Kotlety mielone z burakiem

Gdyby ktoś mnie zapytał jakim jestem warzywem powiedziałabym bez wahania: burakiem ;).

Uwielbiam buraki w każdej postaci. Są nie tylko pyszne, dowiedziono bowiem, że to potężne źródło składników wpływających pozytywnie na nasze zdrowie.

Spożycie buraków obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza stany zapalne w organizmie, zwalcza stres oksydacyjny, zachowuje funkcje śródbłonka i przywraca równowagę hemodynamiczną krążenia mózgowego.

Co więcej, badania udowadniają, że suplementacja sokiem z buraka prowadzi do zwiększenia wydolności organizmu podczas wysiłku fizycznego, co bezpośrednio przekłada się na poprawę wyników sportowych.

Tym razem zafundowałam bliskim kotlety z indyka z burakami. Bez jajka i bez panierki…można? No pewnie!

Dodam jeszcze, że obiad był gotowy w 15 minut ;).

Kotlety mielone z burakiem

Sposób przygotowania:

Do miski wrzuciłam mięso mielone, starte buraki, przyprawy oraz odrobinę oliwy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Uformowałam kotlety i na rozgrzanej patelni z tłuszczem, pod przykryciem, smażyłam kilka minut po jednej, a potem po drugiej stronie.

Gotowe!

Komentarze 65 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wyznam, że trochę dziwi mnie brak jajka w przepisie – czy nie rozpadną się!? – Może rolę jajka przejął olej/oliwa!?

Pyszne, szybkie danie. Polecam!
Dzięki za inspirację, Aniu 🙂

Bardzo smaczne! nawet moja rodzinka się do nich przekonała 😀

Dzięki za przepis. kotleciki pyszne. u mnie w wersji z piekarnika :)do tego ziemniaczki i pomidorki w jogurcie ze szczypiorkiem. smakowity obiad 🙂

Podobnie jak koleżanka kotleciki upiekłam w piekarniku. Do tego podałam ziemniaki gotowane w mundurkach i sos jogurtowo-koperkowym. Super danie! ?Na pewno na dłużej zagości w mojej kuchni?

Przepyszne. Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów. 🙂 Dodałam ryż jaśminowy i ogórki z Podlaskiego ogródka i wyszedł wyśmienity obiad!
Bardzo dziękuję za przepis 🙂

Zrobilam w piekarniku: 20min na 200 stopni (po 10 na strone)- pod koniec wlaczylam grilla- smakuja supcio i sa soczyste! (nie wiem jak smakuja z patelni… robilam tylko w piakarniku- ale te mi smakuja :))

Aniu,
Ślinka mi cieknie 🙂 czy można dodać do tych kotlecików rownież natkę pietruszki zawsze takie robię uwielbiam natkę 🙂 a teraz dorzucę tez buraczka

Robiłam z gotowanymi burakami- ok. Dxis zrobiłam z surowymi! O niebo lepsze ? ja i dziewczynki zajadamy ze smakiem. Do tego ile czasu zostaje ? smazylam na lyzce masla klarowanego, powstał pyszny sosik. Myślę ze upieczony w piekarniku trz będzie pyszny

Dzisiaj wypróbowałam przepis i polecam wszystkim, wbrew obawom co do smaku i konsystencji kotlety wyszły wspaniałe 🙂 🙂 🙂 Jak dla mnie przepis idealny, zdrowy, nieskomplikowany i nie raz będę do niego wracała :):):)

Droga Pani Aniu…Tak się osmiele napisać 🙂
Bardzo chciałabym Pani podziękować. Dzięki Pani diecie, fantastycznym przepisom, ćwiczeniom i ogromnej dawce motywacji nareszcie wprowadzilam zmiany w swoim życiu i czuję się fantastycznie! Ba, nawet mój mały synek jest podekscytowany co mamusia znowu dobrego i zdrowego zrobi do jedzenia. Byłam przez kilka lat bardzo sfrustrowana, słaba i niestety z ogromną nadwagą po ciąży i problemach hormonalnych. Bolał mnie brzuch, nie miałam siły wstać z łóżka, ciągle byłam śpiąca i zła. Odkąd stosuje Pani porady różnica jest diametralna! Codziennie wstaje z uśmiechem i pełną energii. Hehe, nie mogę ustac w miejscu. Niewygodne buty zamieniłam na adidasy. Mam wreszcie siłę na zabawę z dzieckiem przez co moje relacje z nim się bardzo poprawiły. Jestem szczerze wruszona i taką szczesliwa! Chudne, co raz lepiej się czuję i to dzięki Pani!!!! Dziękuję z całego serca za….uratowanie mi życia. ..dosłownie bez koloryzowania,szczerze :-)))) Ściskam i życzę wspaniałych nowych pomysłów i wszystkiego najlepszego! !!!

Wypróbowałam przepis i wyszło super, lekkie i smaczne. Polecam

Pierwsze co pomyślałam gdy zobaczyłam przepis?
– hm.. musi być dobre, bo ja kocham buraki.

