Kulki kokosowo-waniliowe

Lubimy kulki prawda?:)

Na takie zdrowe, słodkie grzeszki możemy sobie pozwolić, szczególnie około treningowo.

Ponieważ mam słabość do kokosa, to często przemycam go do swoich dań, szczególnie do zdrowych przekąsek.

Dziś polecam kulki kokosowo-waniliowe na bazie kaszy jaglanej, słodzone daktylami – niebo w gębie. Koniecznie musicie wypróbować:).

Tajemnicze, wartościowe składniki:

Migdały –  są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, wapnia oraz cynku, a obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Są także źródłem magnezu oraz potasu. Te dwa pierwiastki wspierają prawidłową pracę mięśni oraz układu nerwowego, a zawarty w nich wapń bierze udział w prawidłowym skurczu oraz rozkurczu mięśni.

Wiórki kokosowe – kokos jest źródłem średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które są szybkim zastrzykiem energii dla organizmu. Wiórki ze względu na dużą ilość błonnika świetnie wspomogą zaspokajanie głodu i dadzą poczucie sytości na dłużej.

Daktyle – są bogatym źródłem węglowodanów, które szybko dostarczają zastrzyku energii, dlatego świetnie sprawdzą się jako przekąska przed, po lub w trakcie treningu, a zawarte w nich witaminy z grupy B wspomogą ich wykorzystanie. Daktyle zawierają również duże ilości potasu, który bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, skurczu mięśni, regulowaniu ciśnienia krwi oraz regenerowaniu zasobów glikogenu. Długotrwały wysiłek fizyczny prowadzi do zmniejszenia ilości tego pierwiastka w ustroju i właśnie z tego powodu osoby aktywne fizycznie powinny zwrócić szczególną uwagę na jego odpowiednią podaż wraz z dietą. Daktyle są także źródłem błonnika korzystnie wpływającego na pracę jelit oraz wspierającego mikroflorę jelitową, która przyczynia się do prawidłowego pozyskiwania energii.

Kulki kokosowo – waniliowe

Przygotowanie:

Namoczyłam daktyle i migdały.

Kaszę jaglaną przepłukałam dwa razy pod bieżącą wodą i ugotowałam w mleku kokosowym (dodałam trochę wody). Gotowałam, aż kasza wchłonęła płyn. Odstawiłam do wystygnięcia. Zmiksowałam z daktylami, dodając przyprawy i kilka kropli aromatu waniliowego Ulepiłam kulki i włożyłam do środka każdej po jednym migdale. Obtoczyłam w wiórkach. Włozyłam na noc do lodówki.

Komentarze 70 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu,

W sobotę podałam kulki mocy gościom na moich urodzinach i wszystkim bardzo smakowały.
Ja kaszy jaglanej jednak nie płukałam aby pozbyć się jej goryczki (taka “uroda” tej kaszy), ale prażyłam na suchej patelni do momentu wydzielania się charakterystycznego zapachu. Migdały dodawane do środka obrałam ze skórki parząc je uprzednio w gorącej wodzie co nadało powstałej kulce (pralince) delikatności.
Kulki są świetne i w smaku i w obróbce. Jeśli robimy wszystko zgodnie z przepisem wszystko wychodzi doskonale. Ja z podanych przez Panią składników otrzymałam 21 szt. kulek.
Pani przepisy są świetne.

Pozdrawiam Magda

Za pozno zorientowalam sie ze nie mam kaszy jaglanej wiec wykorzystalam gryczana. Nie wiem jak to wyglada od strony zdrowonej itp ale dziewczyny!! PYCHA. Kasza gryczana polaczona z tym mlekiem kokosowym daje jakis taki czekoladowy posmak. Palce lizac. Przepis super!

Niestety u mnie totalna klapa. Kulki nie zastygły :/ Sama masa też nie wyszła za smaczna. Co mogło pójść nie tak???

Witam, z tego przepisu wyszły mi kuleczki bardzo słodkie ale i mdłe czym można przełamać ten smak?

można dodać kwaśny smak malin np. Lio Shake Foods By Ann

jak długo mogą leżeć kulki?

Zawsze Łódź sklep ” Stevia”

W każdym sklepie gdzie są przyprawy. Najczęściej na dziale mąk i różnych deoracji do ciast

W gorącej wodzie 🙂

Ile kulek wychodzi z tego przepisu?

Super przepis, przygotowałam je wczoraj i co najważniejsze moje dzieciaki je uwielbiają.Dziękuję bardzo za przepis!!!!!Pozdrawiam.

Mam pytanie z innej beczki, jaka moc ma Twój mixer żeby sobie poradzić z tą masa na kulki? Mój ostatni wyzionął ducha i jestem obecne na etapie zakupu nowego. Dzięki z góry za odpowiedź ! Pozdrawiam

Super! Wybieram sie na kilkudniowy trekking (ok 160km). Dodaje kulki do listy 🙂 Aniu, co jeszcze byś polecała na taki długotrwały wysiłek?

Aniu czy te kulki jeść przed czy po treningu? I w jakiej ilości?

Kochana Aniu, a jak długo można je przechowywać i czy muszą być cały czas w lodówce?
Super przepis, miałam wielką frajdę w robieniu kuleczek mocy i mam nadzieję, że na stałe wejdą w potreningowe menu moje i mojej siostry 😉

Wyszly bardzo smaczne robilam dwa razy ale lepsze na mleczku kokosowym niz na mleku. Polecam tez odrobine maki kokosowej do lepienia bo masa bardzo kleista.

Zrobiłam drugi raz, tym razem dałam mniej mleka i trochę mielonych migdałów, masa wyszła idealna a w smaku przepyszna 🙂 Dziękuję za pomoc dziewczyny 🙂 Dzisiaj robię kolejny raz, bardzo mi posmakowały 🙂

Mnie również masa kleiła się do rąk. Zanim zaczęłąm formować kulki wstawiłam masę na 15-30 minut do lodówki i wtedy była trochę lepsza konsystencja, Przy obtaczaniu kulek w wiórkach już nie ma tekigo problemu i ładnie formują się kulki.

Hej dziewczyny robiłam dzisiaj pierwsz raz i masa wyszła bardzo smaczna ale konsystencja chyba zła, nie mogłam ulepic kulek wszystko kleilo mi się do rąk. Proszę dajcie znać co robiłam nie tak ?

Prawdopodobnie tak jak ja nie zaczekałaś aż masa wystawie do końca. Kasza jaglana ma to do siebie, że wchłonie prawie każdą ilość wody. Polecam dodać do mieszanki odrobinę mąki kokosowej a ręce zwilżyć(tak jak do formowania mielonego) .

Przepyszne! 🙂 🙂 Niestety nie dostałam mleka kokosowego, więc zrobiłam z migdałowym.
Aniu, spożycie jakiej ilości kulek mocy jest optymalne ?
Pozdrawiam ciepło 🙂

Jaka ilosc migdałów jest potrzebna? Oraz ile sztuk wychodzi z tego przepisu? 🙂

Pysznie wyglądają! ♥ Planuję zrobić je w czwartek, na nasz mecz- mam nadzieję, że dodam w ten sposób siły i energii naszej drużynie :p Wierzę w zwycięstwo, brawo POLSKA! 🙂
A tobie Aniu, gratuluję rewelacyjnej roboty, dziękuję że jesteś!
xx

Dlaczego dopiero teraz dotarłam do tego przepisu? :O Na pewno zrobię w najbliższych dniach. Już sam skład brzmi bardzo obiecująco 🙂 Pozdrawiam, miłego dnia!

Aniu,

Powiedz mi jak długo trzeba moczyć daktyle i migdały, bo jestem bardzo skrupulatną kucharką 😉

Im dłużej tym łatwiej zblendowac 🙂

Świetny, prosty przepis! Dziękuję serdecznie za pomysły na fajne jedzenie! :))

Czy dzieci mogą jeść ksylitol? Mam córkę słodyczochłonną zresztą ja też sobie pozwalam … straciłam motywację do ćwiczeń i dieta przestała obowiązywać. .. muszę coś z tym zrobić. … zacznę może od kulek ?

Czy dzieci mogą jeść ksylitol? Mam córkę słodyczochłonną zresztą ja też sobie pozwalam … straciłam motywację do ćwiczeń i dieta przestała obowiązywać. .. muszę coś z tym zrobić. … zacznę może od kulek ?

Moj 3latek je i pije ksylitol i ma się bardzo dobrze 🙂

Zrobiłam, zamiast migdałów dałam orzecha włoskiego. Czy dobre- zobaczymy jutro bo się chłodzą 🙂

Miałam problem z konsystencją za bardzo kleiło mi się do łapek. To do mieszanki dodałam odrobinę mąki kokosowej a na ręce dałam oleju kokosowego. Wyszło Smacznie!!! Mam nadzieje że nie zaburzyłam zamierzonego efektu. Pozdrawiam

Aniu czy zamiast migdałów mogę dodawać orzechy włoskie:-)

jak Ci się udało tak ładnie wyrobić te kuleczki? u mnie konsystencja nie taka 🙁

Ania, ile kulek mocy należy zjeść przed treningiem i w jakim odstępie czasowym?
Ps. patrząc na przepis zjadłabym wszystkie 😛 <3

Robiłam kiedyś z orzechem w środku super wyszły, Pani Aniu ciekawe połączenie no i podanie w tej wersji super

Mam córę wegankę. Zrobię jej niespodziankę i ulepię Twoje kulki!

A ile kulek wychodzi z tej porcji, bo nie wiem czy nie zrobić z podwójnej porcji ?

Kocham Twoje przepisy! Połączenie moich wszystkich ulubionych składników <3

to zależy.
Dla cukrzyków erytrol, natomiast ksylitol ma działanie bakteribójcze, przeciwpasozytnicze.

Pychota…. ? juz wiem co dzis zrobię ? mniam…. Kokos kocham tak samo jak ty Aniu więc cudownie iż mogę znów go wykorzystać w taki słodki sposób w mojej kuchni ? pozdrawiam serdecznie ??

Hmm. A w której książce? Szukam i znaleźć nie mogę.

Do schrupania zamiast rafaello 😀 Spadłaś mi z nieba z tym przepisem!