Buraczany rosół

Jesteś znudzony tradycyjnym rosołem? Proponuję małą modyfikację, która doda mu nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także nowego koloru. Rosół z burakiem?Czemu nie?

Buraki i ich właściwości znane są nie od dziś. Regulują pracę układu trawiennego, pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze. Stymulują i wzmacniają jelita , wspierają pracę nerek oraz wątroby. Sok ze świeżych buraków silnie oczyszcza i wzmacnia krew. Zalecane są przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają błonnik i ułatwiają trawienie. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo, mangan, witaminy A, C i B1.

Gotowałam jeszcze 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjęłam mięso oraz warzywa, które pokroiłam w kostkę. Na koniec do zupy dodałam 3 łyżki Lio Shake z buraka.

Do miseczek włożyłam warzywa i zalałam bulionem.

Gotowe!:)

Komentarze 12 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Tato mnie uczył, ze do rosołu mięso dodajemy do zimnej wody, bo sie sparzy, a ma pykac na bardzo wolnym ogniu ale mowa tutaj o rosole tradycyjnym. Co o tym sadzisz Aniu?

Tak do zimnej wody 🙂 ale ważne aby gotować długo na kościach (o właściwościach pisałam już wiele razy)

Właśnie skonczylam gotować rosół według Pani przepisu. Mięso z zasady nie gości w moim menu, jednak tu uczyniłam wyjątek. To było słuszne posunięcie. Rosół wyszedł przepyszny!!! ????☺???? Po raz kolejny nie zawiodłam się na p. przepisach.
Dziękuję za inspirację!
Serdeczności! ????

Hej

Aniu czy mogłabyś napisać co powinna jeść na kolacje osoba po intensywnym treningu?
Bardzo dziękuje za odpowiedzieć. Pozdrawiam

Pięknie i zdrowo…..rócz porów. Te należy całkowicie z kuchni wykluczyć.Należą bowiem do 4 głównych ” trucizn kuchennych” (św. Hildegarda z Bingen) obok truskawek,śliwek i brzoskwiń, Pory niszczą krew i przyczyniają się do tworzenia procesów gnilnych w organizmie. Natomiast buraki są super-hiper dobre..

Mogę prosić jeszcze raz o rosół z kasza Jaglana nie mogę znaleźć

Rosół z kaszą jaglaną już wypróbowałem teraz czas na Buraczany rosół!!! polecam także zakwas z buraków, prawdziwy napój energetyczny!!!

Jestem nowicjuszem tutaj na blogu, ale to co Ann proponuje to świetna-święta sprawa!!!
wszyscy posiadający internet powinni się uczyć od Ann-Jedzenia, myślenia itp.
Jestem niesamowicie zachwycony tymi poradami i korzystam-chociaż trzymam się z dala od mięsa.
pozdrawiam-powodzenia

Przepis zapowiada sie swietnie 🙂 Mam dwa pytania: czy mieso ugotuje sie w wodzie z octem? Ile burakow odpowiada trzem lyzkom lio shake z buraka? Dziekuje i pozdrawiam.

Aniu pysznie ten rosół wygląda.Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie