Ciasto z dyni! Wymiata!

Dziś propozycja na przygotowanie ciasta zgodnie z zasadami diety paleo.

Zdj. Iza Grzybowska

Dieta paleo to, najkrócej mówiąc, powrót do czasów sprzed pojawienia się rolnictwa. Podstawą jest naturalna, nieprzetworzona żywność i wyeliminowanie zbóż zawierających gluten, rafinowanych olejów oraz rafinowanego cukru. Zwolennicy paleo kładą duży nacisk na naturalne pochodzenie żywności (lokalni dostawcy, ekologiczne uprawy itp.).

Dynię ugotowałam i odsączyłam z wody.  Ubiłam białka z cukrem kokosowym. W średniej wielkości misce dokładnie wymieszałam wszystkie składniki. Powstałą masę wlałam do foremki 8 x 8 (blaszkę wysmarowałam wcześniej tłuszczem). Piekłam w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 30 minut. Pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.

Wierzch posypałam surową czekoladą.

Komentarze 25 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciacho super! Ale wyszło mi jakieś mega wilgotne w środku. Czy tak powinno być czy przegięłam z którymś składnikiem? ?

Wyszło świetne !! Bałam się , że masa jest za rzadka wiec dodałam trochę mąki ryżowej ?
Pachnie i smakuje jak „zwykle” ciasto , nie da się zgadnąć, że tam dynia jest.
Polecam !

A ja mam pytanie: czy białka dadzą się ubić tylko z cukrem czy z miodem albo syropem klonowym tez?

Fajny przepis, ale nie do końca paleo. Proszek do pieczenia nie jest paleo, nawet ten bezglutenowy 😉

czy mozna prosic o rozpisanie makroskladnikow i kalori w porcji ? 🙂

polecam do tego ilewazy. pl

Ciasto przepyszne, pulchne i wilgotne, a goździki dają świąteczny smak ????

Ja mielone migdaly zastapilam wiorkami kokosowymi, tylko je jeszcze lekko zmielilam w mlynku do kawy 🙂 maka kokosowa pewnie lepsza, ale w sklepie osiedlowym nie mieli, a wiorki sa tanie i latwo dostepne:-)

Czy migdaly mozna zastapic moka kokosowa?:)
Pozdrawiam i dziekuje za kolejny super przepis!

Ja też się przyłączam do pytania jaką inną mąką można zastąpić mąkę migdałową/migdały. Czy ktoś próbował zastąpić? I jakby ktoś podpowiedział w kwestii nie związanej z tym przepisem. Czym zastąpić jajko przy pieczeniu chleba i w jakiej proporcji? Babka plesznik, siemię lniane?

z braku mąki migdałowej zrobiłam z kokosowej [ pomyslalam ze skoro dodany jest olej kokosowy to nic sie nie stanie ] ciasto wyszło super ! jedyna uwaga goździki .. nigdy ich nie lubiłam i psuje mi smak ciasta…

Dobrze się zapowiada 🙂 Jak jeszcze znajdę dynię, to za tydzień zrobię, bo teraz mam już ciasto z czerwonej fasoli, które też jest obłedne 🙂

Kiedyś wspominała Pani w swoim poście na facebooku o grzybach candida. Domowy test wykazał u mnie obecność tego grzyba. Czy samą dietą można wyleczyć tą chorobę? Czy potrzebne są jeszcze konsultacje z lekarzem, badania i dodatkowe leki?

Domowy test jest raczej mało wiarygodny. Ale dietę można przeprowadzić. Zero glutenu, nabiału, cukru, miodu, bardzo słodich owoców, drożdży. Za to sporo kiszonych ogórków czy kapusty (łącznie z wodą) lub innych probiotyków, czosnku. I ksylitol do słodzenia.

Aniu, bardzo ci polecam ciasto z czerwonej fasoli! Wygląda jak murznek, tylko że zdrowy. Polecam naprawdę. Jest wyśmienite! Pozdrawiam i życzę miłego treningu w Łodzi!

Raz w życiu zrobiłam “murzynka” z czerwonej fasoli skuszona niezwykle pochlebnymi opiniami na jego temat znalezionymi w internecie. Ściśle trzymałam się przepisu, wyszedł obrzydliwy 🙂 Wielbicieli słodkości nie zadowoli taki marny zamiennik, lepiej raz na jakiś czas pozwolić sobie na prawdziwego murzynka i spalić nadmiar kalorii intensywnym treningiem 🙂

ooo tak ja też robiłam ciasto z czerwonej fasoli zgodnie z przepisem , wyszedł okropny cąły do kosza 🙁