OLEJ KOKOSOWY

Już dawno zaprosiłam do mojej kuchni olej kokosowy. Wiedziałam, że jest zdrowy, ale skusił mnie też egzotycznym aromatem i wyrazistym smakiem. Polubiłam go i teraz używam do wszystkiego: smażę na nim jajecznicę i smaruję nim pieczywo, dodaję go do zup i duszę w nim warzywa. Lista zalet oleju kokosowego jest tak obszerna, że aż niewiarygodna. Ja go Wam z przekonaniem polecam, bo po prostu widzę już efekty jego działania u siebie.

 

Pytaliście mnie wielokrotnie, gdzie kupuję olej kokosowy i jakie firmy polecam. Teraz mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć, że używam oleju firmy FOODS by ANN, który możecie kupić w moim sklepie. Mam wreszcie całkowitą pewność, że jest organiczny, nierafinowany, świeżo tłoczony na zimno, czyli w najzdrowszej postaci. 

 

olejkok

 

 

Na wyspach Pacyfiku olej kokosowy nazywany jest często „lekarstwem na wszystko”. Wynika to z jego niezliczonych właściwości, które pozytywnie działają na nasz organizm. Otrzymywany jest z miąższu orzechów kokosowych.

W skład oleju kokosowego wchodzą: nasycone kwasy tłuszczowe (około 90 %) m. in.  kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy oraz kwas stearynowy. Największą część kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), którym olej kokosowy zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości. Znajdziemy w nim także pewne ilości  kwasów nienasyconych (od 4 do 10%), są to m. in. kwas oleinowy, kwas linolowy, a także kwas linolenowy.

 

KORZYŚCI:

 

Kwasy tłuszczowe MCT są metabolizowane inaczej niż inne kwasy tłuszczowe o dłuższych łańcuchach węglowych. W odróżnieniu od pozostałych nie wymagają one udziału żółci ani dodatkowej energii, aby organizm mógł wykorzystać je jako źródło energii.

Dzięki temu olej kokosowy może być polecany osobom z zaburzeniami pracy wątroby lub pęcherzyka żółciowego.

Sposób, w jaki organizm korzysta z kwasów tłuszczowych MCT jako źródła energii bardziej przypomina wykorzystanie węglowodanów, jednocześnie nie podnosząc poziomu cukru oraz insuliny we krwi.

Badania donoszą, że wprowadzenie do diety od 15 do 30 gramów kwasów tłuszczowych MCT dziennie, zwiększa wydatek energetyczny organizmu o 5%, co jest dobrą informacją dla osób pracujących nad redukcją masy ciała.

Tłuszcze MCT spożyte przed aktywnością fizyczną opóźniają wykorzystanie glikogenu mięśniowego jako źródła energii.

Ze względu na obecność w oleju kokosowym kwasu laurynowego i kaprylowego o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i antygrzybicznym, wspomaga walkę z drobnoustrojami, niszcząc osłonki lipidowe. Wykazuje także korzystne działanie w walce z drożdżakiem Candida Albicans.

 

Spożycie oleju kokosowego korzystnie wpływa na profil lipidowy, zwiększając stężenie lipoprotein HDL, co może zapobiegać chorobom serca.

 

Antyoksydanty zawarte w oleju kokosowym zmniejszają stany zapalne w organizmie, co przekłada się także na lepsze zdrowie skóry.

 

Olej kokosowy dodany do warzyw lub owoców zwiększa wchłanianie zawartych w nich substancji rozpuszczalnych w tłuszczach.

 

Nasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym są odporne na utlenianie oraz wysoką temperaturę i właśnie z tego względu świetnie nadaje się on do smażenia.

 

Olej kokosowy może być przydatny osobom z przerostem prostaty lub przy łysieniu typu męskiego.

Jest to wpływ inhibitującego działania kwasu laurynowego na enzym 5-alfa reduktaza, który przekształca testosteron w dihydrotestosteron (jego bardziej aktywną formę).

 

Olej kokosowy sprawdza się także jako środek do codziennej higieny i pielęgnacji ciała. Okazuje się bowiem, że poprawia nawilżenie skóry, wpływa korzystnie na jej warstwę lipidową, przyśpiesza gojenie się ran, chroni przed promieniami UV, a ze względu na swoje antybakteryjne właściwości, świetnie nadaje się do pielęgnacji cery trądzikowej. Może być zatem alternatywą dla balsamów do ciała, których część zawiera wiele szkodliwych dla naszego organizmu substancji.

Co więcej, olej kokosowy wspomaga też utrzymanie zdrowia jamy ustnej oraz zębów, niwelując jednocześnie nieprzyjemny zapach z ust. Ważne jest jednak, aby stosować olej nierafinowany i tłoczony na zimno.

 

 

SPOSÓB WYKORZYSTANIA:

 

W temperaturze pokojowej (około 23-26 °C) olej kokosowy przyjmuje postać stałą. Najlepiej przechowywać go w chłodnym oraz ciemnym miejscu, co umożliwi zachowanie korzystnych właściwości oleju jak najdłużej.

 

DAWKOWANIE:

 

Aby odczuć korzystne działanie oleju kokosowego na organizm zaleca się przyjmowanie od 2 do 3 łyżek oleju dziennie. Należy pamiętać, że jedna porcja 28 gramów dostarcza około 240 kcal.

 

BEZPIECZEŃSTWO:

 

Dotychczas przeprowadzone badania nie wskazują jakiejkolwiek grupy osób, które powinny unikać oleju kokosowego w swojej diecie.

 

BADANIA:

 

Antyoksydanty:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613207?dopt=Abstract

Candida:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC90807/

Działanie antybakteryjne:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10762277

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080

Cholesterol:

http://ajcn.nutrition.org/content/77/5/1146.short

http://ajcn.nutrition.org/content/67/5/828.short

Skóra:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344

Jama ustna:

http://www.jisppd.com/article.asp?issn=0970-4388;year=2008;volume=26;issue=1;spage=12;epage=17;aulast=Asokan

http://www.ijdr.in/article.asp?issn=0970-9290;year=2009;volume=20;issue=1;spage=47;epage=51;aulast=Asokan

http://www.jisppd.com/article.asp?issn=0970-4388;year=2011;volume=29;issue=2;spage=90;epage=94;aulast=Asokan

 

 

7 lipca 2016 / 60 komentarzy

Komentarze do wpisu 60 komentarzy

  • Angelika napisał(a):

    Kiedy będzie dostępny olej kokosowy?

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      jest na stronie w zakładce SKLEP

      • mONIKA napisał(a):

        ZDANIA SĄ PODZIELONE..A NA BLOGU NIE MA ODPOWIEDZI..CZY NADAJE SIE DO SMAŻENIA ???

        • Olaa napisał(a):

          Jak nie ma jak jest. W sklepie Ani , jak klikniesz w olej kokosowy to jest notka, że nadaje się również do smażenie. Po drugie Ania napisała przecież, że używa go również do smażenia np jajecznicy więc tak można 🙂

  • Skoczus napisał(a):

    Od nie dawna go stosuje na razie w celach kosmetycznych i jestem mega pozytywnie zaskoczona! !!!olecam !!

  • Turkus napisał(a):

    A ja polecam plukanie olejem „oil pulling” mozna sobie poczytac w necie, wyplukuje toksyny ale co najlepsze wybiela zeby I podpisuje sie pod tym! ja jakis czas jednak zaprzestalam tego rytualu, bo walcze z wysokim cholestrolem, tym dobrym tez, wiec probuje nowych rozwiazan.

  • Misiek napisał(a):

    Olej kokosowy nierafinowany ma wrecz taka sama i niska zarazem temperature spalania, wiec nie nadaje sie do smazenia kotletow. Do jajecznicy? Niezbyt. Smazenie jajecznicy na masle powinno byc prawnie ustanowione, gdyz maslo ma bardzo wysoka temperature dymienia i po prostu nadaje sie do tego najlepiej. Wracajac do oleju. Rafinowany kokosowy moze osiagnac duzo wyzsza temperature przy smazeniu i sie nie palic. Wiec nierafinowany do zup salatek i turbo-kawy oraz smazenia w niskiej temperaturze i duszenia.

  • Ania napisał(a):

    Dobry wieczór? mam pytanie,czy olej powinien być oprócz tego, że nierafinowany oraz tłoczony na zimno również nieoczyszczony? Jeszcze jedno pytanie, mianowicie uwielbiam otręby, nasiona dyni, siemię lniane, suszone owoce….czy do tej mojej mieszanki mogę dodać 1 łyżkę oleju rozpuszczonego w przegotowanej letniej???? Wodzie nie tracąc swoich właściwości? …pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na wiadomość zwrotną

  • olej kokosowy to jedna z najbardziej przydatnych w zdrowej kuchni rzeczy

  • mogultm napisał(a):

    Witam, czy wystarczy łyżka 30g oleju rano przed lekkim treningiem, bo ponoć ten olej od razu dostarcza energię. Nie wiem czy na stronie jest przepis z tym olejem i białkiem do tych celów, bo potrzebuję do diety low-carb. Cena dobra.

  • Gosia napisał(a):

    A ja już mam olej od Ani i mogę śmiało polecić 🙂 pyszny 🙂 dziś robiłam na nim pierś z kurczaka w przyprawach a zapach kokosa było czuć w całej kuchni, coś pięknego 🙂

  • ola napisał(a):

    chcialam zamienic kostke masla w ciescie na olej kokosowy. ile powinnam go uzyc?

  • Agusia napisał(a):

    Pani Aniu, czy olejek kokosowy można używać do blizn pooperacyjnych i ma podobne działanie jak Cepan?

  • Judyta napisał(a):

    najlepiej wziąć odrobinę na dłonie i się roztopi troszkę i można zacząć olejowanie włosów 😉

  • Judyta napisał(a):

    Jesteś dla mnie mega inspiracja. Olej kokosowy świetnie działa także na włosy, nadaje się do olejowania włosów ! 😉

  • Ania napisał(a):

    Dzień dobry Pani Aniu, stosując olej kokosowy na skórę czy włosy muszę go uprzednio rozpuścić ? Czy mogę go nałożyć w postaci stałej? Pytam, ponieważ spotykam się z różnymi poradami i opiniami.. Pozdrawiam 🙂 PS. Super, że podjęła Pani takie przedsięwzięcie. Teraz mam możliwość kupna 100% jakościowego produktu. 🙂

  • Jowita napisał(a):

    Witam, zastanawiam się czy posty są osobiście pisane przez Ciebie Aniu ? czy masz od tego podwykonawców ?
    Pozdrawiam

  • ja a napisał(a):

    jestem pod wrażeniem literatury! tak trzymaj 🙂

  • Kierunek Wlochy napisał(a):

    Cudownie!!! Używam oleju kokosowego od ponad roku. Zakochałam się w nim tym bardziej że ma tyle fantastycznych właściwości. Używam go w kuchni i jako kosmetyki. Jeszcze mam go sporo ale już wiem że kolejne zakupy zrobię tu, bo mam gwarancję jakości i cena jest świetna!

  • Ewa napisał(a):

    Pani Aniu, chciałabym kupić Pani ostatnią książkę z przepisami i płytę 15/7 przy okazji zamawiania innych rzeczy, ale ich nie ma na stronie. Stąd pytanie czy będą w Pani sklepie, czy trzeba kupić w Empiku?
    Pozdrawiam.

  • Nina napisał(a):

    Czy produkty Foods by Ann są wysyłane również za granice?
    Na stronie sklepu, nie znalazłam niestety żadnej informacji na temat przesyłki.
    Pozdrawiam

  • Monika napisał(a):

    Aniu przepraszam, ze tutaj ale mam pytanie jakie badanie najlepiej zrobić, aby sprawdzić czego nasz organizm nie trawi ?

  • Daria napisał(a):

    Moją uwagę najbardziej przykuł fakt, iż olej kokosowy korzystnie wpływa na cerę trądzikową , tylko jak należy go nakładać na twarz czy plecy, czy ma być on głównym i jedynym składnikiem czy jedynie elementem maseczki w połączeniu z innymi produktami?

  • kasia napisał(a):

    a jaki jest kraj pochodzenia oleju? dlugo szukam dobregi, nieoszukanego oleju i bardzo sie ucieszylam widzac ze jest tu dostepny i to w dobrej cenie

  • Ewelina napisał(a):

    Pani Aniu, Dziewczyny – jaki polecacie sklep internetowy, w którym mogłabym zrobić w sensownej cenie BIO zakupy? Potrzebuję dużo rzeczy ponieważ jestem w początkowej fazie wymiany produktów..Z góry dziękuje za podpowiedź 🙂 Od niedawna korzystać z pani Porad i jestem zachwycona!!!

  • Red-nails napisał(a):

    Jedynym przeciwskazaniem jaki znam, jeżeli chodzi i ten cudowny olej to nie stosowanie go na włosy wysokoporowate i średnioporowate, jako maseczke na włosy. Te rodzaje włosów nie lubią tego oleju, a efekt jego używania jest odwrotny – zamiast pięknych, gładkich włosów – trudna do rozczesania szopa. Poza tym faktycznie, sprawdzał się u mnie wszedzie. Pozdrowienia Aniu!

  • Monix napisał(a):

    Post z nieba, bo właśnie zaczęłam stosować! I już widać poprawę mojej cery trądzikowej 🙂

    • asia napisał(a):

      Pomaga gdy stosujesz w jedzeniu czy zewnętrznie?
      Mój trądzik sie ujawnia jeszcze bardziej gdy posmaruje buzie olejem

      • Monix napisał(a):

        Zewnętrznie 🙂 Zapewne też ma wpływ jak bardzo zaawansowany masz trądzik. Myślę, że na efekty od środka będzie trzeba poczekać z czasem 🙂 Pzdr

  • Żwawy Leniwiec napisał(a):

    Wczoraj przygotowałam frytki z batatów właśnie z dodatkiem oleju kokosowego. Wyszły pyszne! 😉
    Fajnie, że w Twoim sklepie można teraz kupić olej, bo niestety trudno jest znaleźć taki, który jest najbardziej wartościowy.

  • Basia napisał(a):

    Mam pytanie czy olej można przechowywać w lodówce?

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Można przechowywać w lodówce, ale nie trzeba. Trzeba mieć na uwadze, ze przechowywany w niskiej temperaturze staje twardy i dla niektórych trudniejszy do użytku. Pozdrawiam:)

  • Weronika napisał(a):

    Ja również sięgnęłam po niego po raz pierwszy, gdy wystartowałam z Twoją dietą Aniu. Naprawdę trzeba przyznać, że jest rewelacyjny! Chętnie korzystam z niego także w łazience! 😉

  • maria napisał(a):

    czy oby dobry dla skory,niby olej nawilzaw..a czy jak ktos ma zapalenie atopowe skorty…to ten olej dla niego dobry.Czy pani Aniu moglaby Pani odpowiedziec mi na to pytanie,czy mamudac sie do dermatologa.Pozdrawiam..czy dostane odpowiedz!

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Olej kokosowy ma pozytywny wpływ na skórę, jednak z poważniejszymi schorzeniami polecam się udać do lekarza specjalisty.

    • Asia napisał(a):

      Od kilku lat zmagam się z różnymi skórnymi problemami, atopowe zapalenie skóry, podejrzenie łuszczycy, żaden dermatolog nie potrafił mi pomóc, jedynie zawsze kończyło się na zaleczeniu problemu, a po jakimś czasie on wracał. Wszystko zmieniło się dzięki temu cudownemu wynalazkowi, jakim jest olej kokosowy! Smaruje nim całe ciało, nie tylko zmienione chorobowo miejsca i to naprawdę działa. Jestem zachwycona działaniem tego cudu natury. Świetnie Aniu, że o tym piszesz, gdyż u każdego w kuchni jak i kosmetyczce powinno znaleźć się miejsce dla oleju kokosowego 🙂

  • Fizjo - Karolina :) napisał(a):

    Olej kokosowy wprowadziłam do mojej kuchni prawie rok temu kiedy zaczęłam czytać Twojego bloga Aniu 😉
    Unikam smażenia czegokolwiek, ale gdy robię naleśniki, jajecznice czy raz na jakiś czas smażę mięso nie wyobrażam sobie,że mogłabym sięgnąć po olej słonecznikowy czy inny 😉

  • Aśka napisał(a):

    Niesamowity post! Tyle informacji, źródła, artykuły! Wow! 🙂
    U mnie też olej kokosowy zagościł na stałe, z przyjemnością wypróbuję marki FodsbyAnn

  • PauLa napisał(a):

    Aniu a czy nie jest tak że że olej nierafinowany traci najwięcej swoich wartości pod wpływem wysokiej temperatury? I zostaje z niego tyle co w rafinowanym? Słyszałam ze do smażenia wlasnie powinno się używać rafinowanego, a do spożywania bez obróbki cieplnej nierafinowanego, bo smażenie na tym drugim jest po prostu marnotrawstwem. Popraw mnie jeśli się mylę?

