszystko jest przepyszne. nie chodze glodna, jem co chwile i chudne 🙂 dodtkowo nie mam problemow z refluksem, ktory bardzo mi dokuczal i mam zdecydowanie wiecej energii. wybrobowalam juz wiele diet, ale ze wszystkich Twoja jak dotad jest najlepsza. Mam duza nadwage, wlasciwie to otylosc, ale gdy beda wieksze efekty chetnie sie pochwale 😉 dziekuje!

brawo, trzymam mocno kciuki

Czy tofu zawiera laktoze.
To jest ser na bazie mleka kociego?

Tofu to sfermentowana soja.

Czy ten tofu kupię w Niemczech? Bo do Polski się nie wybieram narazie 🙂

Tak, oczywiście 🙂

Aniu a jaki jest cel w oddzieleniu jajka od żółtek i najpierw smażenie jajek a potem żółtek? 🙂

Żółtko jest bardziej wartościowe kiedy to nie jest zbyt ścięte.

Tofu to “trudny” produkt. Naturalne aby miało smak trzeba przerobić w danie. Najprostsze to jajecznica lub tofucznica (bez jajek, z samego tofu). Tofucznicę robi się bardzo prosto, pokrojone tofu, kurkuma i czarna sól kala namak (smakuje i pachnie jajkowo:-)) Tofu to zdrowy produkt jeśli jest oczywiście z ekologicznej soi wolnej od gmo. Najlepsze tofu jest z soi eko pochodzącej z południa Francji (tam w ogole jest zakaz gmo, wiec nawet eko soja nie może być zanieczyszczona z sąsiednich upraw).

Używam naturalnego;)

Z kolei ja preferuję wędzone lub pikantne – jednak tofu ma dość specyficzny smak, a raczej niespecjalnie jakikolwiek ma, można go zrobić na wiele sposób i przesiąka zapachami i smakami dodatków. Jeśli ktoś woli delikatniejsze smaki, to naturalne tofu, a jeśli bardziej wyraziste i ostre, to polecam wędzone.

wygląda zacnie:) próbowałam tofu, chciałam bardzo je lubić:), jednak nie jestem w stanie się do niego przekonać:(

Tofu zeby dobrze smakowalo najlepiej jest zamarynowac w ulubionych przyprawach na noc. Albo zacząć od wędzonego- wtedy nie potrzeba nic dodawać.