Molibden – mało znany, ale ważny w organizmie pierwiastek

Poszczególne pierwiastki występujące w organizmie spełniają różne, ale bardzo ważne role. Cieszy fakt, że coraz więcej osób uświadamia sobie jaki wpływ mają one na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.  Mimo, że nie powinno się bagatelizować roli wszystkich pierwiastków w poprawnym funkcjonowaniu organizmu, to niektóre z nich są pomijane.

Np. molibden. Dla większości ta nazwa nie mówi NIC.

Bo cóż wiesz o molibdenie i jego wpływie na Twój organizm? …no właśnie, ale spokojnie, zaraz to naprawimy!

Molibden to pierwiastek chemiczny, który znajduje się we wszystkich tkankach organizmu ludzkiego. Występuje w naszym organizmie w śladowych ilościach, ale zarazem jest go wystarczająco dużo, by go wspierać.

Jaką ma rolę? Jest niezbędny do prawidłowego przyswajania żelaza (dzięki niemu żelazo wchłania się, a nie jest od razu wydalane z organizmu), zapobiega niedokrwistości, chroni przed wolnymi rodnikami tlenowymi.Aktywuje duże ilości enzymów, np. podczas przemiany materii wchodzi w skład enzymów, które przyswajają siarkę. Bierze udział w przemianach materiału genetycznego i procesach energetycznych, a przez to że wchodzi w skład ważnych enzymów uczestniczy w regulacji poziomu kwasu moczowego i tauryny oraz odtruwa organizm, usuwając z niego toksyny. Molbiden to pierwiastek dzięki któremu młody organizm osiąga prawidłowy wzrost.

Jak rozpoznać niedobór molibdenu?

Niedoborowi towarzyszą następujące objawy:

  • bóle głowy
  • dezorientacja
  • nierówne bicie serca
  • drażliwość
  • przyspieszony oddech
  • wymioty
  • trudności w produkowaniu kwasu moczowego

W jakich produktach spożywczych znajdziemy Molibden?

  • czerwonej kapuście,
  • roślinach strączkowych,
  • produktach ziarnistych takich jak pieczywo żytnie, ryż, kasza gryczana,
  • nabiale  (jak podaje źródła), lecz proszę zwrócić uwagę, że niestety dzisiejszy nabiał jest problemem dla wielu osób.
  • w produktach odzwierzęcych takich jak wątróbka, jaja i wołowina.

Jednak jak głosi stara zasada co za dużo, to niezdrowo, tyczy się to również molibdenu. Jeśli masz go w nadmiarze, to trudniej wchłaniasz miedź i żelazo. Możesz do tego doprowadzić, jeśli Twoja codzienna dieta jest bogata w konserwanty.

16 grudnia 2016 / 2 komentarze

Komentarze do wpisu 2 komentarze

  • Alicja napisał(a):

    Dzieki Ania ze na twoim blogu mogę znalezc zawsze to czego potrzebuje. Żaden inny miyego nie. Daje. A tutaj dowiaduje sie zawsze czegos nowego i przydatnego. Jeszcze raz dzięki, super blog i tak trzymaj 😉

  • Iza napisał(a):

    Molibden na miłość boską…

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis