p1020927

Domowy Dżem z jabłek z cukrem kokosowym

Na szczęście zima, mimo coraz mniejszej ilości, nie oznacza całkowitego braku owoców:) Mamy przecież jabłka, nasz pyszny polski przysmak. Nie dość, że pyszne to jeszcze bardzo zdrowe. Pewnie często słyszysz, słynne już powiedzenie, że jeśli zjesz jedno jabłko w ciągu dnia to żadna choroba nie będzie Ci straszna:)

Jabłka mają wiele cennych witamin i potrzebnych składników mineralnych. WIĘCEJ PISAŁAM TUTAJ

Dodatkowo pektyny i rozpuszczalny błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit.

Świetnie oczyszczają organizm z toksyn i obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Zapobiegają stanom zapalnym; także gdy grozi Ci reumatyzm – jedz jabłka! Jabłka pomagają także w walce z nadwagą!

Jabłka posiadają kilka tysięcy odmian, więc na pewno każdy znajdzie smak dla siebie:) Ja dziś robię zapasy dżemów jabłkowych na zimę. Wykorzystałam antonówki, ale Ty wybierz te jabłka które lubisz lub którymi aktualnie dysponujesz.

 

Dżem jabłkowy

 

Składniki:

  •  1 kg jabłek np. antonówek
  • cukier kokosowy  Foods by Ann (wedle uznania, w zależności jaki słodki lubisz)
  • woda
  • 1 łyżka cynamon
  • 1 łyżka wanilia
  • anyż

Przygotowanie:

Umyj dokładnie jabłka, przekrój na pół  i usuń pestki. Zetrzyj na małej tarce i przenieś na patelnie. Dodaj przyprawy i cukier kokosowy. Duś ok. 20 minut pod przykryciem. Dopraw dodatkowo wedle uznania. Przełóż jabłka do małych słoiczków, mocno zakręć i pozostaw w chłodnym pomieszczeniu.

5 stycznia 2017 / 11 komentarzy

Komentarze do wpisu 11 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *