Gula Java – z ciekawostek. Co to jest?

O tym, że biały i zabarwiony na brązowo cukier nie posiadają właściwości odżywczych wie wielu z nas. Dlaczego tak się dzieje?

Gula Java

Przecież korzenie trzciny cukrowej, z których jest wytwarzany posiadają wiele składników odżywczych. Otóż korzenie przetworzone na cukier, zostają pozbawione wszelkich dobroczynnych minerałów. Pozostaje jedynie wysoki IG oraz puste kalorie, które, aby zostać przyswojone angażują wiele procesów w organizmie.

W sprzedaży znajdziemy kilka substytutów cukru. Jednym z nich jest Gula Java.

To cukier z Jawy, który powstaje z nektaru kwiatów kokosa, zbieranych wysoko na drzewach kokosowych. Dlaczego jest taki cenny i godny polecenia? Jest nierafinowany i bogaty w składniki odżywcze, dodatkowo posiada niski IG. Jego smak jest słodki i lekko karmelowy.

Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO uznała, że cukier z kwiatów kokosu jest najbardziej zrównoważonym cukrem.

Gula Java możemy zakupić jako:

  • Cukier puderktóry z powodzeniem można wykorzystać do wypieków i ich dekoracji.
  • Kostki cukru, znajdujące zastosowanie jak tradycyjne kostki białego cukru, z tą różnicą że można je również potraktować jako cukierek dla najmłodszych lub przekąskę, która da nam energię na dłuższy czas.
  • Zdrowe, podnoszące wydolność napoje dla sportowców. Dostępne, z różnymi dodatkami wzbogacającymi wartości odżywcze jak i smak.

Komentarze 24 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Przykro mi, ale to bajki. Ten cukier nie może być traktowany ani trochę inaczej, niż zwykły biały cukier, Dostarcza dokładnie tyle samo kalorii i węglowodanów co zwykły cukier. Filipińczycy trochę naciągnęli rzeczywistość i u nich indeks wyniósł ok. 35, a u nas już coś ok. 50, czyli niewiele mniej niż cukier biały (ok. 65). Uprzedzam. 🙂

Czym Aniu różni się gula java od zwykłego cukru kokosowego? Ten zwykły robi się z soku z pnia palmy a gula java z soku z kwiatów? Który jest Twoim zdaniem bardziej wartościowy? Pozdrawiam 🙂

Pani Anno co Pani sadzi o cukrze z kory brzozy czyli xylitolu.
mam poczatki cukrzycy II stopnia.
Pozdrawiam z Porta Westfalica.
Pozdrowienia dla pana Roberta

Uzywam tego cukru juz dosc dlugo,w USA pojawil sie stosunkowo dawno i musze przyznac,ze czuje sie bardzo dobrze od czasu jak go uzywam. Cos z tym zakwaszaniu organizmu o ktorym pani czesto mowi musi byc:). Nie choruje od jakiegos czasu i mysle ze wyplyw diety jest tego przyczyna. Bardzo prosze dalej krzewic wiedza o zdrowym jedzeniu, bardzo bym chciala,zeby wszyscy zaczeli zauwazac,ze jestesmy tym co jemy:) pozdrawiam z San Francisco

Jest dostępny np. w Auchan, 250g za 20 zł.

Jak zależy komuś tez na cenie to naprawdę patrzcie na cenę za kilo a nie za porcję. Często właśnie w sklepach ze zdrowa żywnościa jest dużo taniej niż w marketach. Do tego no oleje (np lniany) powinny być w lodówkach. W marketach w ogóle się takich zasad nie przestrzega.

Brawo !!! nareszcie jakaś słuszna ocena z obserwacji rynku. Za bardzo wierzymy reklamom o niskich cenach, niestety takim jesteśmy narodem.

Oo bardzo ciekawa informacja 😉
Mam pytanie. Co sądzi Pani o dzbankach filtrujacych wode? Chodzi mi o to czy lepiej filtrować czy nie?
Pozdrawiam 🙂

W Łodzi w sklepie ze zdrowa żywnościa na retkini to wychodzi 35 zl za kilo. 🙂

Witam p. Aniu, trochę nie na temat ale interesuje mnie jakiego masła ghee konkretnie pani używa 🙂 Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

Firmy Palce licać

Niestety nie. Filipińczycy zaniżyli dane dotyczące IG tego cukru (według nich IG 36), według badań Europejskich ma on niewiele mniejszy IG niż biały cukier – dokładnie według badań przeprowadzonych w Europie ma IG 50, a biały cukier 68. Jest to mniej, ale niewiele mniej. Także nie jest to bezpieczny cukier dla diabetyków.

Aniu,
Jestem diabetyczką i taki cukier o obniżonym IG byłby dla mnie wybawieniem. Gdzie mogłabym go nabyć?