Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Zimno! Jemy korzeniowe warzywa, bo grzeją. Jemy też kapustne i kasze, Robimy gołąbki!

Kapustę umyłam i wycięłam z niej ostrożnie głąb. W dużym garnku zagotowałam wodę i włożyłam do niej kapustę. Gotowałam 3 minuty. Wyjęłam, zdjęłam wszystkie liście, które się dało zdjąć bez szarpania i ponownie włożyłam do garnka z gotująca się wodą. Operację tę powtarzałam aż do całkowitego podziału kapusty na liście. Liście przycisnęłam, by stały się jak najbardziej “płaskie”.

Ugotowałam kaszę w lekko osolonej wodzie i odstawiłam. Pieczarki obrałam, umyłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Czosnek posiekałam. Na rozgrzana patelnię wrzuciłam łyżkę masła, cebulę, czosnek i pieczarki. Dusiłam kilka minut. Zmieszałam dokładnie z kaszą dodając majeranek, sporo pieprzu i posiekaną natkę. Spróbowałam i dosoliłam do smaku. Z każdego liścia kapusty jak najdelikatniej ścięłam wypukłość żył.

Na środek każdego liścia kładłam porcję farszu odpowiednią do jego wielkości. Następnie zawijałam każdy z 2 boków liścia do środka przykrywając farsz. Zaczynając od dołu zwijałam liść z farszem w rulon.

Garnek z grubym dnem wyłożyłam liśćmi kapusty i układałam na nich ciasno gołąbki. Zalałam warzywnym bulionem. Przykryłam liśćmi (gotowanymi) kapusty – można użyć tych uszkodzonych, które nie nadawały się na gołąbki. Dodałam łyżkę masła i dusiłam całość 40 minut na małym ogniu.

Komentarze 29 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

takie gołąbki w kiszonej kapuście tzn liściach robiła moja babcia z Chomęcisk Małych koło Zamościa, dodawała starte ziemniaki, grzyby ugotowane pokrojone w kostkę i jajko to wszystko po wypieczeniu w brytfance było pyszne sos był grzybowy

Robiłam bardzo dobry przepis. Dziękuję i polecam. Ok

Takich jeszcze nie robiłam, następny razem wypróbuję ten przepis 🙂

Tak… brakuje jakiegos sosu…prosimy o przepis na sos:)
Wczoraj robilam rosół z przepisu Pani Ani i byl przepyszny!
Pozdrawiam:-)

Ja dodaję domowy sos pomidorowy, który przygotowuję latem ze świeżych pomidorów i wekuję na zimę 🙂

Innymi dostępnymi grzybami. Pozdrawiam

Wygladają super. Na pewno je przygotuje :-). Pozdrawiam serdecznie.

cudowny przepis! zakochałam się w kaszy gryczanej. Świetnie smakuje również z piersią z kurczaka i czarnymi oliwkami- zapieczona w piekarniku + sos czosnkowy oczywiście bez majonezu!:)

Droga Sandro 🙂 Spróbuj z innymi dostępnymi grzybami.

A jeśli bardzo nie lubię grzybów? 🙂 Myślałam o marchwi, co o tym myślisz?
Buziaki!

Ja właśnie takie robie na wigilie☺ coś pysznego uwielbiam! Aniu a co myślisz o kaszy jęczmiennej która zdrowsza? Pozdrawiam cię serdecznie

Uwielbiam to danie! Mieszkam w Kanadzie wiec nie zawsze mozemy miec typowo Polskie dania na Wigilie lub w Swieta Bozego Narodzenia, wiec golabki z kasza gryczana czesto pojawiaja sie na naszym swiatecznym stole. Po kilkunastu latach ekperymentowania z tym daniem, czasami zdazalo mi sie ze farsz byl czasami za sypki i strasznie sypal sie z lisci. Mozna to lekko napawic scierajac pol malego surowego ziemniaka ktory troszke ‘zbije’ farsz i nie zmnieni smaku.

A oto i mam pomysł na sobotni obiad. Bedzie pycha na pewno. Dzięki 🙂

Witam, proszę zastąpić innymi grzybami, jakie w danej chwili są dostepne.

Super Aniu, że nareszcie coś wegańskiego, na to czekałam! Pozdrawiam 🙂

Pani Aniu, czy będą jeszcze w sprzedaży koszulki healthy plan by ann? 🙂

Aniu dzięki za przepisy już kilka lat temu zaczęłam używać masła klarowanego do smażenia i nawet poleciłem go znajomym arabkom w Tunezji. Jedna uwaga dot. wpisów z przepisami. Jeśli mogłabyś dodawać do każdego wpisu zdjęcia jak każdy step faktycznie wyglada byłoby super. Lepiej można przygotować potrawę jeśli widać czy mamy podobna konsystencje itp itd. To bardzo ułatwia zwłaszcza początkującym. Z góry dzięki.

Te golabki sa pycha☺ a ja
zrobilam dzisiaj pierwszy raz trening karate cardio i bylo superrr dalam rade