Pomidorowa zupa z bazylią i krewetkami

Pomidory! Czerwone, zielone, żółte, czarne! Polne, malinowe, koktajlowe, bycze serca, rumby, zebry i inne – tyle tego! Pachną, kuszą, są niedrogie i pyszne.

DSC_0769

Robimy więc pomidorówkę. Tym razem – nietypową, z krewetkami, które lubię jak pomidorówkę :). Łączymy więc to co dobre. Może będzie smaczne?

Pomidorowa zupa z bazylią i krewetkami

Czas wykonania: 40 minut

Ilość porcji: 4

Sposób przygotowania:

Nerkowce zalałam gorącą wodą i odstawiłam na 30 minut. W rondelku poddusiłam na oleju kokosowym cebulę, czosnek, liść laurowy, seler. Odcedziłam nerkowce i dodałam je na krótko do produktów w rondelku. Dusiłam dolewając wody, do momentu aż wszystkie składniki były miękkie (ok 10 minut).

Dodałam koncentrat pomidorowy i dusiłam jeszcze chwilę. Dodałam przecier pomidorowy, bulion, mleko roślinne oraz sól morską. Doprowadziłam do wrzenia. Wyjęłam liść laurowy i zmiksowałam całość na jednolitą masę. Na koniec dodałam bazylię.

W międzyczasie ugotowałam na parze krewetki i dodałam je do zupy. Doprawiłam do smaku.

I jak?:) Smakuje?

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ania dodaj do tego oleju info o składzie itd z etykiety,
bo tak to nie wiem czy kupic bo nie mam pelnych danych

Czytasz w myślach, ostatnio przyrzadziłam krem z pomidorów i papryki i posypałam krewetkami i natka pietruszki…☺ Kilka miesięcy życia z Twoim blogiem i pomysły same się tworzą w głowie?Aniu, mam pytanie, czy suplementacja selenu przy niedoczynności tarczycy jest wskazana, bo zdania na ten temat są podzielone… Bo np. w Magnesium 300+ jest on w składzie… Pozdrawiam.

Uwielbiam pomidory lecz niestety jedzenie ich powoduje pieczenie w przelyku pokarmowym. Wiec niestety tej zupki nie zrobie.