Blanszowane brokuły z sezamem

Dziś zielone kwiaty na przekąskę :). Osoby, które mają kłopoty z tarczycą powinny brokuły podgotować, pozostałym sugeruję blanszowanie.

Co to jest blanszowanie?

To zanurzenie produktu we wrzącej wodzie na kilka chwil lub minut, a następnie zahartowanie go w lodzie lub bardzo zimnej wodzie. Dzięki takiej obróbce warzywa i owoce zachowują cenne witaminy i minerały, a pozbywają się szkodliwych dla nas substancji. Blanszowanie pozwala też zachować kolor i przedłuża trwałość produktów, dlatego warto blanszować je przed zamrożeniem.

Sposób przygotowania:

Brokuły podzieliłam na różyczki i pokroiłam w plastry. Gotowałam w osolonej wodzie kilka minut. Zdjęłam z ognia, odcedziłam wodę i zalałam warzywo bardzo zimną wodą. Piekarnik rozgrzałam do 200 °C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wrzuciłam sezam i podpiekłam, aż się zrumienił.

W małej miseczce rozrobiłam sos z reszty składników. Brokuły podawałam z sosem, posypane sezamem.

Smacznego 😉

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pyszny brokuł. Takie lekkie i szybkie danie. Ja dodałam jescze szczypiorek z cebuli dymki.

Piszę pierwszy raz więc nie wiem czy w ogóle moje pytanko się ukaże. Otóż jestem w siódmym miesiącu ciąży. staram się nie opychać bo wiem, że później ciężko będzie mi zrzucić zbędne kilogramy. A pytanie: czy już po porodzie (a planuję karmić około 6 miesięcy) mogę korzystać z kremów wyszczuplających (jeśli tak to jakich) lub z zabiegów u kosmetyczki (jeśli tak to jakich). Chcę o siebie zadbać ale żeby jakoś to nie wpłynęło na zdrowie dziecka. za odpowiedź będę bardzo wdzięczna:)

Prażenie ziaren sezamu jest bezpieczne?jak ma sie to do tłuszczy trans?