Gryczane naleśniki z burakiem i awokado

A może tak naleśniki na obiad?
Jest ktoś kto nie lubi :)?

Moja propozycja to bezglutenowe naleśniki z wytrawnym “wkładem”. Jak zapewne wiesz jestem burakożercom i dlatego dziś burak, ale w połączeniu z awokado.

Awokado jest cenne przede wszystkim ze względu na obecność kwasu oleinowego, który między innymi obniża poziom cholesterolu. Zawiera w swym składzie witaminy: B1, B2, B3, C, E ,K,  kwas foliowy, miedź, fosfor, żelazo, potas, cynk, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-6. Faktem jest że awokado ma dużą kaloryczność, jednak zawarte w nim tłuszcze mają korzystne działanie dla naszego organizmu. Między innymi:

  • wpływają korzystnie na nasz wzrok
  • zapobiegają występowaniu chorób oczu
  • stabilizują poziom cukru we krwi
  • powstrzymują uczucie głodu
  • pomagają obniżyć zbyt duży ładunek kwasowości w diecie.

Sposób przygotowania ciasta na naleśniki:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam blenderem. Na patelni rozpuściłam olej kokosowy, rozlałam ciasto i smażyłam kilka minut, po czym obróciłam naleśnik by podsmażyć z 2 strony.

W międzyczasie przygotowałam dressing mieszając wszystkie produkty.

Na gotowy naleśnik rozłożyłam kawałki pokrojonego w kostkę buraka, awokado i rukolę. Polałam dressingiem i posypałam orzechami włoskimi.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu, na kolację może być? Serdeczne gratulacje z okazji narodzin córeczki <3 U nas 17 kwietnia synek skończył roczek. Rok nieprzespanych nocy… Ale dzięki Pani diecie mogę znieść wszystko! 😉