BIO Spirulina

pirulina (Spirulina platensis) jest jednokomórkowym glonem o niebiesko–zielonej barwie. Swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, a niebieski – fikocyjaninie.

Jest bogatym źródłem łatwo wchłanialnego białka, które stanowi około 70% jej masy. Spirulina jest bogatym źródłem β–karotenu, witaminy E, K oraz witamin z grupy B. Jest także dobrym źródłem żelaza, miedzi, potasu oraz wapnia oraz kwasu gamma–linolenowego (GLA).

Stanowi również dobre źródło jodu, dzięki czemu stanowić może jeden z elementów terapii chorób tarczycy wywołanych jego niedoborem.

Polecana jest przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, wegetarianom oraz osobom powyżej 60 roku życia.

Główne korzyści stosowania spiruliny są następujące:

  • poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
  • wykazuje działanie przeciwoksydacyjne
  • obniża cholesterol
  • wspomaga proces detoksykacji organizmu
  • zwiększa wytrzymałość organizmu przy treningach aerobowych
  • zmniejsza zarówno skurczowe jak i rozkurczowe ciśnienie krwi
  • zapobiega stłuszczeniu wątroby
  • poprawia perystaltykę jelit
  • wykazuje działanie neuroprotekcyjne
  • pomaga w walce z przerostem drożdżaka Candida w organizmie
  • u osób z cukrzycą typu 2 korzystnie wpływa na uregulowanie glikemii
  • zmniejsza objawy alergiczne takie jak nieżyt nosa, kichanie, przekrwienie błon śluzowych oraz swędzenie

PRZECHOWYWANIE:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

SPOSÓB WYKORZYSTANIA I DAWKOWANIE: Spirulinę, można dodawać np. do koktajli, sałatek lub napojów. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w niej związki prozdrowotne.

Dzienną dawkę najlepiej podzielić na 3 porcje i przyjmować je rano w południe i wieczorem. Zaleca się aby suplementację rozpoczynać stopniowo, rozpoczynając z dawki około 1–2 g i stopniowo ją zwiększać do 5 – 10g.

3 września 2016 / 1 komentarz

Komentarze do wpisu (Jeden komentarz)

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis