Power baton z kawą

POWER BATON
Zapowiada się ciężki dzień, a mocy brak? Przydał by Ci się jakiś naturalny pobudzacz?

A proszę bardzo! Moja propozycja dla opadających z sił i przysypiających w trakcie dnia to pobudzający baton z kawą. Nie dość, że przywróci Cie do żywych to jeszcze pysznie smakuje:)

Pobudzający baton z kawą 

Przygotowanie:

Namocz orzechy przez noc. Następnie zblednuj je dokładnie razem z wiórkami.  Następnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do wąskiej blaszki i włóż na kilka godzin do lodówki. Pokrój w batony.

Komentarze 87 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

zrobilam dwa dni temu, zjadlam piewrszwego wczoraj i nie przypadl mi do gustu, zjadlam drugiego dzisiaj (trzymam w lodowce) i szczerze mi smakowaly. Aniu uwielbiam Twojego bloga, b lubie to ze jest krotki, ale ma swietne przepisy i motywuje do zdrowszego, lepszego zycia. Dziekuje Ci za Twoja prace. Moglabys kiedys opisac swoj dzien ( w sensie zywieniowym) co ile godzin jesz co na sniadaie,lunch itd. Ja nie znosze gotowaca jeszcze bardziej myslec co powinnam jesc by dostarczac wszystkiego organizmowi

Kolejny słodki przepis zagości w moim domowym jadłospisie, zaraz po domowej nutelli i placuszkach bananowych 🙂 Genialne! 🙂 Pozdrawiam

Jak długo można przechowywać takie batony? Pytam ponieważ zastanawiam się nad tym by zrobić ich większą ilość. Kupiłam w sklepie batonik z macą oraz baton z żurawiną. Są przepyszne. I to te zakupione zachęciły mnie do spróbowania zrobienia podobnych z tego przepisu w domu. Nie wiem tylko jak z przechowywaniem….

polecam łyżkę melasy trzcinowej jako słodycz, doda żelaza i wapnia dodatkowo:)

wyszło pycha, za drugim razem dodam tylko jedna łyżkę miodu (ja używam wrzosowy) bo jak odstawiłam słodycze i cukier taki baton dla mnie jest jak rafaello.
pozdrawiam serdecznie:)

W jakiej ilości wody namaczac migdaly?
Boję się że potem mi to nie stwardnienie i wyjdzie papa ?

Przecież po namoczeniu wodę wylewasz. Nic się nie stanie orzechom jeśli wlejesz wody trochę więcej. Moczy się po to by pózniej organizm wchłonął więcej wartości odżywczych z nich. Przy okazji są miękkie i smaczniejsze, lekko słodkie 🙂

Jeśli nie ma nietolerancji pokarmowych to tak.

Ja nie moczylam orzechów bo po przeczytaniu tego przepisu nabrałam takiej ochoty na te batony że nie mogłam tyle czekać i wyszły super:-) aha i dodałam miód bo mi się syrop skończył;-)

Aniu, wiesz może jaką nazwę po niemiecku ma surowe kakao i w jakim sklepie może być ten produkt dostępny?

Z podanego przepisu wychodzi, że całość ma ok.250g i aż 1530kcal.

Czy takie batony nadają się do zjedzenia przed treningiem piłkarskim??

wyglądają genialnie, ćwiczę, jem to co lubię i chudnę !!!

Zamiast orzechów mogą być migdały, które też namoczyć na noc?

Brzmi pysznie! 😀 tylko jak zrobic to espresso bez ekspresu?? 😉 myślisz Aniu ze moze byc czarna parzucha przecedzona?? ;)))

Baton wygląda nieprawdopodobnie pyszny… – Robię! ☺??

ANiu, narszcze coś w męski gust 🙂 JEżeli daje powera- zacznę reklamować. Ale ja dodałbym podwójne espresso :-).
Przygotuj z 4 blaszki przed Euro dla chłopaków .

Pozdrawiamy z Podlasia.

Czym można zastąpić wiórki kokosowe? Jakimiś płatkami? Jaglane albo ryżowe?

Patrycja, namocz w alkoholu, batony nabiorą mocy!!! hehehe 😀 😀 😀

Jaką wanilię dodałaś, bo dla mnie jest też to zagadka? Z opisu wynika, że taką z torebki, ale to chemia i mi do Lewandowskiej nie pasuje..