  • kashiag napisał(a):

    świetne te uwiarygadniające linki na końcu.

  • natalia napisał(a):

    Czy na oleju kokosowym mogę smażyć niemowlęcia np. Racuszki z jabłkami ? Albo dodawać do obiadów?

  • pełnoetatowa mama napisał(a):

    Ja oleju kokosowego wczesniej używałam do nawilżenia skory twarzy-rewelacja! A teraz używam go w walce z wysypką na twarzy i zaczerwieniami u mojego ośmiotygodniowego synka, którą dostał prawdopodobnie w wyniku picia mleka modyfikowanego! Położna oczywiście przepisała milion różnych aptekowych lekarstw, maści i kropelek ale matka wie najlepiej jak pomoc swojemu dziecku i ja stosuje olej kokosowy! Efekty natychmiastowe! Skóra jest nawilżona, nie ma paskudnych przebarwień i Dzidziuś wygląda jak milion dolców za jego sprawą! ? takze polecam bardzo przy dzieciach! ? pozdrawiam 27mio letnia mama dwóch synalków! ?

  • Kaja napisał(a):

    Witam. Powoli również przekonuję się do oleju kokosowego, zaczęłam używać, ale niestety tego rafinowanego, poniewać jakoś nie mogę przekonać się do tego posmaku, stąd moje pytanie czy ten olej rafinowany też ma pozytywne wartości ?
    Pozdrawiam

  • Ola napisał(a):

    Olej kokosowy jest rzeczywiście genialny, spożywam go codziennie. Ale aby mieć pewność, że jest ekologiczny, kupujmy produkty z ekoliściem, bo tylko to logo daje nam gwarancję, że jest ekologiczny. Logo przedstawia zielony prostokąt, a w nim liść zrobiony z białych gwiazdek. Pozdrawiam 🙂

  • Edyta napisał(a):

    Owszem jest pewna grupa osób, która nie powinna przyjmować ani grama oleju kokosowego w swojej diecie, a mianowicie osoby chorujące na deficyt dehydrogenazy średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCAD. Tak jak Pani wspomniała w oleju kokosowym jest aż 90% nasycownych kwasów tłuszczowych MCT, których organizm ludzi z tym deficytem nie potrafi czerpać energii z tłuszczy. Dla takiego człowieka olej kokosowy jest zabroniony, a nawet może w głębokim stopniu uszkodzić organizm. W takim przypadku można sobie nim posmarować nogi 🙂

  • palusia napisał(a):

    Ani, co myślisz o płukaniu jamy ustnej olejem kokosowym codziennie rano, przez ok. 10min? Przeczytałam gdzieś, że ma wiele korzyści, dla zębów, dziąseł, ale również pomaga pozbyć się nawracających infekcji gardła itp.

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      To prawda, płukanie olejem kokosowym jamy ustnej ma wiele korzyści:)

    • Aga napisał(a):

      Co do płukania jamy ustnej, to olej łaczy się z bakteriami które znajmują się w ustach. Natomiast aby miało to sens płukanie powinno trwać conajmniej 20 minut. Najlepiej rano na czczo po wstaniu z łóżka lub wieczorem. Po płukaniu olej należy wypluć do ubikacji i dokładnie umyć zęby. Dodatkowym plusem płukania ust jet widoczne wybielenie zębów. Sama płucze już ponad pół roku i polecam:)

  • Ania napisał(a):

    Uwielbiamy olej kokosowy 🙂 ten od Ciebie Aniu już w drodze do mnie z batonikami 🙂 zarażamy wszystkich jego wielkim zastosowaniem ?? ? cudownego wypoczynku, pozdrawiamy ☺

  • Marta napisał(a):

    Kwas laurynowy, która działa na enzym 5 alfa reduktazy, wspomaga również walkę z trądzikiem.

  • Dominika napisał(a):

    Czy olej proponowany u Ani w sklepie jest zapachowy?

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis