Ciasteczka bananowe – bez glutenu, bez nabiału!

Jak wiecie lubię smak kokosa, czy to w naturalnym izotoniku jakim jest woda kokosowa, czy też w oleju, mące, wiórkach itp. 🙂

Kokos ceniony jest nie tylko ze względu na „rajski” smak, ale także dzięki swym właściwościom odżywczym. Szczególnie cenna jest rzadko spotykana grupa nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają przemianę materii.

Ponadto mąka kokosowa, nie zawiera glutenu, a za to kryje w sobie najwięcej błonnika spośród większości mąk dostępnych na rynku.

Po tym wstępnie nie pozostaje mi nic innego jak do mojego przepisu ciasteczek bananowych przemycić kokosowy smak 🙂

Ciasteczka bananowe na mące kokosowej.

Wszystko razem wymieszać lub zblendować. Przełożyć do foremek wysmarowanych olejem kokosowym (lub innym tłuszczem) Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Pychota!!:)

Komentarze 100 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

wyszly bardzo smaczne na pewno bede je piec czesto! na poczatku masa wyszla bardzo gesta mysle ze zalezy tez od konsystencji banana.moje nie byly zbytnio dojrzale.dodalam jescze jedno zoltko i mleko roslinne PALCE LIZAC

Pani Aniu! Proszę, żeby podpowiedziała mi Pani, jaka ma być konsystencja ciasteczek po upieczeniu. Moje wyszły bardzo zbite i prawie nic nie urosły. Nie wiem, czy to wina zbyt długiego blendowania czy wypieki z mąki kokosowej takie właśnie są. Ale troszkę “brzmią” jak zakalec. Myślałam, że dam je do skosztowania mojej 14- miesięcznej córce,ale trochę się boję. Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam!

Hej dziewczyny, widzę że wielu z was nie wychodzą te ciasteczka – podpowiem wam tylko jedną zasadniczą sugestię – jeżeli wychodzą wam suche jak wiór użyjcie blendera. Ja za każdym razem blenduję nie miksuję. Jedna z dziewczyn napisała 3/4 szklanki mąki kokosowej to 98gram – tyle powinno być. Jeżeli nie łączą wam się składniki dodajcie jeszcze trochę banana albo truskawki (ja oba składniki mieszam) 🙂 Na pewno się połączą ze sobą wszystkie składniki.

Ja dodatkowo wkładam jeszcze do foremek orzechy – smakuje świetnie.
Obecnie przynajmniej raz w tygodniu robię te ciasteczka i jestem bardzo zadowolona.

smacznego !

Pani Anno
W przepisie brakuje ile trzeba dać sody. Proszę nie zmuszać czytelnika do szukania informacji w komentarzach – to zbyt czasochłonne, a modyfikacja przepisu zajmuje parę minut w porywie.
Moje uwagi -> warto napisać, że dla osób nietolerująch jajek, można jako zamiennika użyć musu jabłkowego.
Brakuje też w Pani przepisie informacji jaka powinna być konsystencja ciasta.
U mnie było w totalnej rozsypce pomimo stosowania się dokładnie do przepisu. Dodałam zatem jogurt grecki 100g.
Dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

i co jeszcze :D?????

Ciastka są mega pyszne!!!!
Nieco się wkurzyłam bo, nie zdążyłam ich wystudzić a połowę ciastek już wyjadłam 🙁
U mnie ciastka wyszły zwarte, może dlatego, że dodałam 3 banany i czubatą łyżkę oleju kokosowego.
Pychotka.

Gdzie można kupić daktyle? To maja być suszona czy normalne? W sklepach widzę tylko suszone 🙁

w sklepach “kuchnia świata”, na targach ekologicznych np Bio Bazar w Warszawie

Pychotka. Aneczko czy była by możliwość pisania kaloryczności tych pysznosci

Dziś zrobiłam i niestety cała rodzina jednogłośnie stwierdziła, że smakują okropnie 🙁 . Zrobiłam dokładnie według przepisu dodając jedynie troszkę wiórek czekolady.

Pani Aniu, ciasteczka są przepyszne! Uwielbiam je za smak, prostotę wykonania i brak cukru. 😉 Bardzo dziękuję za przepis!

Ciasteczka wyszły mi bardzo wilgotne ale przepyszne! Pominelam mace ale dodałam kilka borówek do środka ❤ polecam!

Boze! Dziewczyny! Ile razy bedziecie pytac ‘czy mozna ominac korzen maca i jak duzo dodac sody oczyszczonej”? Odpowiedz pojawille sie juz tyle razy, a Wy ciagle pytacie o to samo nie czytajac wczesniejszych tresci.

Babeczki dobre, ale suche. Robiłam proporcje identyczne jak w przepisie. Tylko mi wyszły suche?

Może dodałaś za dużo mąki kokosowej, która mocno wchłania wilgoć z innych składników. 3/4 szklanki to ok. 97-98 gram tej mąki.

Właśnie zrobiłam tylko zamiast daktyli dodałamrodzynki, śliwki suszone, wiórki kokosowe i kakao- wyszły super 🙂

Przepyszne 🙂 trochę musiałam pozmieniać, bo mąkę miałam ryżową i miód zamiast daktyli, które się wczoraj skończyły – na nutellę do naleśników jaglanych poszły 🙂 Następnym razem, spróbuję dodać trochę wiórków kokosowych, żeby były jak kokosanki 🙂

Kobiety nie umiecie czytać??ile razy można pytać o to samo. Nie ośmieszajcie się!

HELP!
Robiłam te babeczki zgodnie z przepisem Ani dwa razy pod rząd i dwa razy mi nie wyszły. W ogóle nie urosły i są suche jak wióry. Co takiego robię źle skoro składniki dodaję takie same jak w przepisie?
Pomóżcie proszę.

Aniu moja Kochana 🙂 Jak długo trzeba moczyć daktyle w wodzie? Woda zimna, czy ciepła?
uwielbiam Cię :*

Moczone około 20 minut we wrzątku. Pozdrawiam 🙂

Babeczki rewelacyjne (bez korzenia). Są słodkie dzięki daktylom:) jeden z moich najlepszych przepisów FIT !!!!

Mi wyszły w środku jakby takie mokrawe… ma być taka konsystencja? są pyszne!

Dziewczyny, zanim zadacie pytania- przeczytajcie wcześniejsze….
A teraz idę je robić, aczkolwiek zastanawiam się, czy Maca ( jej działanie) jest odpowiednie dla 12-latki. Aniu, jak sądzisz ? Pzdr

Wyszly mi suche i pokruszone czy te wode z daktyli tez dodac?

Więcej banana lub innych mokrych składników

Ciasteczka są super , a dokładnie babeczki. Ja do swoich zamiast daktyli i korzenia maca dodałam żurawinę w całości i kawałki gorzkiej czekolady. Pycha !!!

Wyszły mi bardzo suche 🙁 co zrobiłam źle? Proszę o podpowiedź

zbyt mało mokrego składnika

Być może za dużo mąki kokosowej?

A czy zamiast mąki kokosowej można dać po prostu wiórki? 🙂

A czy moze byc samo zoltko (syn ma alergie na bialko jajka), a nie mamy nasion babki płesznik. Dziekuje

czy obejdzie się bez blendera ? czy wystarczy wszystko zmiksować mikserem? 🙂

Ania napisała-wymieszać LUB zblendowac ☺

Aniu, możesz zdradzić czy mąkę kokosową “produkujesz” sama, czy kupujesz? A jeśli kupujesz to gdzie ją mogę dostać? Pozdrawiam 🙂

Można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej w supermarketach. Pozdrawiam 🙂

Czym można pominąć korzeń maca? Albo czym go zastąpić?

Można pominąć. Pozdrawiam 🙂

Aniu ile sody oczyszczonej dodać? Czy one dużo urosną w piekarniku? 🙂

Szczyptę sody. Niedużo 🙂

Mi zawsze wychodzi bardzo gęsta ta masa (tak ma być?)
, więc pozwoliłam sobie dodać mleko migdałowe.
Dodałam także wiórki kokosowe dla bardziej kokosowego smaku! 🙂

Super przepis, chcę go wypróbować tylko zastanawiam się ile dać sody?

Jaką funkcję w przepisie pełni maca? Można to czymś zastąpić?

Na pewno wypróbuję, bo ostatnio również uzależniłam się od kokosa, który dodaje do mojej porannej owsianki. Mam jednak pytanie, czy da się jakoś zastąpić korzeń maca, czy jest on niezbędny?

Nie jest niezbędny, można w ostateczności ominąć:)

czy konieczne jest dodawanie korzenia maca? nigdy go nie używałam i niestety nie mam w swojej kuchni…

Można ominąć ten składnik.

Aniu, jaki efet daje tutaj maca? Czy można to czymś zastąpić?

