Homemade! Czekolada domowa – czyli zdrowe kakao z owocami.

Czekolada domowa bez cukru z wtopionymi owocami 🙂

Coś dla gości – Czekolada “HOME MADE” 🙂

Przygotowanie:

Na płaską blachę wyłożoną papierem wysypałam owoce i wiórki kokosowe.

W rondelku rozpuściłam tłuszcz dodając kakao i łyżkę miodu.

Kiedy wszystko już przybrało wodnistą strukturę, polałam nią przygotowane owoce na blaszce.

Posypałam z wierzchu jagodami goji oraz wiórkami. Odłożyłam do zamrażarki na 1,5 godziny.

Ready!

Komentarze 44 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam dzis ta czekoladkę i powiem jedno REWELACJA !!!!!!! Polecam

taka czekolada to dopiero prawdziwa czekolada 😀 Zrobiłaś mi ochotę, dzisiaj sobie zrobię 😀

Dzis zrobilam z zurawina i wiorkami kokosowymi a reszta jak w przepisie wyszlo pychaaa 😉 noe za slodka nie za gorzka 😉

Jako, że zawsze jak zbliża mi się okres mam ochotę na słodkie, postanowiłam zrobić Twoją domową czekoladę 🙂 Jedyny składnik jakiego nie miałam to borówki, więc zastąpiłam je orzechami 😀 właśnie się mrozi. Już nie mogę się doczekać! Uwielbiam Twoje przepisy i kulinarne ekperymenty 😀
Pozdrawiam!

Zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam przygotować czekoladę. Zastąpiłam jedynie jagody goji, suszoną żurawiną. Czekolada ogólnie wyszła pyszna, ale jest jeden minus, który nie wiem czy powstał z mojej winy (choć robiłam wszystko wg przepisu). Na czekoladzie zrobiła się cieniutka warstwa zastygniętego tłuszczu w kolorze białym. Nie wygląda to apetycznie. Co mogłam zrobić źle ? Prosiłabym o radę. Chciałabym ponownie przygotować ten deser dla przyjaciół. Pozdrawiam

Czekolada wyszła przepyszna. jestem bardzo zaskoczona, że w tak krótkim czasie można przygotować własną czekoladę, która jest sto razy zdrowsza niż ta ze sklepu. Super do kawy.

Wspaniała alternatywa szczególnie dla takiego ‘czekoladożercy’ jak ja 🙂

Odmiana od wiórki kokosowe => wiórków kokosowych, a nie wiórek. Przepis bardzo ciekawe. Ale jak zachowuje się owa czekolada w temp. pokojowej? Po włożeniu do zamrażalnika zrozumiałe, że przybiera formę stałą. Czy masa nie jest zbyt płynna i nie powinno się jej jeszcze zagęścić jakimś produktem np. mlekiem w proszku?

Pozdrawiam

Witam Ann
To była prawdziwa uczta dla zmysłów, gratuluje CI tego bloga i cuuudownych przepisów, zmieniasz na lepsze wszystko w moim i męża życiu….. Zrobilam także wersje z rodzynkami i wyszło super…choć w poście jest z dopiskiem dla gości :)) Pycha!!!!

@Magdalena Taki przepis znalazłam w googlach:1 łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pić pół szklanki dwa razy dziennie

Aniu, wybacz, że pod tym postem nie na temat, napisałam pod właściwym ale pewnie nie było powiadomienia albo byłaś zajęta, proszęp pomóż mi z tym siemieniem lnianym… próbowałam zalać ciepłą wodą ziarenka (łyżkę) i odstawić na noc. Rano woda jednak była rzadka, nie było żadnej zawiesiny… co źle zrobiłam? Z kolei jak gotuję, robi się kisiel ale to w końcu ma to jeszcze właściwości i kwasy omega, czy już jest bezwartościowe? Proszę serdecznie o odpowiedź, przeczytałam powyższe komentarze jednak żaden nie dotyczył mojego problemu. Pozdrawiam:):)

Spróbuję Ci pomóc. Jak zalewam łyżeczkę ziaren lnu(siemienia) połową szklanki gorącej wody. Nie robią się gluty, ale woda jest gęstsza niż zawsze. Też jest ok, a ziarenka na końcu gryzę, z czego śmieje się mój chłopak ;D Więc to, że nie masz gluta nie jest niczym złym,a wręcz lepiej się pije 😉 przynajmniej nie słyszałam, nie przeczytałam, że glut musi być 🙂 mam nadzieję, że pomogłam
Pozdrawiam

Aniu, polecasz konkretny olej kokosowy czy sama go robisz? Masło klarowane też sama, czy jest na rynku jakieś dobre? Pozdrawiam:))

Aniu, mam pytanie o olej kokosowy, czy mozna go zastąpic innym tłuszczem? Często znajduję go w przepisach choć wiadomo, że nie jest taki zdrowy, składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, a nam służą jednak te nienasycone.
pozdrawiam

proponuję masło klarowane. Pozdrawiam

Witaj Aniu,
Czy mozna zrezygnowac z masla klaorownego i uzyc zamiast tego wiecej oleju kokosowego? Albo zastapic je czym innym?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Proszę wypróbować.
Pozdrawiam

Bardzo przepraszam że pytam. Na prawde bardzo przepraszam. Ile Pani ma lat i ile Pani waży? Przepraszam. Super blog (y) 🙂

masłem klarowanym

Czym można zastąpić masło? Dodać zwykły olej, czy dać więcej kokosowego? Jestem weganką, więc wszystko, co odzwierzęce, odpada.

w sklepach ze zdrową żywnością lub a na stronach internetowych np. dargaju.pl

Aniu, co sądzisz o zastępowaniu zwykłej soli kuchennej solą morską? Jest to zdrowsza alternatywa? Opinie są podzielone, chciałabym wiedzieć co Ty o tym sądzisz. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Jestem zdecydowanie za!

Podbijam pytanie – czy może Pani podać jakieś zamienniki oleju kokosowego? Z góry dziękuję

Masło klarowane 🙂

Świetny pomysł 🙂 I idealnie się nada na prezent. Dziękuję za kolejną inspirację.

Świetny przepis! Musze zrobić! Ale pytanie o kakao, napisz proszę Aniu markę kakao którego używasz proszę bardzo!

Ja użyłam kakao, które kupiłam w Niemczech.