jaglanka z owocami

Dawno nie było jaglanej! Pora to nadrobić. Dziś przepis na aromatyczne śniadanie z owocami. Można użyć dowolnych dostępnych akurat na straganie :). Istotne są przyprawy.

Na tłuszczu podsmażyłam przyprawy. Kaszę zalałam wodą. Gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut, wlałam mleko, dodałam rodzynki. Gotowałam jeszcze 15 minut (jeśli jest za mało wody można jej dodać). Na koniec dodałam banan i syrop ryżowy.

Dobrego dnia!

Komentarze 16 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jaglanka i owsianka – moim zdaniem najlepsze śniadania na świecie 😉 W sezonie jesienno-zimowym polecam do gotowania jaglanki dorzucić nieco kurkumy (w towarzystwie pieprzu), na wzmocnienie i antychorobowo 🙂

S czy można zjeść ten posiłek jak jest się cały dzień w domu i się leży bo jest się chorym? Nie wiem bo boję się węglowodanów ????

Proszę się nie bać 🙂
Najlepiej spożywać węglowodany oddzielnie z posiłkami białkowymi. Lepsze trawienie.
Kolejną ważna kwestią jest niepopijanie posiłków i … nie podjadanie pomiędzy posiłkami.
Dajmy organizmowi spokojnie strawić ostatni posiłek 🙂

mysle ze dla jednej-ja taką jem 1/2 szkl kaszy suchej i czasem mi malo a dorzucam jeszcze orzechy:) probuje przytyc ale nie idzie mi to w ogóle:/

czy to przepis dla jednej osoby? proszę o odp, bo zjadłam tylko trochę i nie chcę żołądka rozciągać, a więcej nie dam rady

Ja takie proporcje robie dla siebie i męża i oboje jestesmy bardzo najedzeni.

Czy takie śniadanie bazujące na kaszy jaglanej możemy jeść co dziennie ? czy są jakieś ograniczenia

To zależy od stanu tarczycy. Ja mam niejasną sytuacje z nią i wtedy nie wskazane jest jesc kasze jagalna wiecej niz dwa razy w tygodniu.

Czy można syrop ryżowy zastapić syropem z agawy czy to coś zupełnie innego? Nie wiedziałam, że isnieje coś takiego jak syrop ryżowy 🙂

Dodam jeszcze że zaczęłam się interesować zdrowyM żywieniem gdy dostałam napadu drgawkowego, okazało się że mam epilepsje oraz mam.objawy celiakii niepotwierdzone do końca jeszcze. Epilepsja może być efektem alergii pokarmowej. Unikam glutenu. Chciałam też podpytać czy masz zdanie na temat spiruliny i innych alg jako suplementu oraz soku z aloesu, I czy jakiś polecasz. Dziękuję Ci z góry za odpowiedź, jesteś dla mnie wyznacznikiem wiedzy i cennym doradca a ja mam 28 lat i muszę być zdrowa żeby pracować i moc założyć normalna rodzinę. pozdrawiam i Dziękuję za fajna książkę! Kupiłam już jakiś czas temu

Witaj Aniu, czytam od dłuższego czasu Twojego bloga, Dzięki Tobie jem zdrowiej, w moim jadłospisie pojawiła się się kasza jaglana i więcej warzyw. Mam pytanie do CIEBIE w związku z tym że zauważyłam że jesz mniej mięsa a nawet z niego powoli rezygnujEsz. Ja bardzo lubię zdrowe mięso i ryby, ale zainteresowała mnie dieta raw, czyli całkowita surowizna, a przyczyn rezygnacja z produktów zwierzęcych i nabiału. Co o tym myślisz, czy to już przesada i powinniśmy wybierać warzywa głównie a mięsa tylko jako dodatek.? Czy gotowane i smażone mięsa i warzywa są bezwartościowa papką która tylko zatruwa nasz organizm?

A co ze szkodliwym działaniem mleka ryżowego? Podobno mleka ryżowe zawierają arsen. Dodatkowo sprzyjają zaparciom. Czy to prawda? Ja bardzo lubię ten rodzaj mleka, nie przepadam za innymi roślinnymi, więc jestem ciekawa co sądzisz na ten temat.

A ja na śniadanie chętnie jem kaszę jaglaną z masłem klarowanym,brokułami i czosnkiem niedżwiedzim.