Halibut na parze z zielonym, warzywnym puree

Jeśli mam wybór to zazwyczaj przygotowuję posiłki na parze. Tak przygotowane potrawy są lekkostrawne, nie tracą zbyt dużej ilości witamin i minerałów, szybko miękną, a ich przygotowanie nie wymaga podawania oleju do podgrzewania. Preferuję w tym wypadku dodawać tłuszcz na samym końcu, do przygotowanego już dania.
Ponadto przygotowanie na parze nie zajmuje dużo czasu. Jeśli nie posiadasz parowaru, możesz wykorzystać garnek z wodą i dokupić do niego specjalne naczynie lub wykorzystać sitko.

Dziś na obiad proponuję danie rybne:)

Halibut na parze z puree warzywnym

Składniki:

  • 150 g fileta z np. halibuta
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g brokuła
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyłam rybę, następnie włożyłam ją do garnka z sitkiem i wodą. Gotowałam na parze pod przykryciem, doprawiając w międzyczasie solą morską i pieprzem. W tym czasie podzieliłam brokuły na mniejsze kawałki i wraz  z groszkiem i również włożyłam je do naczynia do gotowania na parze (można ugotować w garnku). Kiedy zrobiły się miękkie, zblendowałam całość dodając 1 łyżeczkę oleju kokosowego, sól i pieprz. Na talerzu ułożyłam gotowy filet z halibuta oraz zielone puree, skropiłam kilkoma kroplami cytryny i posypałam sezamem

 

20 marca 2017 / 23 komentarze

Komentarze do wpisu 23 komentarze

  • Tojukaste napisał(a):

    Wiem ze to pytanie nie tu powinno być ale czym można zastąpić pastę tahini?

  • Mart napisał(a):

    sprawdziłam, polecam. Moja modyfikacja to cebulka podsmażona na oleju kokosowym którą wraz z czosnkiem dodałam do brokuł. Przyprawiłam jeszcze kurkumą. Powstało wyraziste w smaku pure, w ten sposób z mężem zjedliśmy cały brokuł!!! 🙂

  • GDliving napisał(a):

    Czy w przypadku przewlekłego zapalenia żołądka także dodajemy na końcu olej kokosowy, czy generalnie unikamy tłuszczy, nawet jeśli nie służą do smażenia ?

  • Nie mogę się doczekać, aż wypróbuje! Szcególnie puree zapowiada się świetnie.

  • Ewa napisał(a):

    Halibut to moja ulubiona ryba, także z chęcią spróbuję przepisu. Kiedyś robiłam puree z groszku i wyszło okropne, użyłam groszku z puszki. Gdzie i jaki groszek kupić aby był smaczny?

  • Karoliny napisał(a):

    Trochę inny temat ☺ Aniu liczę na świąteczne przepisy. Na Boże Narodzenie chcąc utrzymać tradycję wróciłam do typowej polskiej kuchni, jednak ta okazała się już zbyt ciężka, bita śmietana już nie cieszy ☺

  • Ola Pawłowicz napisał(a):

    Dzień dobry Aniu . Czy codzienne picie wody z sokiem z cytryny pomaga w odchudzaniu ?

  • Joanna napisał(a):

    Aniu ja całkiem z innej beczki, ale jestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Czy polecasz odżywki, suplementy diety na masę czy jesteś temu przeciwna? Pozdrawiam cieplutko 🙂 🙂

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      to zależy… od jednostek treningowych, od dotychczasowej diety, od celu

      • Joanna napisał(a):

        Ja dopiero zamierzam zacząć ćwiczyć, ale zastanawiałam się co z tymi suplementami 🙂 Jestem baaaardzo szczuplutka, a moja dieta jest nieco ograniczona przez karmienie 6 miesięcznej córci 🙂 A i jeszcze jedno pytanie Aniu czy w czasie karmienia piersią można stosować suplementy??

  • Fotografka ;) napisał(a):

    Hej Aniu, świetny przepis! Zdjęcie- bardzo ładna kompozycja 🙂 …następnym razem spróbowałabym z ostrością ustawioną na główny temat czyli w tym wypadku na rybę 😉👍

  • gabi00 napisał(a):

    Było pyszne!!!:)

  • doris napisał(a):

    Aniu ja po takim obiedzie jestem za chwile znowu glodna Czy dac wiecej tłuszczu ?

  • Ewelina napisał(a):

    Aniu napisz coś o diecie karmiące mamy.co może jeść a czego nie. Mam synka 3 tygodniowego i bardzo uważam na to co jem.prosze podpowiedz

    • Ania napisał(a):

      Proponuję stronę hafija.pl- specjalistkę w dziedzinie karmienia piersią. Są tam wszystkie informacje o „diecie” mamy karmiącej.

  • Natalie Forever napisał(a):

    Świetne danie 🙂 Nigdy nie jadłam halibuta, zazwyczaj kupuje łososia.
    Zapraszam na post o soli o obniżonej zawartości sodu i o słodziku erytrytolu

  • MiejskoWiejsko napisał(a):

    Ostatnio robiłam takie właśnie zielone puree (z samych brokułów) i dodałam parmezanu… było przepyszne 🙂

  • monika napisał(a):

    Wyglada i brzmi przepysznie !
    Mniamm !

  • Roma napisał(a):

    Dzien doberek!To puree jest pychotkowe!Milego dnia dla wszystkich!

  • Paulina napisał(a):

    chodzi o groszek z puszki, czy taki mrożony?

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *