JEŻYNOWA OWSIANKA Z MASŁEM KLAROWANYM

Potrzebujesz energii od rana? Nic prostszego – naładuj się odpowiednim śniadaniem: węglowodany + masło klarowane ghee.

 

WŁAŚCIWOŚCI GHEE:

• Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne

• Działa przeciwzapalnie

• Przywraca równowagę w organizmie; lekarze ajurwedyjscy używają go do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.

• Zwiększa elastyczność tkanki łącznej

• Dodaje wigoru –wspomaga system immunologiczny.

• Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach

• Lekkie oparzenia: podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry

• Masło klarowane ghee poprawia uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie

• Ma właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu

• Ma właściwości wygładzające skórę

• Jest bogate w antyoksydanty

• Ma właściwości antywirusowe

• Masło klarowane (ghee) obniża też poziom cholesterolu.

 

Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte w pożywieniu. Masło to poprawia również wzrok i studzi nadmierną ciepłotę, jest ponadto naturalnym środkiem zwalczającym wolne rodniki i w ten sposób chroni komórki. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje natomiast, że jedzenie ghee przywraca potencję i aktywność seksualną, usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację.

 

Oczywiście dodamy również owoc;). Dziś będzie to jeżyna, pełna wartości odżywczych i zdrowotnych.

 

PRZEPIS NA OWSIANKĘ

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)

1 łyżka słodu – np. syrop klonowy/cukier kokosowy

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka wiórków kokosowych

1 szklanka jeżyn lub alternatywnie innych owców leśnych

przyprawy: gałka muszkatołowa, cynamon, wanilia, sól morska

 

Sposób przygotowania:

Owsiankę gotowałam na mleku roślinnym, dodając przyprawy, wiórki kokosowe i siemię lniane. Gotowałam do miękkości płatków, a potem dodałam słód i połowę szklanki jeżyn. Lekko rozgniotłam owoce widelcem, aby puściły sok. Dodałam masło ghee. Na koniec posypałam owsiankę pozostałymi jeżynami.

 

Jeśli lubisz możesz dodać dowolne orzechy lub pestki, dzięki którym dostarczysz dodatkowej porcji tłuszczów oraz białka.

 

Można dodać łyżkę masła orzechowego – oby tylko nie z orzeszków ziemnych, które powodują powstawanie idealnego środowiska dla patogenów, są pleśniotwórcze – o tym pisałam już wiele razy.

28 czerwca 2016 / 22 komentarze

Komentarze do wpisu 22 komentarze

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *