p1020980

Jabłka – samo zdrowie! Dlaczego?

Wraz z nadejściem jesieni do łask powracają polskie jabłka.

I słusznie!

Z dzieciństwa pamiętam, że do deszczu za oknem najlepiej pasował ciepły koc w kratę i zapach pieczonych jabłek z ryżem i cynamonem lub po porostu pieczone jabłko z żurawiną. PRZEPISY:

Pieczony ryż z jabłkami

 

Deser – pieczone jabłka

Owoce te trafiły pod strzechy już od czasów osadników w Biskupinie. Do Europy najprawdopodobniej dotarły z Chin i w Polsce zadomowiły się na dobre, a obecnie jesteśmy ich największym eksporterem na kontynencie.

Od XX wieku hodowla jabłoni nabrała tempa i pojawiły się nowe gatunki znacznie lepsze jakościowo, bardziej odporne na choroby grzybowe oraz znacznie dłużej zachowujące świeżość i wartości odżywcze.

W naszym kraju hoduje się setki odmian jabłek, z czego aż 20 przeznaczonych do produkcji jest typowo polskich i choć różnią się one od siebie smakiem, kształtem, kolorem i wielkością, to wszystkie cieszą się uznaniem konsumentów w całej Europie.

W Polsce jabłka dojrzewają latem, jesienią i zimą, a zważywszy na nawet dziesięciomiesięczny okres przechowywania, możesz się nimi delektować cały rok.

Czy wiesz, że te owoce są nie tylko łatwo dostępne, ale również bardzo zdrowe?

Z upływem lat nasza wiedza o korzyściach płynących z jedzenia tych owoców znacznie się poprawiła, a tym samym pojawiły się nowe pomysły na wykorzystywanie jabłek w medycynie i w kuchni.

Jeśli zależy Ci na smukłej sylwetce, to mam dla Ciebie dobre wieści.

  • 100 gr jabłek zawiera od 30 do 50 kcal, a zaspokaja ochotę na „coś słodkiego” w takim samym stopniu, jak czekolada mleczna.
  • jabłka zawierają błonnik, który nie tylko daje uczucie sytości, ale także przyspiesza metabolizm i spowalnia wchłanianie węglowodanów.
  • najlepiej służą naszemu zdrowiu jeśli jemy je surowe wraz ze skórką, ale dobrze umyte!
  •  jabłka zawierają pektyny, które oczyszczają ciało z toksyn i regulują florę bakteryjną jelit,
  • zawierają potas odpowiedzialny za wodę w organizmie.
  • pod skórką znajduje się również bogactwo witaminy C, a to dopiero początek zalet spożywania tych owoców.
  • bardzo ważną rolą jabłek w organizmie jest obniżanie poziomu cholesterolu, co zapobiega powstaniu miażdżycy i zawałom.
  • są skuteczną bronią w walce z nowotworami. Badania potwierdzają, że jeżeli będziesz jeść jedno jabłko dziennie, to aż o połowę spadnie zagrożenie zachorowania na raka jelita grubego, odbytnicy, wątroby, piersi i prostaty, a to dzięki zawartym w nich flawonoidom niszczącym wolne rodniki.
  • owoce te wpływają bardzo korzystnie na kondycję naszych kości, zębów, paznokci i włosów, gdyż pomagają przyswajać wapń. Struktura kości i elastyczność naczyń krwionośnych jest też dodatkowo wspomagana obecnością krzemu w jabłku, a duża ilość żelaza zapobiega anemii.
  • surowe jabłka są wsparciem dla układu krążenia i nerwowego oraz pracy wątroby, a ich moczopędne działanie pomaga zmniejszyć obrzęk nóg.
  • domowy ocet z jabłek hamuje rozwój infekcji i przyspiesza trawienie, a herbatka ze skórek ma działanie dezynfekujące i likwiduje stan zapalny jamy ustnej.
  • nasze babcie wierzyły, że zjadanie jednego jabłka dziennie uchroni je przed bólami reumatycznymi, a musem z gotowanych jabłek leczono biegunkę i chorobę wrzodową.

Jak widzisz rozwiązań jest wiele… Mnie najlepiej smakują jabłka zerwane ukradkiem z drzewa. Oczywiście nigdy nie zapominajmy o dokładnym umyciu owoców przed zjedzeniem, nawet jeśli pochodzą z ekologicznych upraw! Możesz je przyrządzać na wiele sposobów. Są doskonałe jako przekąska, kiedy nabierzesz ochoty na coś słodkiego oraz jako składnik zdrowego obiadu.

