Ciasto marchewkowe w świątecznej odsłonie

Mój mąż uwielbia ciasto marchewkowe, więc nie może zabraknąć tego smakołyku podczas świąt.

dsc_1523

To które przygotowałam tym razem troszeczkę odbiega smakiem od tego tradycyjnego. Nie oznacza to jednak, że jest gorsze – wręcz przeciwnie 🙂 – moje przyjaciółki, tak szybko “przetestowały” całą blaszkę, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie 🙂

Ciasto marchewkowe w świątecznej odsłonie 

Przygotowanie:

Do jednej miski dodaj olej kokosowy, jajka oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i na końcu dosyp marchew utartą na średnich oczkach.

Do drugiej miski wsyp suche składniki: zmielone migdały, sól morska, cynamon i przyprawy korzenne i również dokładnie wymieszaj.

Połącz i wymieszaj mikstury z obu misek i na koniec dodaj namoczone we wrzątku rodzynki oraz orzechy włoskie. Ponownie wymieszaj i przelej przygotowane ciasto do foremki (użyłam blaszkę o rozmiarze ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem.

Piecz ok  45 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu, odstaw w chłodnym miejscu do wystygnięcia,

W międzyczasie czasie do garnka dodaj jogurt sojowy, agar, agar oraz syrop klonowy. Gotuj, mieszając na średnim ogniu około 8 min. Pozostaw do wystudzenia. Zanim pianka ostygnie i zetnie się, przełóż na wystudzone ciasto. Włóż do lodówki na około 30 minut.

Polewę czekoladową przygotujesz roztapiając na średnim ogniu, w małym garnuszku tabliczkę czekolady i olej kokosowy.

Polej cisto z nałożoną i ściętą pianką polewą, przyozdób dowolnymi orzechami i włóż na ok. 1,5 godziny do lodówki.

Komentarze 39 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy zrobił ktoś może to ciasto na innym jogurcie i na żelatynie?
A olej kokosowy roztopić?

czy ciasto wyjdzie bez substancji żelującej? jak damy je na całą nc do lodówki?

Cześć, czy zamiast jogurtu roślinnego można użyć jogurt naturalny z mleka krowiego. Jaki skład % tłuszczu powinien być, aby przepis wyszedł. Co brać pod uwagę? Dzięki za pomoc.

Wprawdzie juz po swietach ale wlasnie wczoraj postanowilam upiec to ciasto….musze przyznac ze bylam dosc sceptycznie nastawiona jak zobaczylam ze wyszlo raczej suche ale skonczylam i wstawilam na noc do lodowki. Pani Aniu, to ciasto to CUDO, REWELACJA!!!Na sniadanie zjedlismy z mezem pol blaszki:-)Maz jest zachwycony, stwierdzil ze to “najpyszniejsze ciasto jakie w zyciu jadl”;-)Moj maz jest Belgiem, mieszkamy w Belgii i prosze mi wierzyc ze pani przepisy podbijaja serca naszych znajomych:-)Pozrdawiam serdecznie i DZIEKUJE DZIEKUJE DZIEKUJE!!!

Pominęłam całkowicie mąkę kokosową w tym przepisie a reszta bez zmian. Wyszło rewelacja !!! Piekłam w keksówce. Polecam 😉

Ta dekoracja na wierzchu ciasta, polana polewą czekoladową czy to są orzechy włoskie czy coś innego?

Orzechy pekan 🙂

Wyszlo super zeobilam z jogurtem Kokosowy????Aniu dziekuje Tobie moj maly synek musi odżywiać się bez mlecznie i bez glutenu dziękuje jesteś naprawdę wielka

Wypróbowałam ponieważ uwielbiam ciasto marchewkowe. Do tej pory jednak robiłam je jako babkę. Tymczasem ten przepis świetnie nadaje się na święta ponieważ rewelacyjnie wygląda – właśnie tak odświętnie i dodatkowo jest pycha!!!!

Wygląda przepysznie, chciałabym zrobić, ale nie jem soi,
czym można zastąpić jogurt sojowy? Czy jakbym użyła mleka kokosowego zamiast tego jogurtu?
jest szansa żeby się udało?

Zapomniałaś i mące?robilam i się przypomniało ze kupiłam a nie uzylam.
# babybrain?

Jestem w trakcie piecznia 🙂 Mam tylko maly problem… Ciasto wyszlo bardzo géste. Nie moglam go “przelac” do formy.

Zrobiłam to ciasto co prawda troszkę je zmodyfikowalam ale jest obledna j tak też smakuje przepis jest naprawdę dobry a przede wszystkim zdrowy

Aneczko bardzo apetycznie wygląda TO ciasto wypróbuję Twój przepis przed świętami już nie Bo nie zdążę ale po świętach na sylwestra to na pewno ☺.Aneczko wesołych zdrowych błogosławionych świat spędzonych w gronie najbliższych oraz szczęśliwego nowego roku 2017 pełnego samych sukcesów oraz żeby wasze maleństwo urodziło się w pełni zdrowe dla Ciebie Aniu i Roberta życzy Ci Twoja największa i najwierniejsza fanka ????????????????????????.Aniu jesteś moim jedynym autorytetem i moja jedyna inspiracja ????????????????

A można jakieś zastępstwo dla mąki kokosowej? 🙂

Do pianki dodałbym trochę soku z cytryny i startą skórkę
????
Wesołych świąt

Naturalna substancja zelujaca z rosliny zamiast zelatyny

Ann,
Można zamiast jogurtu sojowego dodać jogurt grecki????

jaglaną lub owsianą;
albo orkiszową jeżeli odrobina glutenu Ci nie szkodzi 😉

Aniu a można czymś zastąpić syrop klonowy ?
Pozdrawiam serdecznie kochana ????❤

Aniu,
Pierwszy raz słyszę o Agar Agar.
Patrze teraz w Internecie i mam pytanko, czy uzywasz tego składnika w postaci proszku?

dzięki i pozdrawiam.

czym mogę zastąpić zmielone migdały (niestety jestem na nie uczulona;( ) ?

Czym mogę zastąpić agar agar i w jakich proporcjach?

Pozdrawiam

Czy mogę zamienić mąkę kokosową na owsiana? Jakie wtedy proporcje zastosować ?

wygląda smakowicie! Zrobię w domu.. ale to może dopiero na sylwestra 😉
dziękuję! I życzę dużo zdrowia

Wygląda przepyszne pewnie smakuje jeszcze lepiej, czas przetestować! 🙂

Aniu a ten olej kokosowy do ciasta to podgrzać żeby się roztopil czy taką skalę? Bo mój jest w formie skały w słoiku? O:)

Aniu, czy mogę zastąpić olej kokosowy zwyczajnym olejem rzepakowym bądź masłem? A mąkę kokosową -pszenną? Dzisiaj nie mam już gdzie kupić zdrowszych zamienników, zastanawiam się tylko, czy smak się nie zmieni?

Aniu, ciasto marchewkowe miało być, te zwykle, tradycyjne ( oczywiście wersja zdrowsza) bedzie, jednak Twoja świąteczna wersja 🙂
Wesołych Aniu!

Ciasto marchewkowe – pychota! Przetestowałabym wersję pianki z mleka kokosowego (nie mleczka:)) zamiast jogurtu sojowego 😀 Albo migdałowego 🙂

ja też 😉 jak zrobisz z mleka roślinnego, to daj znać czy się udało?

Wygląda bajecznie, w tym roku na pewno nie zrobię, chociaż mozee po świętach

Aniu, bardzo mi miło jest ze ciasto jakie samam ostatnio wymyslilam pod kątem by bylo zdrowe ale i zastąpiło mi słodkości w trakcie świąt właściwie jest identyczne jak Twój przepis 🙂
Zatem Twoje książki zaszczepiły u mnie już dobry kierunek w odżywianiu 🙂

Pozdrawiam i Wesołych Świąt