Lekka zupa tajska z zielonymi warzywami i kurczakiem !

Zaczynam ten tydzień zainspirowana tajskimi smakami 😉 Wariacji na temat zup, których baza to mleczko kokosowe jest wiele, a ja dziś przedstawię swoją wersję. Możesz ją przygotować zarówno z kurczakiem jak i bez niego. Jak kto lubi 🙂

Niedawno pisałam o brukselce, a ponieważ jest ona wciąż dostępna w warzywniakach, wykorzystam ją również w tym przepisie. Przypnę pokrótce jakie wartości kryje w sobie ta “mini kapustka”.  Brukselka ma w swoim składzie chlorofil, indole, dithiothiony, karetonoidy, glukozynolaty i  witaminy K, C, A, B6 i B1. Zawiera również potas, magnez i sód. Dodatkowo dorzucimy kolorystycznie dobrane brokuły i cukinię;)

Lekka zupa tajska z zielonymi warzywami i kurczakiem 

Sposób przygotowania:

Na oleju kokosowym podduś starty imbir. Dodaj mleko kokosowe, curry, pozostałe przyprawy oraz startą skórkę z limonki (sparz ją wcześniej wrzątkiem i namocz w sodzie). W międzyczasie pokrój cukinię na talarki, brukselkę na pół, a brokuły podziel na różczki. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w kostkę na małe kawałki.

Przygotowane warzywa i kurczaka dodaj do duszonego na mleku kokosowym imbiru, dolej wody i gotuj ok. 10 minut – do momentu kiedy warzywa będą miękkie.

Dopraw dodatkowo zupę – według smaku. Podaj w miseczce posypaną migdałami.

Smacznego!

Komentarze 43 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Bomba!!! Przepyszna, rozgrzewająca, oryginalna 🙂 nie miałam płatków migdałowych, wiec uprażyłam na patelni pestki słonecznika, dynię i sezam. Niebo w gębie niewielkim kosztem, zarówno finansowym, jak i energetycznym 🙂

Zupka pycha!!! Ja jak to ja musialam troche pozmieniac, dodalam 2 lyzki soku z limonki bo brakowalo mi kwasnosci, dodalam marchewke pokrojona w talarki, 1/4 kubka swierzego groszku i tofu (bo nie jadam miesa). Wyszlo wysmienicie!!!!
Mysle by nastepnym razem dodac troche lemon grass I moze z lyzeczke platkow czerwonego pieprzu….

Zrobiłam nieco więcej tej zupy. Jest to moje pierwsze doświadczenie z mlekiem kokosowym. Ile można przechowywać ją w lodówce?

ze względu na mięso – proponuję 2.
Czym krócej tym lepiej

Pycha, uwielbiam tajskie jedzenie a zwlaszcza zupy. Polecam dodac trawe cytrynowa i liscie kaffir lime no i koniecznie swieze chilli jak ktos lubi moc. Palce lizac 😛

Gdzieś kiedyś wyczytałam (chyba nawet na Twoim blogu), że można pozbywać się chemii z warzyw mocząc je w wodzie z octem a potem z sodą. Czy to dobry pomysł? Ile czasu powinno trwać takie moczenie?
Pozdrawiam

PYCHA!!!!! Dodałam trochę chili, żeby zupka była bardziej ostra 🙂

Czy do takich dań można użyć domowego mleka kokosowego z Twojej książki czy musi być takie sklepowe z puszki?

Zupa juz dochodzi do siebie ale wydaje mi sie, ze dodałam za duzo wody i jest zbyt wodnista?Ale bedzie pyszna? Prosze uzupełnić przepis o ilość wody??
Pozdrawiam

Ten przepis mnie zainspirował. Zaraz polece po składniki i musze tą zupkę spróbować?

Zupa smaczna.Troszkę zmodyfikowałam-kupiłam przeterminowane mleko kokosowe ?dlatego byłam zmuszona zrezygnować.Powyjmowałam kawałki kurczaka i zblendowałam,dzięki temu uzyskałam konsystencję kremu.

Zupka pyyyycha !Pani Aniu jestem wierna fanka tego bloga juz od bardzo dawna ….chciałam tylko napisać -Dzieki ze pani z nami jest !!!!Dobra robota !;)

No dobra. Ta zupa mnie przekonała, aby w końcu zrobić coś z Pani przepisu ;-). Zaglądam na blog od jakiegoś czasu, oglądam, notuję, ale jakoś nie mogłam się zdecydować na wypróbowanie któregoś z dań.
Lista składników przygotowana, idę na zakupy, trzymajcie kciuki za powodzenie 😛

serdecznie pozdrawiam 🙂

<3 zapraszam do diety by Ann :) aplikacja to ułatwi ;)

Kochana Aniu, wchodząc na stronę główną zauważyłam, że ten przepis jest dodany dwa razy (bez kurczaka akurat). Proszę tylko nie odebrać tego jako czepianie się, po prostu to mnie zdziwiło trochę. 🙂
Pozdrawiam serdecznie. 😉

Zupa bardzo dobra, szybka, łatwa i zdrowa 🙂 zaskakuje smakiem . Z braku limonki dodałam pastę z trawy cytrynowej. Pozdrawiam serdecznie.

Dziś wypróbowane – wspaniała, ukochana! Ja dodalam jeszcze makaron ryżowy 🙂 mniam! Pozdrawiam Pani Aniu, kapitalny przepis!

Uwielbiam tajską kuchnię 🙂 przepis na pewno wypróbuję.

Anka Ja tak trochę z innej paki… Kiedy Foods By Ann będą dostępne w innych sklepach ? Na instastory mówiłaś, że od Marca ? Ale to już pewne ?

Wszystko w swoim czasie 🙂

Wygląda pięknie, pomyślałam że wiem co zjem na obiad i zrobiłam! Udało się ! Jest pyszna i od dziś moja ulubiona???

A mnie niestety “pecznieje” brzuch po brukselce i brokule.

Boże jak ja uwielbiam takie zupy?
Świetny pomysł ? Ja dodam do swojej jeszcze zielonej pietruszki i krewetki☺. Pychotka ?

Nie cierpię brukselki, ale ten przepis wypróbuję 😉 może uda mi się przezwyciężyć kolejną słabość! Przy okazji wielkie dzięki za dodania do Diety funkcji “Dodaj do Listonic”. Bardzo, bardzo ułatwia robienie zakupów do diety!!! A tak w ogóle to Twoja Dieta jest najlepsza na świecie!!! DZIĘKUJĘ ŻE JESTEŚ 🙂

Aniu mam pytanie dlaczego nie masz wszystkich produktów w sprzedaży z certyfikatami ekologicznymi? Ni Jestem eko mamą i wszystko kupuje ekologiczne ze sprawdzonych gospodarstw i firm i nie ukrywam że kupując coś od Ciebie też chciałabym się dowiedzieć co kupuje tak naprawdę.

tak 🙂
Pozdrawiam
AL

Zrobię na pewno. Ja jeśli coś dodam, to krewetki tygrysie. Bardzo lubię takie zupki. Pani Aniu, dużo łatwiej mi się żyje z Pani dietą i produktami FbA. Jedyne, co zawaliłam, to waga łazienkowa, to była jakaś masakra. Dopiero w trakcie zobaczyłam, że to ważne, więc sprawiłam sobie wagę elektroniczną, dokładną. Na szczęście mnie zadowalało zrzucenie 2 góra 3 kg. Bardziej zależy mi na zdrowym odżywianiu się. Jest Pani dla mnie nieustannym źródłem inspiracji, nie tylko w diecie i motywuje mnie Pani, jak nikt. Piękne zdjęcia. Wszystkiego dobrego.

Dzień w pracy zaczynam od prasy – otwierając codziennie jako pierwszy – Twój blog droga Pani Aniu! Zawsze coś miłego, pysznego lub inspirującego na dobry początek dnia! Dziękuję i miłego tygodnia życzę:)

Wygląda pysznie.
Właśnie znalazłam inspirację na dzisiejszy obiad 🙂
Dziękuję :-*

Zupa wygląda przepysznie – moje smaki 🙂 Uwielbiam kuchnię tajską!
Aniu, może kiedyś udałby Ci się umieścić kilka słów na temat odżywiania się przy IBS (zespól jelita drażliwego)?

Wspaniale wygląda i na pewno pysznie smakuje 🙂 I jest moja ukochana brukselka, którą polubiłam dzięki Pani, teraz nie mogę się od niej oderwać, a zwłaszcza od sałatki, o której niedawno Pani pisała. Dziękuję i pozdrawiam 🙂 :*