A pierwsze co pomyślałam gdy spróbowałam?
– Dziwne! Ale bardzo pyszne!
Zaniosłam do spróbowania narzeczonemu i co mi powiedział?
– takie dziwne, ale bardzo dobre!

I zjedliśmy prawie wszystko na obiad. Aniu bardzo Ci dziękuję za ten przepis. :*

Można także dusić kilka minut na patelni, pod przykryciem. Pozdrawiam

Przepyszne, usmażyłam na oleju sezamowym i moim zdaniem wyszły super

Zrobiłam je dzisiaj pierwszy raz, i na pewno nie ostatni. Są PYSZNE! Ja niestety nie miałam w domu mięsa mielonego z indyka ale miałam pierś z kurczaka, a że bardzo chciałam wypróbować przepis po prostu ją zmieliłam i połączyłam z buraczkami i przyprawami. Moje wyszły bardziej czerwone, pewnie dlatego,ze dodałam więcej buraczków, ale to chyba dobrze, w końcu to samo zdrowie:)

Cieszę się 😉

oprucz ,piłki nożnej którą kocham mam zamiłowanie do kuchni . Mam mnustwo przepisów kulinarnych .Lubię jeść buraki , gotuję z nich barszczyk ,oraz przyżądzam z nich jarzynkę do ziemniaków. Ale kotletów z burakami nie jadłam , Czy Aniu jadłaś kiedyś ciasto z burakami ? bo ja jadłam przepis znalazłam w internecie w smaku przypomina piernik , jest naprawdę pyszne . Kotlety z burakami na pewno zrobię na obiad . Pozdrawiam

Pycha! 🙂 Robię na weekend! :* Pozdrawiam Aniu 🙂 Ps- Uwielbiam Cię!!! 🙂

Hej, czy zamiast smażyć kotlety mogę je zrobić w parowarze?
Kupiłam Twoją książkę i serwuję mężowi co raz zdrowe cuda 🙂

Dzięki za przepis. Wyszło wyśmienite. Moja córeczka “zmniamniała” ze smakiem 🙂 Serdeczności.

Aniu,
Wypróbowałam przepis – jest fantastyczny pod każdym względem!
Krótka lista zakupów, szybkie wykonanie, no i ten smaaak! Pychaaa ☺
W sam raz dla “troszkę” zapracowanych ?
Oby więcej takich przepisów.
Pozdrawiam serdecznie ☺

Aniu, dzięki za następny super przepis !!! Mimo “słusznego ” wieku też jestem Twoją fanką- stylu życia, żywienia i bycia.

To musi być po prostu pyszne 🙂 jutro działamy 🙂 mój czteroletni synek uwielbia nowości z hpba 🙂 pozdrawiamy wakacyjnie 🙂

Olej kokosowy, nasiona chia, mleczko kokosowe – to produkty, które dzięki Tobie poznałam i pokochałam na stałe od pierwszego kęsu. Ja polecam natomiast sok z rokitnika. Duże ukłony i buziaki :_*

I to lubie. Smaczne – zdrowe i w dodatku nie skomplikowane przepisy ! 😉

Kocham dodawać do kotletów różne rzeczy np. Ogórka małosolnego, kapary pychotka ? ale buraków jeszcze nie miałam okazji spróbować ? wygląda bardzo smakowicie ? wypróbuje na 200% ?

Witaj Aniu,

Od początku śledzę Twojego bloga, ponieważ wpisuje się w moje rozumienie zdrowego i zrównoważonego stylu życia.
Chciałabym się podpytać o jedną rzecz – czy mogłabyś kiedyś wyjaśnić, co spowodowało, że wróciłaś do jedzenia mięsa(wydaje mi się, że kiedyś wspomniałaś, że nie spożywasz)? Sama waham się nad tą decyzją (z przyczyn zdrowotnych muszę ograniczyć rośliny strączkowe), a od dłuższego czasu stosowałam w większości roślinną dietę (ze sporadycznym spożyciem ryb).

Jeśli kiedyś będziesz szukała tematu na nowy wpis to zachęcam do opisania powyższego.

Pozdrawiam serdecznie,
Gosia

Ania dzięki za te wszystkie przepisy, Jutro w takim razie na obiad kotleciki z burakiem. Podajesz je jako osobne danie czy do obiadu serwujesz je z jakąś sałatką?

A odbiegając od tematu żywności, w związku z tą całą otoczką związaną z euro, chciałabym Ci pogratulować, że jako nieliczna z WAGs zajmujesz się konkretnymi sprawami. Kobieta sukcesu! Nie dość, że karate to jeszcze ten wspaniały blog! Pozdrawiam 🙂

Serwuję z warzywami 😉
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

Witam Aniu,)
Piszę do Ciebie pierwszy raz, na początku serdecznie pozdrawiam.
Uwielbiam Twój blog i cenię porady w kwestii diety ,urody czy stylu
życia .
Mam problem, który pojawił się niedawno i jestem tym faktem załamana.
Na łokciach wykryto u mnie łuszczyce! Czy spotkalas się z tą chorobą w
rodzinie czy w pracy?I mogłabyś w jakikolwiek sposób mi pomóc? Czy
warto używać maści ze sterydami?Jakie naturalne może sposoby są na
pozbycie się i uciekanie od objawów?
Bardzo proszę o odpowiedź; )
Dziękuję z góry i pozdrawiam
Sylwia

Ja czytałam że łuszczyca jest przejawem nagromadzenia sie złogów toksyn w organizmie, które w ten sposób znajdują ujście w organizmie ale lekarzem nie jestem. Czytałam za to dużo książek na temat detoksu. Myśle że warto zmienić odżywianie a buraki tez mają właściwości oczyszczające. Pozdrawiam.

Czyli jest nadzieja.Dziękuję za informację I pozdrawiam; )

Na łuszczycę najlepszy jest aloes tak samo jak na azs moj synek to ma i po kremie z aloesem mu przeszly klopoty skórne 🙂

Aloes świeży wcielamy w skórę? Czy też picie tego soku?
Bardzo dziękuję za podpowiedź; )

Witam, Sylwia,
mam na imię Dominika. Mam łuszczycę i wiem bardzo dużo na temat tej choroby. Chętnie podzielę się z Tobą swoją wiedzą. Odezwij się. Mój email urbidonia@gmail.com
Nie mam firmy rozprowadzającej leki czy suplementy diety. Nie chcę Cię oszukać, czy na Tobie zarobić. Napisz

Sylwia, łuszczycę da się wyleczyć. Żywym dowodem jest moja mama, która po ponad 30 latach chorowania dziś, po zmianie diety, jest zupełnie zdrowa (ona odradza stosowanie sterydów!)Przede wszystkim musisz wyeliminować z diety nabiał z krowiego mleka i mięso wieprzowe, a także słodycze i gluten. Postępuj według zaleceń Ann (rozdzielanie produktów z przewagą białek od produktów węglowodanowych, wspomniane eliminowanie nabiału krowiego, glutenu itd.), pij dużo wody i herbat ziołowych, postaw na warzywa. Ważne jest też pozytywne nastawienie! Będzie dobrze, powodzenia!

Małgosiu, czytałam ostatnio książkę pt “Lecznicza głodówka” dr med H. Geesing’a , dr med. T. Adrian’a i tam był poruszony temat łuszczycy- została wyleczona.

Fajna i madra z Ciebie dziewczyna. Chciałabym być taka filigramowa jak Ty 😉

Pytanie nie na temat, ale mogłabyś mi powiedziec jakie właściwości ma zsiadłe mleko i czy jest zdrowe? (Odrazu mowie, ze mleko jest od krów wypasanych na łące) Pozdrawiam

Aniu, co myślisz o miodzie? Jest zdrowszy od ksylitolu czy syropu z daktyli?

Nie rozpadną się 🙂

Witam serdecznie ! 🙂 Pani Aniu, czy olej kokosowy będzie się nadawał do smażenia tych kotletów ? 🙂
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia 🙂

Jak najbardziej 😉

Ania, też uwielbiam buraki pod każdą postacią !! ! , więc zapewne i wypróbuje ten przepis 🙂 🙂

:)) Ale zbieg okoliczności. Na dzisiaj planowałam mielony(mięso właśnie się rozmraża) i buraki(zostały po “tatarze” z buraków Twojego przepisu-pycha sprawa, bardzo polubiłam:). Tyle tylko, ze miały być osobno;) Poeksperymentuje jednak. Większość potraw z Twoich przepisów mi smakuje i co dla mnie ważne można szybko je wykonać. Dlatego dzięki za nowy pomysł. Odmiana zawsze w cenie. Szczególnie o tej porze roku jakoś tak bardziej twórczo chce się podchodzić do jedzenia, gdy wszystkiego na straganach pełno.

Nie mogę się doczekać, aż w aplikacji pojawi się wersja na “przytycie” , na razie jestem na stabilizującej ale niestety waga mi troszkę spadła 🙁 ALE i tak czuję się zdrowsza, zawsze starałam się zdrowo jeść ale jeszcze nigdy nie jadłam, aż tak różnorodnie i kilka warzyw jadłam chyba po raz pierwszy, albo pierwszy raz od lat 🙂 Bardzo poprawiła mi się cera, włosy ( po około miesiącu), lepiej przyswajałam wiedzę podczas sesji egzaminacyjnej. Bardzo Ci Aniu DZIĘKUJE <3 a raczej dziękujemy, bo wraz z moim ukochanym używamy aplikacji!

PS. A pro po super by było gdyby aplikacja była też w wersji dla par, wiem że to pewnie skomplikowane ale ułatwiłoby nam życie haha Ale coś tam kombinujemy 😀 Bo ja mogę jeść i jeść wiec jem zapotrzebowanie mojego mężczyzny 😀

Ale to musi być pyszne!Ja też uwielbiam buraki ? Jutro robię na obiad tylko mam pytanie, na jakich oczkach zetrzeć buraki?Czy to nie ma znaczenia? Pozdrawiam