Lunchbox – duszone warzywa

Często wymyślamy kombinacyjne dania, które jak najbardziej są mile widziane na naszych talerzach:)

Jednak z podstawowych produktów również można wyczarować proste i pyszne danie lub dodatek do potrawy. Tym razem “coś” idealnego także do lunchboxa.

Duszone warzywa

Przygotowanie:

W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj czosnek i smaż mieszając, przez około 30 sekund.

Następnie dorzuć pokrojone w połówki talarków ziemniaki oraz cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem ok 5 minut.

Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw oregano i posyp koperkiem.

Komentarze 28 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu prosze o wpis o.wlasxiwosxiach masla.ghee . I czy.mozna.na czczo.luzzke tego.masla.zjesc. jak to dziala ??

Pisałam niejednokrotnie o właściwościach masła klarowanego. Proszę zerknąć na starsze wpisy.

W składnikach jest masło klarowane a w sposobie przygotowania juz olej…..wiec co w koncu?

wsyzstko jedno, można dodać olej czy też masło.

Dosyć prosty przepis, dobrze wygląda. Na pewno spróbuje 🙂 Pozdrawiam i dziękuję Pani Aniu za zdrowe i pyszne inspiracje oraz ciekawe artykuły.

Aniu, super przepis. Uwielbiam dania bezmięsne. Poradź mi proszę jakimi produktami białkowymi zastąpić mięso?

Aniu, co sądzisz o podgrzewaniu posiłków w mikrofalówce? Czytałam dużo skrajnych opinii, a niestety w pracy nie mam innej opcji na podgrzanie jedzenia.
Będę wdzięczna za odpowiedź.

z mikrofalówką jestem na NIE!!!

lepiej jest zjeść zimne czy odgrzane w mikrofali?

Pani Aniu, a można wiedzieć dlaczego?

Dzień dobry, jest pani na nie, bo są jakieś badania, które by potwierdzały szkodliwość posiłków odgrzewanych w mikrofalówce? szukałam ostatnio takich i nic więc może pani, jako fachowiec zaleci jakieś źródło naukowe. Próbuje męża odwieść od zakupu, ale poza pseudonaukowymi stronami opartymi na osobistych poglądach, żadnego źródła naukowego nie znalazłam

Oczywiście, że są. Wyżej odpowiedziałam na komentarz odnośnie tego tematu.

Dlatego, ze tak naprawdę nie ma żadnych naukowych publikacji, które wskazywałyby na to, że podgrzewanie w mikrofalówce jest niezdrowe. Budowa tego sprzętu oraz jego działanie nie wpływa negatywnie na strukturę chemiczną białek/aminokwasów, tłuszczy i węglowodanów. Nie wysysa z nich witamin ani innych wartości odżywczych.

Dokładnie mikrofalowka to samo zło. Też jestem na NIE.

Przeciez to sa jakies prehistoryczne mity ze mikrofalowka jest niezdrowa. Jest duzo lepsza niz wygotowywanie wartosci odzywczych z warzyw gotujac je w garnku.

Przygotowuje na ten temat post!
Oczywiście, że niezdrowa!
Choćby przez promieniowanie elektromagnetyczne, co powoduje obniżenie zawartości odżywczej w produktach, gorsza bioprzyswajalność, promieniowanie to powoduje raka jelita, co do białka w mięsie tworzą się rakotwórcze substancje , zaburza trawienie – energetyka pożywienia się zmienia!

Cześć !
czy jest szansa, że będziesz Anno pisała o właściwym odżywianiu dzieci ?
to już by była pełnia szczęścia.
Pozdrawiam bardzo !

Witam!
Pani Aniu, mogę poprosić o polecenie dobrej lektury jeśli chodzi o odżywianie wg grupy krwi. Czy jest ktoś kto wg Pani dobrze sobie radzi z artykułami na ten temat. Serdecznie pozdrawiam ????????

Przepraszam za te znaki zapytania, miał być kciuk w górę :/

Wygląda znakomicie i mam nadzieję, że tak samo smakuje 🙂
Myślę że nada się jako mini obiad do szkoły 😉

Ale pysznie wygląda! Uwielbiam lunchboxy i sama robię baaardzo często. Ostatni ziemniaczany robiłam z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami 🙂 Z pomidorkami koktajlowymi też chętnie spróbuję 🙂 Dobrego dnia!!