Kwas foliowy dla kobiet w ciąży i nie tylko

O kwasie foliowym wiedzą od lekarzy wszystkie kobiety, które są w ciąży.

Ma on bowiem kapitalne znaczenie dla rozwoju płodu, zwłaszcza cewy nerwowej, która warunkuje m.in. prawidłową budowę mózgu u przyszłego dziecka.. Ale o właściwą podaż kwasu foliowego powinno się zadbać już przed zajściem w ciążę. Szczególnie istotne są trzy miesiące przed poczęciem. Powinny więc go przyjmować wszystkie kobiety w wieku rozrodczym.

A ja chcę zachęcić wszystkich – kobiety i mężczyzn, młodych i starszych do pamiętania o zaletach kwasu foliowego i do dbałości o jego regularne dostarczanie organizmowi. Bo kwas foliowy jest wielkim przyjacielem naszego zdrowia:

  • Układ pokarmowy – pomoc w przyswajaniu białek i produkcji soku żołądkowego oraz w pracy wątroby i jelit
  • Układ krwionośny – udział w produkcji czerwonych krwinek
  • Układ nerwowy – bardzo istotna rola w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i zachowaniu dobrego samopoczucia (regulacja poziomu serotoniny i noradrenaliny), ważny dla osób o skłonnościach do depresji
  • U przyszłych rodziców – poprawa jakości męskiego nasienia, udział w przekazywaniu materiału genetycznego i właściwego rozwoju płodu

Objawy niedoboru kwasu foliowego to: niedokrwistość, spękane usta, przedwcześnie siwiejące włosy, niepokój i napięcie, brak energii, słaby apetyt, bóle brzucha i depresja.

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie i dostarczyć organizmowi kwas foliowy – jedz szpinak! To jego najlepsze źródło. Wiele osób wmówiło sobie, że nienawidzi szpinaku, bo kojarzą go z bezsmakową mazią serwowaną w przedszkolu lub szkolnej stołówce. Na szczęście jest to błąd, który da się naprawić . Szpinak można jeść w wielu postaciach, jest świetnym dodatkiem do omletu, można go mieszać z makaronem lub kaszą, na surowo nadaje się doskonale do sałatek. No i koktajle na bazie szpinaku – samo zdrowie!
Kwas foliowy mają też brokuły, kalafior, szparagi i orzechy nerkowca.
Przyswajanie kwasu foliowego wspomagają witaminy z grupy B, szczególnie witamina B12. Utrudnieniem dla jego przyswajania są środki antykoncepcyjne, alkohol, wysoko przetworzona żywność  i wysoka temperatura.

Pozdrawiam zielono!

Komentarze 21 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

“Utrudnieniem dla jego przyswajania są środki antykoncepcyjne” co to oznacza w praktyce? Trzeba przyjmować większe ilości produktów obfitych w kwas foliowy?

Witam w 100 % ! 🙂
Folik powinna przyjmować każda kobieta w kwiecie wieku. Jeśli tymczasem nie planujemy ciąży, potraktujmy przyjmowanie kwasu profilaktycznie… a gdy życie jednak nas zaskoczy , będziemy o ,,krok “spokojniejsze o naszego potomka (wiedząc,że zapewniłyśmy mu ten cenny składnik).
Niech folik wchodzi nam w nawyk ! 😉
P.S. Gratuluję ciekawego bloga. Zaczęłam korzystać z Pani ćwiczeń 🙂 Życzę dalszych sukcesów !

Witam w 100 % ! 🙂
Kwas foliowy powinna przyjmować każda kobieta w kwiecie wieku. Jeśli tymczasem nie planujemy ciąży, potraktujmy przyjmowanie kwasu profilaktycznie… a gdy życie jednak nas zaskoczy , będziemy o ,,krok “spokojniejsze o naszego potomka (wiedząc,że zapewniłyśmy mu ten cenny składnik).
Niech folik wchodzi nam w nawyk ! 😉
P.S. Gratuluję ciekawego bloga. Zaczęłam korzystać z Pani ćwiczeń 🙂 Życzę dalszych sukcesów !

Aniu, podaj jakiś fajny przepis na koktajl ze szpinakiem. Nigdy jeszcze nie używałam w ten sposób szpinaku i chętnie bym wypróbowała. Pozdrawiam:)

marchew, szpinak, burak, imbir.

Pani Aniu,
Czy szpinak, brokuły, kalafior po obróbce termicznej (np. po gotowaniu) nie tracą swoich właściwości ?

keepfitandbebeauty.blogspot.com/ powiedział(a)

Pozwole sobie odpowiedzieć, po gotowaniu wiele warzyw traci część swoich właściwości jedank zadal są fenomenlnym źródłem skłądników odzywczych. Ważne jest też aby nie przegotowywać warzyw.

Witaj Aniu, świetny, świetny blog!! Pisałas kiedyś o owocach Acai, niestety dla mnie trudno dostepne i dośc drogie. Co może byc super zamiennikiem tych owoców? Chodzi mi głównie o zawarte w nich antyoksydanty?

Witam Aniu!
Dzięki w imieniu wszystkich przyszłych mam za tego posta 🙂 W tym roku planuję zajść w ciążę i dbam o swoją dietę, aby była bogata we wszystkie witaminy i mikroelementy. Szkoda, że najczęściej tylko przyszłe mamy namawia się do brania kwasu foliowego. Dołączam się do postu Ani-Kochane Przyszłe Mamy ( i nie tylko !)-pamiętajcie o kwasie foliowym i produktach w niego bogatych !

Pani Aniu, a olej lniany to także źródło kwasu foliowego?? Świetny blog!! Pozdrawiam cieplutko:)

Nie, olej lniany jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Pozdrawiam

Aniu! Czy mrożony szpinak też polecasz? Czy może szpinak w takiej postaci dużo traci na wartości?
Pozdrawiam serdecznie:)

Mrożenie nie niszczy wartości odżywczych.
Pozdrawiam

Po raz pierwszy spotykam sie z blogiem, w którym jest krótko i na temat, i na dodatek informacje w nim zawarte są bardzo przydatne. Po raz pierwszy tez z tego bloga dowiedziałam się, że przy niedoczynności tarczycy tez powinnam uważać na to co jem. Szczerze z całego serca dziękuję za bloga i to co Aniu piszesz 🙂

Szpinak uwielbiam! Łykam także tabletki, bo przygotowuje się do ciązy, ale wolę bardziej naturalne smaki:)

Aniu czy można przyjmować kwas foliowy 0,6? Czy lepiej zostać przy 0.4 (jestem wegetarianką i codziennie spożywam warzywa w tym i strączki). Pozdrawiam 🙂