Koktajl dla relaksu: cukinia, natka pietruszki, cytryna, kurkuma. Wyciskarka czy sokowirówka?

Zielony koktajl dla chwili relaksu:

CUKINIA + NATKA PIETRUSZKI + CYTRYNA + KURKUMA

Cukinia posiada kwas foliowy, który pomaga kontrolować pracę mózgu i odpowiada za poczucie spokoju. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy B1 i wspomaga układ nerwowy, obniża poziom stresu! Kurkuma działa przeciwzapalnie, chroni organizm przed toksynami, zwalcza wolne rodniki.

Składniki odżywcze koktajlu: witamina C,D, E, B1, kwas foliowy, magnez, żelazo, potas, selen, cynk, wapń, jod.

Przepis:

Obierz jedną cukinię i pokrój ją, następnie liście natki pietruszki (pęczek) – włóż do wyciskarki

Na koniec wycisnąć kilka kropel cytryny oraz dodać szczyptę kurkumy.

Zapytacie mnie jaka jest różnica między sokowirówką a wyciskarką?

Sok wyciskany z sokowirówki:

  • składa się większości z wody
  • mniej witamin i minerałów
  • mniejsza ilość składników odżywczych
  • szybko utlenia się i brązowieje
  • dużo niewykorzystanego miąższu

Sok wyciskany z wyciskarki:

  • jest to wyciskanie wolnoobrotowe, czyli dokładniejsze niż sokowirówka
  • więcej wartości odżywczych, bo zawiera miąższ
  • smak soków bardziej wyrazisty, aromatyczny
  • bogaty w witaminy, minerały i enzymy, więcej antyoksydantów
  • wycisnąć można sok z ziół oraz zrobić mus.

Komentarze 16 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Odkąd mam wyciskarke pokochałam soki warzywne? robie codziennie w roznych kombinacjach, najleosze co moze byc?

Pani Aniu mam pytanie widziałam taką wyciskarkę do soków jaką ma pani na zdjęciu i zastanawiam się czy opłaci się ją kupić cz poleciła by pani tą wyciskarkę może pani coś więcej powiedzieć na jej temat jej plusy i minusy z góry dziękuję i Pozdrawiam

Czemu trzeba obrać cukinię ze skórki, czy nie znajduje się w niej najwięcej witamin?

Wygląda apetycznie, smakuje na pewno tez wyśmienicie., zdecydowanie jest zdrowy i polecam każdemu,. Proponuję do wersji weekendowej dorzucić odrobinę rumu 🙂 pozdrawiam

Mam wyciskarkę do soków i faktycznie – smak bez porównania! Zakup droższy, ale wart swojej ceny 😉

Właśnie czytam bloga od początku i wspominałaś kiedyś o sokowirówce Braun. Miałam się właśnie pytać czy nadal z niej korzystasz czy może już przeszłaś na wyciskarkę. Chciałabym Ci podziękować, bo dzięki Tobie dowiedziałam się wielu rzeczy i nabrałam motywacji do zmiany odżywiania. Wykryto u mnie candide w krwi( nie wiem dlaczego ten temat przez lekarzy jest totalnie ignorowany) i czy mogłabyś mi doradzić jak zachować tę równowagę w jedzeniu rzeczy ? i może polecić jakieś artykuły albo książkę na ten temat, bo nie ma o tym zbyt wiele niestety. Co do diety to musiałam wykluczyć pszenicę czy mąka orkiszowa też się zalicza do pszenicy ? bo znajduję sprzeczne informacje i już nie wiem.

Pani Aniu, zastanawiam się nad kupnem wyciskarki. Czy może Pani zdradzić, jakiej Pani używa?
Dzięki.

Prawdę mówiąc nie przepadam za takim smakami ale jeśli to pomaga w uzyskania spokoju, który jest mi bardzo potrzebny to z pewnością wypróbuje;)

Błąd Pani Aniu sokowirówkia poprzez szybkie obroty metalowa “tarka” rozciera cenne witaminy ktore ulegają zniszczeniu zwłaszcza wit. C nie nie ma szans z metalowa tarka a wyciskarka jaj sama nazwa wskazuje wyciska sok z komórek warzyw czy owoców nie rozcierajac cennych witamin. Prosze zagłębić sie w temat bo warto. Oczywiscie najlepsze sa wyciskarki ktore maja środki “slimaki” i cała resztę wykonana z ceramiki.

Jolu, jak można rozetrzeć witaminy? Czy sokowirówka jest tak wydajna, że rozbija wiązania chemiczne? 😉 Część witamin może się “utleniać” czy zmieniać właściwości w czasie obróbki z wysoką temperaturą, metalem i światłem UV (np. tzw. witamina C łatwo się utlenia w kontakcie z UV, dlatego ważne są ciemne butelki), ale nie da się “rozetrzeć witamin”.
Oczywiście rozumiem, że użyłaś skrótu myślowego. Pozwalam sobie jednak na ten komentarz, bo przez takie skróty mamy później mylne pojęcie o tzw. witaminach i łatwo dajemy się nabić w butelkę marketingowcom.