14010065_1262258840450847_501326490_n

Ciasteczka z daktyli

Tak, tak, znów daktyle! Były kulki, były batony, owsianki, dziś będą ciasteczka. Dodam też Lio Shake, bo na stałe zagościły w mojej kuchni, ze względu na ułatwienie i oszczędność czasu jakie ze sobą niosą podczas gotowania . No i zwyczajnie – cieszę się tymi moimi zdrowymi proszkami :). Tym razem wykorzystam żurawinę – możesz oczywiście użyć świeżej! Ciasteczka mogą być pieczone lub przygotowane na zimno.

 

dates_625x350_81427802819

 

Ciasteczka z daktyli

Składniki:

  • 6 dużych daktyli
  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (bardzo dobrze zmiksowanych)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 6 orzechów brazylijskich
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka żurawiny Lio Shake lub dodaj świeżą żurawinę

 

Przygotowanie:

Daktyle wydrylowałam, zalałam gorącą wodą i moczyłam 15-20 minut. Do maszyny miksującej (miksera, blendera, termomixu) włożyłam orzechy brazylijskie oraz płatki owsiane i bardzo dobrze zmiksowałam. Dodałam resztę produktów i zmiksowałam całość na jednolitą masę. Piekłam na papierze, 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 °C.

 

Ciasteczka można również przyrządzić bez pieczenia. W takiej wersji zamiast płatków owsianych można użyć mąki kokosowej. Następnie wszystko zmiksować, uformować ciasteczka i włożyć do lodówki :).

1 września 2016 / 25 komentarzy

Komentarze do wpisu 25 komentarzy

  • Katarzyna pisze:

    Czy mogą być suszone daktyle i czy też trzeba je moczyc? Dziękuję

    • Anna Lewandowska pisze:

      Koniecznie należy suszone daktyle moczyć we wrzątku ze względu na konserwanty i inne dodatki… nie wiemy co jest w środku, jak są przechowywane

  • Madzialena pisze:

    Masa wychodzi sucha. Co zrobić, żeby dało się uformować ciasteczka ?

  • Monia pisze:

    Ciasteczka super dodałam Lio truskawkę zamiast żurawiny, ponieważ akurat mi się skończyła i też super pasuje tyłko mam problem z rozsypuwaniem się ciasta wychodzi mi jakby kruszonka jest za to świetnym dodatkiem do jogurtu 🙂

  • Magda pisze:

    W smaku super, tylko mi też nie chciały kleić, mimo że dodałam więcej oleju..nie wiem dlaczego…

  • kana pisze:

    Ile ciasteczek wychodzi z tych składników?

  • Dominika pisze:

    Dzisiaj wypróbowałam i mega ????

  • Monika pisze:

    Hej Aniu! Zrobilam dzis i wyszly wysmienicie ! Jestem w szoku bo troche sie obwialam ze wyjada bez smaku…ale daktyle robia dobra robote 🙂 Nie potrzeba jajek. Na dobre zagodzcza w mojej kuchni. No i od dzis jestem fanka daktyli …a nie lubilam wczesniej 🙂 pozdrawiam

  • Aneta pisze:

    Rewelacyjny przepis. Dziś mam w planach zrobić oczywiście z Pani produktem: żurawina Lio Shake (wreszcie dotarły):)

  • Alicja pisze:

    Przed chwila zrobiłam !! Wyszły pyszne !!! Mój mąż stwierdził że takich dobrych ciastek jeszcze u nas w domu nie było 🙂 dzięki za przepis Aniu!! 🙂

  • agisa pisze:

    warto przetestować!

  • Asia pisze:

    Dakryle!!! Uwielbiam! Przepis zachowny i w najblizszym czasie koniecznie musze wyprobowac.

  • Kluska Śląska pisze:

    Czy ciastka wyjdą jeśli zamiast płatków owsianych dam jaglane?

  • Izabela246810 pisze:

    Kochana Aniu mam problem mówisz ze warzywa powinny stanowić 70% naszej diety ale tak się nie da! 🙁 Staram sie jeść ich jak najwięcej ale musiałabym wgl nie wychodzić z kuchni na sniadanie węgle na drugiej śniadanie trochę wstydzę się tak wyciągać sałatkę w szkole a taką sałatką się nie najem wracam do domu albo nie ma obiadu albo jest w nim mało warzyw albo wcale, jeszcze trzeba myśleć o kolacji 🙁 Aniu jak jeść te warzywa żeby były pyszne i łatwe szybie i nie drogie?Aniu nie daje rady,staram sie robić różne pasztety z warzyw itp ale takie cos wystarcza tylko na 1 dzień to męczące wiecznie siedzieć w kuchni i gotować posiłki a jak znowu nic nie ugotuje to pójdę do sklepu a tam jedna wielka chemia wszędzie cukier pszenica a jak chce bakalie to wszystko siarkowane 🙁 w dodatku żywnośc ekologiczna jest strasznie droga 1kg mąki kokosowej kosztuje 14 zł 🙁 Aniu to już nie chodzi nawet o pieniądze tylko że ja mam 15 lat sama sie nie utrzymuje i nie mam na to wszytsko pieniędzy … staram się jakoś przemycać kieszonkowe na olej kokosowy daktyle itp .Aniu czemu wszystko co zdrowe musi być tak strasznie drogie i trudno dostepne?? Już chyba lepiej nic nie jeść …

    • Kolcia pisze:

      Nic sie nie martw- da sie I tanio I bez drogich „superfoods”- warzywa do szkoly mozesz przemycac robiac sobie smoothie (wystarczy mikser I 5min z rana-wiem bo sama tak robie)- szpinak czy jarmuz sa tanie I dostepne teraz w kazdym sklepie- dorzuc do tego soczysty owoc (kiwi/pomarancz/jablko/gruszke- co masz) dla podbicia kalorii jakis zagestnik (banan, awokado, jak masz to moze byc mleko kokosowe, ale jak nie, to po prostu wrzuc jakiegos sklonecznika czy zmiksowane orzechy) dopelnij woda-robi robote a jak poeksperymentujesz to daje duzo mozliwosci (dosladzaj daktylami/miodem I dorzuc cynamon- poprawia kazdy smak). Poza tym ja np. czesto z warzyw robie albo zupy (jesli na obiad) lub np „frytki z piekarnika” tu sie swietnie sprawdzja warzywa korzenne typu marchewka/pietruszka/seler/burak- tanie I dobre (doprawiasz odrobina oleju/oliwy, sol, pieprz, I jakies ziolo np rozmaryn) I masz do szkoly na przekaske- na zimno, a na cieplo do miesa tez pasuje 🙂
      na obiad jedz 2x warzywo (cieple + zimne) + 1x mieso (np tarta marchewka I purre z kalafiora do miesa; itp)
      korzystaj z tanich polskich „superfoods” masz np. siemie lniane (zamiast chia), jagody, zurawina, jarmuz, zielona pietruszka, miod naturalny, czosnek itp nie poddawaj sie! wszsytko do zrobienia.. powodzenia!

  • laminacocina pisze:

    Super 🙂 Uwielbiam daktyle 🙂

  • Dominika pisze:

    Smak rewelacyjny tylko, że u mnie strasznie sie „rozwalają” (; a u Ciebie maja taki super kształt ): masz jakiś sposób na ich formowanie? Składniki miałam wszystkie takie same tylko, użyłam normalnej żurawiny

  • Karolina pisze:

    Zrobione 🙂 Pychaaaaaa 🙂

  • A. Mrozkowiak pisze:

    Czy w przepisie brakuje jaj? Ja dodałam 2, bo wyszło mi same suche wióry.

    • Aleksandra pisze:

      Na moje oko to daktyle razem z wodą zblendować z pozostałymi składnikami 🙂 ja właśnie tak zrobiłam, dolewałam wodę w której moczyłam daktyle i ciastka wyszły petarda! 🙂 idealne smaku, chrupkie po ostygnięciu.

  • Angelika pisze:

    Co robię źle?
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie i masa jest sucha i sypka, nie sposób uformować z niej ciasteczek.
    Mam dodawać wciąż oleju aż do skutku czy co zrobić?

  • Hej Aniu! Super przepis:) Takie ciasteczka często u nas goszczą. Bardzo często słodzimy je daktylami, a czasami figami 🙂 Miłego dnia!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *