Pasztet warzywny z batatów z suszonymi pomidorami

Lubicie pasztety? 🙂

Co powiecie na miksturę z batatów, selera i kaszy jaglanej. Ja powiem TAK bo pasztet nie dość że pyszny to  jest także bardzo pożywny. Znakomity dla wegan i wegetarian, a dla mięsożerców idealny na przekąskę pomiędzy posiłkami.
Często pytacie, czym “skleić” potrawy zamiast jajek. Pamiętajcie o siemieniu lnianym, ponieważ z dodatkiem wody jest rewelacyjnym zagęszczaczem. O jego właściwościach pisałam już niejednokrotnie. Jest także rewelacyjnym dodatkiem do koktajli, wypieków czy też sosów.

Sposób przygotowania:

Ugotowałam warzywa i  osobno kaszę jaglaną. Wszystko zblendowałam i dodałam przyprawy. Do środka włożyłam pestki słonecznika i kawałki pomidorów suszonych. Przełożyłam do foremki i na wierzch dodałam plastry pomidorów. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam ok. 45 minut.
Pozostawiłam na chwilę w piekarniku.

Komentarze 50 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jest świetny:) Dziękuję za ten przepis bo odczarowal w mojej kuchni bataty. Mialam już 3 podejscia do tych ziemniaków ale słodkawy smak nie do końca mi odpowiadał. Pasztet wychodzi genialny

Pasztet zapowiada się wybornie! Będzie jak znalazł na Wielkanoc. Pozdrawiam i podziwiam za cierpliwość w odpowiedziach na pytania w stylu “czy mogę nie dodawać ziaren kopru włoskiego tylko tymianek, bo mam uczulenie?” 😛

A ja mam pytanie z innej kategorii ? jak dlugo i w jakich warunkach powinniśmy przechowywać taki pasztet ? Wyjeżdżam na Święta i chce zabrać go z sobą ? pozdrawiam serdecznie ?

Proszę mi powiedzieć czy cebulę j czosnek dajemy surowy czy podsmazamy i dopiero blendujemy z resztą? Bo chyba nie gotujemy….

Mi nie wyszedł pasztecik, wyszła pasta – chociaż i tak jest pyszna 🙂

Ja zrobiłam pasztet zgodnie z przepisem,jeszcze pora ugotowanego zmiksowałam☺.żałuje,że zamiast siemienia nie dałam jajka,bo pasztet się rozleciał,a jajko wiąże składniki.no cóż,mam pastę zamiast pasztetu☺smak jest dobry.fajna alternatywa z “przemyceniem”do mojego jadłospisu kaszy,za którą niestety nie przepadam.

Pasztet wyszedł przepyszny! Warzywa upiekłam w piekarniku, później całość robiłam w TM, dodałam 1 jajko zamiast siemienia. Od dzisiaj to mój ulubiony pasztet ?

Wymieszać z masą

Czy Siemię lniane najpierw zalewamy wodą czy wrzucamy poprostu ziarna ?

pasztet zrobiony, teraz czekam aż wystygnie 😀 mam tylko pytanie co do kaszy jaglanej… w przepisie jest napisane “1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej”, a ja dałam 1/2 szklanki suchej kaszy, która oczywiście po ugotowaniu zwiększyła objętość… nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale pół szklanki już ugotowanej kaszy to chyba bardzo mało, tak mi się wydaje 🙁 i co z tym siemieniem? chodzi o całe ziarna czy o mielone siemię zalane wodą?

Przecież to pasztet z batatów 🙂 a jajka można zastąpić czymś w jajecznicy :)?

jajka mozna zastapic tofu 🙂 polecam serdecznie!!!

ale to już tofucznica, a nie jajecznica 😉

Właśnie wyjęłam pasztet z piekarnika wyszedł przepysznie a jak cudnie pachnie w całym domu ? dziekuje za super przepis!

Aniu, czym moge zastąpić siemie? Mam nietolerancje i na jaja i siemie 🙁 seler i pomidory w sumie tez ale to akurat nie problem 🙂

Witaj Aniu! Uwielbiam twoje przepisy, jesteś wspaniała! Piękna! Przeglądam Twój profil na instagramie i stronę internetowa i. Je mogę wyjsć z zachwytu. W życiu nie miałam do czynienia z tak pozytywnie nastawiona do życia osoba jaka jesteś Ty! “Zarażasz” mnie tym i za to Ci dziekuje! Zdjecie z instagramie w zielonej kurteczce mnie oszolomilo.. Gdzie ten 8 miesiąc?!:) pozdrawiam serdecznie i wszystkiego najlepszego!

