Młode ziemniaki

Są! Młode ziemniaki, śliczne, z cienką skórką, której nie trzeba obierać, pyszne.

Polska kuchnia kocha ziemniaki. Są pieczone w żarze ognisk i w piekarnikach, gotowane i tłuczone, królują w świątecznych sałatkach i w ruskich pierogach. Niestety, mimo że do niedawna jadaliśmy je niemal codziennie – zwykle traktowano je raczej jako wypełniacz żołądka niż wartościowy składnik posiłku. Z czasem ziemniaki całkiem pozbawiono szacunku uznając je za wyjątkowo tuczące.

A przecież 100 g ziemniaków ugotowanych w wodzie to tylko 75 kcal. Tuczą dodawane do nich sosy i omasty. Ziemniaki są źródłem cennych dla nas składników – lekkostrawnej skrobi i białek. Zawierają witaminy: H, K, B1, B2, B6 i PP. Ale przede wszystkim dostarczają nam sporo witaminy C (zwłaszcza młode!) oraz beta karotenu – żółte odmiany. Ziemniaki są bogate w potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę.

Ziemniaki są znanym w medycynie środkiem leczącym bóle i dolegliwości skórne, w tym oparzenia. Poleca się je rekonwalescentom.

Teraz cieszymy się smakiem i wartościami młodych ziemniaków! Pyszne są takie w wyszorowanych skórkach ugotowane w wodzie z solą i utłuczone z garścią liści świeżej mięty lub szałwii (można kombinować z rozmarynem i innymi ziołami). Spróbujcie! 🙂

Młode ziemniaki z sosem i orzechami

Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach. Obrałam i pokroiłam w ćwiartki. Dymkę umyłam i pokroiłam. Do słoiczka wlałam pół szklanki oliwy, sok z cytryny, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręciłam i potrząsnęłam. Ziemniaki wyłożyłam do salaterki, dodałam dymkę i posiekane orzechy. Wsypałam posiekany koperek i majeranek. Polałam całość sosem ze słoika. Popieprzyłam i wymieszałam.

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Niesamowicie smaczne😋 a wydaje się być zwykłym daniem.Kto nie spróbował,ten nie wie !

Już nie mogę się doczekać młodych ziemniaków. W 100% zgadzam się z autorką, że ziemniaki są niedoceniane, a szkoda bo są zdrowe i nie tuczące 🙂

Przepyszne!!! Jak dla mnie wystarczające jako samodzielne danie 🙂

Zrobiłam dzisiaj ziemniaki na obiad. Tata widzac to stwierdzil ze kebab jest otwarty w razie co. Jak skonczylam wszyscy byli zachwyceni, o kebabie nie bylo mowy. 😉

Dziś zrobiłam na obiad i wyszły mega pyszne 🙂 nic więcej nie trzeba było dodawać :):):). Polecam 🙂

Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję choć ja wolę młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem:)

ale to bialka, beda siedziec na brzuchu:)

Czy takie danie jest odpowiednie na kolację dla osoby,która chciałaby przytyć,czy raczej powinno sie spożywać białka?

Wszystko zależy od genetyki, prowadzonej dotychczas diety, nawyków żywieniowych, nietolerancji pokarmowych, stanu jelit, stażu treningowego itd.

Aniu,czy można połączyć takie ziemniaki np. z fasolką,czy w ogóle można łączyć warzywa strączkowe z węglowodanami,czy nie bardzo?

wtedy jest to połączenie białka z węglowodanami. Dodatkowo rośliny strączkowe są ciężkostrawne, będzie to dodatkowe utrudnienie dla układu trawienia.

Wypróbuje ten przepis, napewno.
Do tego szybka surówka i obiad gotowy.
Ania prośba o więcej przepisów z polskich sezonowych warzyw i owoców 😉 udanej niedzieli