Galaretka z kurczaka

Często brakuje nam pomysłu co wyczarować z kurczaka, który został nam z energetycznego rosołu. Ile można jeść potrawkę z warzywami prawda?:) U mnie dziś galaretka z kurczaka wraz z warzywami z rosołu.

Spróbujesz?:)

Galaretka z kurczaka

Sposób przygotowania:

Warzywa z bulionu kroimy na talarki lub trójkąty. Rozdzielamy mięso, a do osobnego garnka wlewamy czysty wywar z rosołu. Dodajemy do niego mięso i warzywa wraz z groszkiem i kukurydzą. Następnie dorzucamy agar- agar i mieszamy porządnie widelcem lub trzepaczką do jajek. Gotujemy ok. 3 minuty na średnim ogniu.

Przelewamy gotowy wywar do salaterek, kroimy jajko w plasterki i wykładamy je na wierzch.

Odstawiamy do lodówki na ok. 4-5 godzin.

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Na blogu jest dostępny przepis z 2013 roku na pizzę z mąki pszennej ekologicznej. Czy taka nie jest modyfikowana, czy jednak najlepiej całkowicie zrezygnować z mąki pszennej?

Najlepiej zrezygnować

Aniu jaki Agar-Agar najlepiej kupić? Który polecasz? Ten w proszku czy może w słoiku? Daj znać proszę 🙂
Pozdrawiam

Czy żeby zrobić galaretkę szybciej mogę użyć kostki rosołowej BIO?

oj nie polecam…

Pani Aniu a moze by tak propozycja diety dla osób które zmagają sie z trądzikiem? Oczywiście osób dorosłych bo niestety nie tylko nastolatkowie cierpią na to okropne schorzenie.. z niecierpliwością wypatruję takiej diety- przykładów potraw i innych ważnych wskazówek. Znacznie by mi to ułatwiło życie. Pozdrawiam serdecznie!

Pani Aniu! Uwielbiam Pani przepisy. Galaretka koniecznie do wypróbowania. Moja ogromna prośba/sugestia: A może by tak propozycja diety dla osób borykają się z trądzikiem? Oczywiście dla dorosłych bo o takie przepisy niezwykle trudno- temat ten jest poświęcany głównie nastolatkom niestety.. z niecierpliwością czekam na jakieś przepisy w tym temacie! Pozdrawiam bardzo serdecznie!

mniam a mam pytanie gdzie mozna kupic ten agar agar bo pewnie zdrowszy ni zelatyna:-)

w sklepach ze zdrową żywnością

Mięso z rosołu przyprawiam solą, kurkumą, wędzoną papryką, czosnkiem i chili i przesmażam na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, pycha! Już mi się nigdy więcej nie zmarnuje:)
Z warzyw z rosołu można też zrobić klasyczną sałatkę jarzynową:) Marchew, pietruszka, seler, groszek, jajko, ogórek kiszony, trochę świeżej cebuli i ew. jabłka, wszystko kroimy w drobną kosteczkę (oprócz groszku); do tego domowy majonez, trochę musztardy i gotowe, smak jak u babci:) Chociaż gdzieś czytałam żeby do posiłków białkowych nie dawać gotowanej marchewki, bo zawiera dużo węglowodanów, jakie jest Pani zdanie w tej kwestii?

Uwielbiam galaretkę w takiej postaci! Pamiętam jej smak z dzieciństwa ale sama nigdy się nie odważyłam jej zrobić. Czas najwyższy abym to zmieniła 🙂

Fajny pomysł z tym agarem – zawsze używałam go do słodkich przekąsek. Muszę w takim razie wypróbować w wersji wytrawnej 🙂 Dodałabym do tego jeszcze cytrynkę 🙂

Uwielbiam galaretkę z kurczaka. Idealna przekąska. Ale ten ocet jabłkowy to mnie trochę dziwi, co nie znaczy, że nie spróbuję, bo spróbuję na pewno! 🙂