Chleb z mąki gryczanej i ryżowej

Taki chleb z pastą z awokado i pomidorem to już uczta 😀 !

Dziś zdrowy chleb z dwóch bardzo różnych smakowo mąk. Udał się, więc postanowiłam się podzielić z Wami przepisem :).

Drożdże wymieszałam z mlekiem i miodem i podgrzałam. Przelałam do miski. Dodałam mieszając obie maki i resztę składników. Wyrobiłam (co najmniej kilka minut) ciasto. Odstawiłam na nasłoneczniony parapet i przykryłam ściereczką. Po kwadransie przełożyłam ciasto do formy i piekłam 40 minut w 200 stopniach.

Komentarze 39 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Właśnie upiekłam ten chleb – niestety podczas wyrabiania ciasta okazało się,że ilość płynów podanych w przepisie jest zdecydowanie za mała wiec dodałam wody bo ciasto prawie się nie kleiło. Nie wiem też co jest na zdjęciu przy tym przepisie bo ciasto z tych mąk raczej nie będzie takie ciemne chyba,że je spalę 😉 Jeszcze nie próbowałam,ale przy próbie krojenia się trochę rozpada więc zastanawiam się co zrobiłam nie tak 🙁

Ja robie taki podobny chlebek 😉 300gram maki gryczanej 100 maki ryzowej 100mg maki ziemniaczanej, 3 łyżki oleju rzepakowygo 1 łyżeczka soli, 30g drożdży, 1 łyżka miodu i 1/2 łyżki wody. Wszystko razem wymieszać odstawić do wyrośnięcia przełożyć do formy i piec w 180 c 50min

moglabym zastapic mleko sojowe innym mlekiem ze wzgledu na nietolerancje pokarmowa na soje, migdal, mleko krowie moze z mlekiem kokosowym ?

Można zastąpić mlekiem np. mlekiem ryżowym lub owsianym.

Aniu, upiekłam ten chleb, ale wyszedł z zakalcem i tak jakby w środku widac niedopieczoną make.Trzymalam sie przepisu, nie uzywalam zadnych zamienników. nie wiem czy popelnilam jakis błąd, ciasto po wyrobieniu było dość kruche i rozpadające sie. Prosze o porade 🙂

Proponuję naturalny zakwas.
Pozdrawiam

A w jakich proporcjach ten zakwas Aniu ? 🙂
Pozdrawiam

Czy dodawała Pani wody do tego chleba? Dzisiaj go piekłam, ciasto miało za sucha konsystencje, nie wiedziałam co dolać mleka czy wody wiec dodałam wody. Czy dobrze zrobiłam? Chlebek sie ładnie upiekl tylko mało wyrósł, moze to kwestia foremki. Jutro bedzie na śniadanko z awokado! Pozdrawiam

Ja dodałam odrobinę wody, bo na tyle mąki 1 szklanka mleka to mało. Ciasto było bardzo suche. Zostawiam teraz do wyrośnięcia. Zobaczymy co będzie.

Chleb wygląda apetycznie i akurat mam mąkę gryczaną i szukałam ciekawej inspiracji, więc dziękuję za przepis 🙂
Mąkę ryżową kupujesz, czy mielisz ryż? Jeśli mielisz to biały/ brązowy?
Powielam również wcześniejsze pytanie Ewy, bo też mam wbite do głowy, że olej lniany może być spożywany tylko i wyłącznie na zimno, więc trochę mnie to zdezorientowało. Czy w tym układzie nie lepszy będzie olej rzepakowy?
Pozdrawiam serdecznie, gratuluję pomysłu na bloga i z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Można zamiast oleju lnianego dodać rzepakowy, oliwę lub olej ryżowy.
Pozdrawiam

Ann, co ze mna jest, ze mam wiecznie wydety brzuch? Po stronie lewej bardziej niż po prawej! To bardzo uciążliwe i utrzymuje się od kilku miesiecy non stop.

Może jakaś nietolerancja pokarmowa?

Jeśli chodzi o pastę z awokado, to jest to jakiś “szczególny” przepis czy wystarczy samo awokado i tylko go zdziobać widelcem? 🙂

Można go podziobać widelcem lub zblendowac.:)

Świetny przepis 🙂 Placki ze szpinakiem zrobiłam wczoraj, a dziś lub jutro w takim razie zrobię to. Dzięki za inspiracje i pozdrawiam :))

Dziękuję za odpowiedź. Może za duże wnikam ale chce wszystkie Twoje zalecenia ogarną:) i nie robić błędów:)
czyli dodawanie surowych owoców z placuszkami, naleśnikami, kasza jaglaną itd Twoich przepisów czyli zdrowych wersji , nie powoduje , że zaburzamy trawienie,że owoce zaczynają osiadać , fermentować, zamiast być szybko strawionym ?bo tak wcześniej pisałaś, żeby surowych owoców nie łączyć? tylko jeść jako osobna przekąska , świeży sok .
zrób od razu dodatkowy nakład na książkę bo już wiele moich znajomych nie może się doczekać:)

Witaj!
A ja pisałam już raz, więc spróbuje drugi.. może tym razem mój komentarz zostanie dodany, mimo, że nie jest na temat i może zechcesz odpowiedzieć..
Co możesz Aniu doradzić na długotrwałą biegunkę? Byłam wczoraj w szpitalu, nie wykryli niczego poważnego, więc to raczej klasyczna “jelitówka”, ale ze względu na to, że cierpię od niedzieli (biegunka, skurcze brzucha) i nie wiem co mam jeść oraz co mogłoby mi pomóc, to Ciebie proszę o poradę. Miło by było, jakbyś zechciała mi pomóc, bo jak powyżej napisałaś – “jeśli ktoś potrzebuje porady dietetycznej oraz konsultacji wtedy z miłą chęcią pomagam”……

Pozdrawiam
Kamila

Witam serdecznie, czy próbowałaś picie wywaru z siemienia lnianego?
Za mało informacji…
Pozdrawiam
Ps. tak napisałam, przy tysiącach wiadomości na blogu, fb i e-amilu, nie jestem wstanie odpisywać na wszystko…

Ania,
dzięki za bloga! dzięki niemu zaczęłam zdrowo się odżywiać. Mam pytanie odnośnie nie zalecenia przez Ciebie jedzenia surowych owoców na śniadanie to czy jak robię na śniadanie placuszki z twoich przepisów to widzę, że dajesz obok surowe maliny , borówki itd to lepiej nie dawać owoców obok czy dawać? jak jest prawidłowo?

Aniu ratuj!co polecisz na wzrost zelaza w organizmie!!!
dzieki za odpowiedz

witaminę C, aby żelazo się wchłonęło należy zażyć antyoksydant witaminę C, oraz zrobić oczyszczanie organizmu.

Ja miałam ferrytyne 3, a norma była 15-150. Przez 3 miesiace piłam floradix i pożeganałam w koncu anemię!!! Nie moglam z niej wyjsc 2 lata.

Super przepis 🙂 ps. Nowa znajomosc z pania S. mysle, ze szkodzi Pani wizerunkowi, bo Pani jest z ‘duzo wyzszej polki’. Glownie chodzi o to co kto soba reprezenruje.. Szkoda by Pania kojarzono z tamta pania. Ot to taka refleksja.

Nie patrze na to kto jest jakim człowiekiem, jeśli ktoś potrzebuje porady dietetycznej oraz konsultacji wtedy z miłą chęcią pomagam, jak widać i na blogu.
Pozdrawiam

“z wyzszej polki” a to dobre….usmialam sie;))))

A czy z suchych drożdży da się upiec? Akurat takie mam tylko teraz w domu

oczywiście, że tak (należy je podgrzać z wodą i odrobiną słodu oraz odstawić na kilka minut)
Pozdrawiam

Witaj Aniu, o jakich wymiarach formy użyłaś ? Dziękuję za odpowiedz 🙂

Dokładnie nie pamiętam , ale była to foremka długa i wąska
Pozdrawiam

A czym mozna zastąpić mleko sojowe? Niestety jestem uczulona na soję. Juz piekłam chlebki z Pani przepisu i wychodziły przepysznie. Napewno ten tez upiekę! Pozdrawiam 🙂

Ania czy taki chlebek z pastą bedzie odpowiedni na drugie sniadanie zabrane do szkoły? 🙂