Można pominąć ten składnik.

Można ominąć ten składnik.

Sproszkowany korzen maca – mozna to dostac w normalnym sklepie? Tesco etc?

Coraz częściej można juz dostać w supermarketach.

Czy tu, podobnie jak przy chlebku bananowym, banany takie bradziej dojrzałe? 🙂

Tak – użyłam tych bardziej dojrzałych 🙂

Czy tu, podobnie jakprzy chlebku bananowym, banany takie bradziej dojrzałe? 🙂

Super strona treningi genialne Brawo Brawo Brawo. Nadzieją Polski jest Pani Ania

Zrobiłam dzisiaj. Dla mnie trochę za mocno zbite, ale smaczne. Może by dodać trochę mleka kokosowego tak jak w przepisie na chlebek bananowy paleo?

Szczypta wystarczy.

Aniu castaka pyszne jak zreszta wiekszosc twoich przepisów:). Od jakiegos czasu staram sie dobrzez odzywiac i moje pytanie dlaczego mimo jedzenia zdrowego obiadu (np ryba smazona na oleju kokosowym, ziemniaki polane maslem klarowanym, surowka z kapusty kiszonej z marchwia i jablkiem)po zjedzeniu takiego posilku boli mnie brzuch?nie czuje sie pelna energii wrecz zmeczona

Szczypta wystarczy 🙂

Aniu, czy ten korzeń maca jest konieczny? Co ewentualnie można by było w zamian dać?

Nie jest konieczny. Pozdrawiam 🙂

Bardzo spodobał mi sie ten przepis 🙂
Mam parę wątpliwości i byłabym wdzięczna, gdyby zechciała Pani do nich odnieść 🙂 zastanawiam sie, jaki jest kształt tych ciastek – czy to babeczki czy płaskie ciasteczka. Jak długo (o ile oczywiście nie znikną od razu) można je przechowywać? Czy maca może zostać czymś zastąpiona?

– Kształt babeczki 🙂
– Można pominąć macę.
– Myślę że, nie dłużej niż 3-4 dni – u mnie zniknęły znacznie szybciej 🙂
Pozdrawiam 🙂

Pani Aniu, czy można ewentualnie dodać inną mąkę bezglutenową, a dla smaku kokosa dorzucić trochę wiórek kokosowych? 🙂 z góry dziękuję i pozdrawiam!

Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak zrobić:) Pozdrawiam

Dziękuję raz jeszcze 🙂

Jestem alergiczką pokarmową,wszystko co pszenne omijam z daleka 🙁
Na szczęście jest ktoś kto ma super przepisy bezglutenowe! <3
Dziękuję Pani Aniu :* Już nie mogę się doczekać na pyszności podczas obozu w Dojo i oczywiście mega wycisku podczas treningów 😀

Jestem alergiczką pokarmową,wszystko co pszenne omijam z daleka 🙁
Na szczęście jest Pani i super przepisy bezglutenowe! <3
Dziękuję Pani Aniu :* Już nie mogę się doczekać na pyszności podczas obozu w Dojo 😀

Pozdrawiam i do zobaczenia! 🙂

Rewelacja,właśnie szukałam przepisu na babeczki …ten przepisł spadł mi z nieba,zaraz się biorę do pracy :-)dziękuję i pozdrawiam

Ale mnie naszło na coś słodkiegooo… nie miałam mało składników mam w domu, ale na szczeście tuż za rogie otworzyli miesiąc temu sklep ze zdrową żywności – mąka kokosowa kupiona i zabieram się za szybkie ciasto.. mam nadzieję, że będzie smacznie. 🙂

ale to są ciasteczka czy babeczki? a co jeśli nie mam takiej formy na ciasteczka? ciasto nie będzie zbytnio lejące by móc się obejść bez formeki?

Można spróbować bez formy do babeczek, ponieważ ciasto nie jest lejące.

zrobiłam przed chwilą ciasteczka – wyszły pyszne!! 🙂
w niedzielę upiekę je 2 raz i spróbuję dodać odrobinę kakao które uwielbiam 🙂

(z podanej dawki wyszło mi około 20 małych okrągłych ciasteczek o wysokości ok 1-2cm)

dziękuję Ci Aniu za fantastyczne przepisy 🙂

A czy bez korzenia macy też wyjdą smaczne? Jest jakiś zamiennik czy można pominąć ten składnik? 🙂

Też wyjdą smaczne 🙂

Można pominąć ten składnik.