Tutaj na pewno chodzi nie o cukier wanilinowy, ale o czyste ziarenka wanilii w proszku, można dostać małe opakowania w sklepach ze zdrową żywnością, większych delikatesach typu Piotr i Paweł.

Namoczyłam orzechy z samego rana. Teraz batony ida do lodówki. Spróbowałam masę. Pychotka; mniam, mniam 😉

A jak batony wyglądają pod wzgledem kcal i składników odżywczych?

Batoniki wyglądają pysznie. Zapaliłam się;) A czy mogę dodać zwykłe kakao?

Pierwszy raz mam wszystkie składniki do Twojego przepisu !! 🙂

A jest opcja bez orzechó? Mam na nie niestety uczulenie 🙁

Super pomysł! Tego mi brakowało! Ile czasu trzymalas w lodówce? Pozdrawiam?

polecam roztopić cukier muscovado i dodać zamiast miodu, doda to egzotycznego smaku.

nie mam kakao 80% a u mnie w pobliżu w żadnym sklepie nie ma takiego niestety..czy np decomoreno może być?

Twoje batony uzależniają! <3 ciężko skończyć na jednym 🙂

Hmm brzmi ciekawie, sprobuje.
Moglby mi ktos polecic dobry blender? 🙂

W czym namoczyc? W kawie? I blenderem potraktowac calosc czy same orzechy i wiórki:)

Brzmi kusząco i zaraz je zrobię na spływ kajakowy 🙂 Aniu, ile barytonów wychodzi z tego przepisu? 🙁

Ja też spływam! Jaka rzeka? My absolutnie uwielbiamy spływy Pilicą z wypożyczalni kajaków NadPilice.

Super przepis ale czym można zastąpić orzechy? Niestety ale alergia a takie pobudzające batoniki bardzo by mi się przydały

Świetny przepis, na pewno wypróbuję ; ) kolejna fajna opcja na drugie śniadanie ? Czy zamiast orzechów mogę użyć pestki słonecznika? Mam alergię na orzechy ?

Mi wyszło mało, może mi wyjdą 3 długie batony z tej porcji.

Jeśli IG i tak jest okrutnie wysoki, to po co się męczyć? Lepiej kupić snickersa za 1,60:)

w takim batonie ze sklepu jest mnóstwo cukru, już nie wspominając o konserwantach, ulepszaczach, niezdrowym tłuszczu itd. Nie wiem jak ty, ale ja widzę ogromną różnicę w takim zdrowym słodyczu, a tym kupnym 😉

Plan na jutro, zrobić takie:) Wyglądają przepysznie. Twoje, Aniu, power batoniki z ziarnami, miodem i masłem orzechowym są moimi ulubionymi np. na wyjazdy w góry. Te z nieco innym składem, ale z pewnością wyborne. Ps. dziś pierwszy trening z płyty 15/7, REWELACJA! ! ! Serdecznie gratuluję, kawał dobrej roboty. Bardzo ciekawie podzielona treść, podoba mi się plan na cały tydzień, możliwość łączenia pojedynczych treningów w zestawy wg potrzeb, a co najważniejsze – osobny stretching, który można (a nawet powinno się) zrealizować po każdym innym treningu, co wycisza płonący organizm, uspokaja oddech, relaksuje… Świetne! Dziękuję!

Ania jesteś Bogiem kulinarnym! 🙂 Orzechy już w lodówce 🙂 Udanego poniedziałku!

Oja, już nie mogę się doczekać wypróbowania tego power przepisu !
Kawa+cynamon+orzechy ! Brzmi extra. 🙂

Pani Aniu czy nadają się do tego również orzechy włoskie ?
Pozdrawiam

super! chyba się dzisiaj na nie zmobilizuję, jako że podjęłam walkę z kupnymi słodyczami 🙂

O co chodzi z tym moczeniem orzechów? Czy powinno się moczyć wszystkie rodzaje orzechów? Jak długo?

Można w spirytusie, wtedy batoniki pobudzają podwójnie 😉

Wygląda nieźle. Czy jeśli zrezygnuję z dodatku kawy, to można taki baton zjeść po treningu?
Pozdrawiam 🙂