Aniu zrobiłabym to gdyby nie to ze obiecałam sobie więcej nie robić pasztetow warzywnych bo po prostu mi nie wychodzą a szkoda mi składników. Pisało że pyszne ale mi nie smakowały widocznie nie umiem gotować

Pani Aniu czy w tym przepisie siemię lniane ma być zalane wodą?
Pani przepisy towarzysza mi każdego dnia! Pozdrawiam i dziękuję ❤

Również się podpinam 🙂 Siemię lniane mielone, w całości, zalane wodą?

Pani Aniu, czy zamiast kaszy jaglanej można dać jaglanej mąki? Czy to juz nie będzie to samo?

Kasz lepiej zlepi 🙂 nie wiem czy można czy nie 🙂
jak gotuję to testuję 🙂 proszę eksperymentować

Wygląda cudownie, akurat zamawiam zakupy na jutro – bataty i pomidory dorzuciłam do koszyka 🙂 Na pewno spróbuję! A dzisiaj cały dzień chodził za mną pasztet! Jutro będzie pieczenie 🙂

Pani Aniu, a czy można wykluczyć czosnek z tego przepisu? Niestety jestem uczulona :(.
Pozdrawiam serdecznie.

Oczywiście, że można 🙂 Pozdrawiam

Pani Aniu ja sama wygladam jak pasztet…88 kg, dlatego postanowilam używać Pani przepisow. Mam uczulenie na pszenicę i chcę skonczyc z bulkami bo niedługo spuchne do reszty. Mam 46 lat, ale lepiej późno niz wcale zacząć dbać o siebie. Kiedyś bylam szczupła, potem gruba, potem szczupła, a teraz jestem pasztetem. Co Pani myśli o trzydniowej glodowce tak na weekend dla skurczenia żołądka? Pozdrawim i szacuneczek zasylam. Gosia.

Ania, na wstępie powiem, że jesteś przewspaniałą osobą za to, co robisz i jaka jesteś 🙂 i bardzo Ci kibicuje <3
Chciałabym zmienić swój styl życia, zacząć zdrowo się odżywiać, wprowadzić na stałe aktywność fizyczną. Wiem, ile płynie z tego korzyści, ale ciągle brakuje mi odpowiedniej motywacji….zazwyczaj po paru dniach mój zapał gdzieś zanika.
Mój chłopak jest sportowcem, od jakiegoś czasu mieszkamy w nowym mieście, nie mam zabardzo tu znajomych….ciężko się samej zmotywować.
Byłabym wdzięczna, gdybyś odpisała 🙂
Pozdrawiam Cię mocno !!! <3

Mam pytanie jakiej marki ma Pani buty, na zdjeciu z 8 – mego marca?? Wygladaja bardzo interesujaco, moj styl!
Pozdrawiam!

Witaj Aniu, jakie dodalas przyprawy?:( pozdrawiam serdecznie

Aniu chciałam zapytać który smak batonu jest twoim ulubionym. Proszę pozdrowić Roberta i maluszka.Pozdrawiam i przysyłam energię 🙂 <3

Cynamon i jabłko 🙂
Jednak każdy wskazuje inny smak 🙂

Mój malina i kakao ❤

Pani Aniu czy będzie jakiś artykuł o ksylitolu i czy będzie może jakiś poradnik o diecie i przepisach kobiet karmiących

Pani Aniu, czy zamiast kaszy jaglanej można dać jaglanej mąki? Czy to juz nie będzie to samo ?

Niesamowite Ania, ja uwielbiam odkrywac Twoje przepisy.
Bomba. Robie w ten weekend.

Pozdrawiam Was.

Aaaaaaaaaa jak ja kocham Twoje przepisy. Chleb już pieką moje wszystkie koleżanki i rodzina, a teraz i pasztet będą musiały. Co one ze mną mają. Piekę, robię zdjęcie i podsyłam przepis.

A ja powiem tak: nie spróbujesz nie posmakujesz. Trzeba mi będzie przy sobocie pasztet popełnić .
Życzę miłego dnia, choć tu, gdzie nadmiar energii panuje bardziej odpowiednie będą życzenia: miłego dziania??

Ania rozumiem że sól morska jest zdrowa, ale nie posiadam takiej. Pytanie: Czy można ją zastąpić zwykłą siłą. Ogólnie przepis bardzo ciekawy. Na pewno zrobię!!! Pozdrawiam.

Ten pasztet z batatów wygląda apetycznie. Przy następnej okazji postaram się go zrobić 🙂