P1000025

Krem z kalafiora na kokosie

 

W tym tygodniu nie było przepisu na krem, co za zaniedbanie :P. Informuję, że nadal kocham kremowe zupy i wszystko wskazuje, że jest to miłość na całe życie.  Są lekkostrawne, delikatne i smaczne. Ilość kombinacji składników jest nieograniczona – eksperymentujmy! Dziś proponuję zupę z kwiatu kalafiora z nutą lata – kokosem :).

 

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 1 kalafior (ok. 500 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub magiczny rosół (PRZEPIS)
  • 100 ml mleczka kokosowego (jeśli wolisz możesz dodać ok 2o0 ml mleczka kokosowego zamiast rosołu)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

 

Przygotowanie:
Ugotowałam kalafior w bulionie. Na patelni poddusiłam na tłuszczu drobno posiekane cebulę i czosnek. Kiedy kalafior był miękki, wrzuciłam do garnka cebulę i czosnek. Całość zmiksowałam na jednolity krem, dodałam mleczko kokosowe i gotowałam jeszcze przez chwilę.

 

Smacznej i aktywnej niedzieli!

1 maja 2016 / 8 komentarzy

Komentarze do wpisu 8 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *