Ceviche z dorsza

Ceviche to zdrowy sposób przygotowania ryby na surowo. Polega na marynowaniu ryby w soku z cytryny z dodatkiem orientalnych smaków, które dominują w potrawie swoim aromatem. To zdrowe i lekkostrawne danie.

ceviche

Jednak uwaga! Potrawę tą nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Ceviche z dorsza
Przygotowanie:

Dokładnie umyj filet z dorsza i usuń z niego skórę. Następnie pokrój go na małe kawałki – 2 cm na 2 cm i zalej w misce sokiem z cytryny (można użyć limonki). Dodaj sól morską, pieprz oraz drobno pokrojone liście kolendry i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Marynuj w lodówce ok 3 h. Taki sposób marynowania powoduje ścinanie białka podobne do tego które następuje podczas gotowania.

Po upływie czasu marynowania pokrój na drobno ogórek i awokado i dodaj  do ryby.

Podawaj w małych pojemniczkach.

Komentarze 28 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ania,
mogłabyś napisać post o rybach, które warto jeść itd. Ja uwielbiam ryby ale słyszałam ze np panga to samo zło. Nie wiem co o tym myśleć.

PozdrawiamQ

W ciazy nie powinno sie jadac surowych ryb. Ale mysle, ze mozna zastosować dorsza ugotowanego na parze 🙂

Aniu, moze dolacz adnotacje ze przepis nie jest przeznaczony dla kobiet w ciazy,bo moze dla niektorych nie byc tak jednoznaczny skoro poleca go kobieta w ciazy;-) rozni ludzie, rozne interpretacje 😉

jest napisane na samej górze 🙂 nie rozumiem …

Ceviche jadłam kiedyś bardzo dawno temu i wspominam bardzo pozytywnie:) Niezwykle odświeżające danie – kojarzy mi się z latem i słońcem 🙂

Przepis zapowiada sie genialnie. Czy mozna marynowac rybe cala noc?
Dziekuje i pozdrawiam

Aniu jakie mogą być przyczyny słabej odporności? Stosuje się do twoich wszytskich rad zdrowego żywienia uprawiam sport unikam stresu a tu lipa bo i tak choruję…

Aniu bardzo zależy mi na Twoim zdaniu w tej kwestii…
powiedz mi proszę czy pieczenie w prodiżu jest zdrowe? chce kupić prodiż który wykonany jest z czystego aluminium 99,9 proc. (tzw. aluminium spożywczego). Urządzenia takie uzyskują Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydawane przez Państwowy Zakład Higieny w Warszawie.

zapraszam na moją stronę do zakładki SKLEP

Od marca mają być dostępne w całej Polsce, jak długa i szeroka 🙂

Wygląda wspaniale! Naprawdę uwielbiam ceviche i nie zawaham się przyrządzić i tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Jedno z moich ulubionych dań peruwiańskich, po nim obowiązkowo mało dietetyczne Pisco Sour 😉 Przepyszne.

Aniu pisałam już raz, może teraz uda Ci się mnie odpowiedzieć:(
czy jogurt domowej roboty jest zdrowy? na bazie mleka krowiego, jeśli nie mam alergii? i czy lepiej robić z pasteryzowanego mleka czy niepasteryzowanego? Pozdrawiam Cię cieplutko…..:)

Dzień dobry, chciałabym zapytać kiedy najlepiej przyjmować witaminy D i K2, rano, czy wieczorem, na początku czy na końcu posiłku?

Są różne źródła, zaleca się rano, jak i wieczorem, ważne aby te witaminy były spożywane z tłuszczem. Ja reflektuje rano.

Brzmi swietnie ale Czy polecasz ten przepis dla kobiet w ciąży ? Trochę boje się jeść ryby w takiej postaci.

Nie , ponieważ to surowa ryba

Białko ryby jest ścięte , czyli ryba jest surowa ! W Ameryce południowej kobiety w ciąży spożywają ceviche. Pozdrawiam

Miało być : białko jest ścięte – logicznie rzecz biorąc ryba surowa nie jest już 😉

Tu nie chodzi o ścięcie białka tylko o to, że w wyniku braku obróbki termicznej jest ryzyko że mogły pozostać w rybie jakieś bakterie/pasożyty