Mniam mniam…Nic dziwnego, że Adam się skusił!

p1020979

18 października 2016 / 17 komentarzy

Komentarze do wpisu 17 komentarzy

  • Monia pisze:

    Aniu nigdy nie myślałam o jabłkami w ten wspaniały sposób.Szczerze mówiąc Aniu to nawet nigdy za nimi zbytnio nie przepadałam.A jak już jadłam to obrane ze skórki a co najgorsze nie umyte!!!!Teraz Aniu po przeczytaniu Twojego ciekawego postu będę jadła jedno jabłko codziennie a co najważniejsze tylko zawsze ze skórką i tylko zawsze umyte!!!!!.Dziękuję Ci bardzo Aneczko za wszystkie Twoje wszystkie porady żywieniowe i wszystkie porady życiowe.Tylko dzięki nim budzę się codziennie rano z uśmiechem na twarzy myśląc o wspaniałym nowym dniu jaki mnie znowu czeka☺. Dziękuję Ci bardzo Aneczko ze po prostu jesteś i każdego dnia wkładasz we mnie tyle pozytywnej energii i szans na lepsze jutro ???? .

  • Marzena pisze:

    Witam nie wiedziałam gdzie napisać więc piszę tutaj,
    Mam pytanie o dietę dziecka 8 letniego który ma treningi 3 razy w tygodniu piłkę nożną do tego basen i wiadomo szkoła.
    co jest ważne na jakie produkty najbardziej zwracać uwagę. Doczytałam się na stronie pana Bartłomieja Spałek że mangan jest bardzo ważny zapobiega kontuzji. Ale nie wiem do końca co powinno jeść dziecko które dość dużo spala na boisku 🙂

  • Kasia S pisze:

    A jeśli chciałabym schudnąć to co najlepiej robić, jeśli chodzi o jabłka?

  • Ania pisze:

    a co jeśli zjedzenie jabłka powoduje ból brzucha i wzdęcia? czym może być to spowodowane?

  • Ż. pisze:

    Uwielbiam!! ;D

  • Aga pisze:

    Słyszałam jednak ze najlepiej jeść jednak jabłka do południa bo szkodzą na żołądek jak są jedzone później mi na przykład tak się dzieje że nie mogę jeść po południu..

  • Ewa pisze:

    Dzień dobry,

    W jaki sposób można przygotować domowy ocet z jabłek?

    Dziękuję
    Pozdrawiam,
    Ewa

  • Iwona pisze:

    Jabłka tucza jeśli zjadamy duże ilości lub bezpośrednio przed snem bo zawierają dużo cukru . Ja osobiście jedząc prawie same jabłka przytylam ????

  • Kasia pisze:

    Uwielbiam, niestety nie mogę jeśćsurowizy, więc spożywam je w wersji prażonej/gotowanej 🙂

  • Ola pisze:

    Przepraszam to bez tych znaków zapytania miało być bo chciałam emotke wstawić a zrobiły się znaki zapytania więc przepraszam. Czekam na odpowiedź
    Pozdrawiam

  • Grazyna pisze:

    Tylko nie zapominajmy,ze zawieraja tez kwasy -to dla osoby ,co ma delikatny zoladek ,albo wrzody,

  • IWONA pisze:

    Uff, czytalam, że jabłka tuczą i jak chce schudnąć to powinnam jeść warzywa a tu jednak można! Kocham jabłuszka.

  • Kasia pisze:

    A co w przypadku osób z insulinoopornością?

    • Mizg pisze:

      U osób z cukrzycą II typu należy wybierać produkty, które nie spowodują nagłego podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Są to tak zwane produkty z niskim Indeksem Glikemicznym. Jabłka składają się głównie z węglowodanów prostych to znaczy że mają wysoki IG. Oznacza to, że mogą spowodować hiperglikemię po posiłkową.
      Ogólnie zalecałabym wybierać produkty z węglowodanami złożonymi.

  • monika pisze:

    Ratujesz mnie Aniu, bo wlasnie biore slub i nie wiedzialam co podac gosciom w domu przed przyjeciem. jako deser. Teraz juz wiem ! Dziekuje pieknie!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *