Krem z pieczonej papryki z dodatkiem gruszki na parze. Pieczona cukinia ze szparagami.

Obiad na początek jesieni

Dostałam od koleżanki kosz pełen kolorów – świeże papryki prosto z ogrodu i pyzate gruszki z wiejskiego sadu. Pozachwycałam się nimi i przyszło natchnienie – będzie zupa!

Zupa krem z pieczonej papryki  

Papryki umyłam i przekroiłam na pół, blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Położyłam papryki i piekłam 30 minut w 220 stopnaich. Kiedy się upiekły, obrałam je dokładnie ze skórki i włożyłam do garnka wraz z porem pokrojonym w talarki, zalewając wodą (tak, aby zakryła warzywa). Gotowałam kilka minut dodając przyprawy. Zmiksowałam. Gruszki przekroiłam na pół i podgrzałam (20 min) na parze. Kiedy były gotowe obrałam je i pokroiłam w plasterki. Zupę przelałam do miseczek i do każdej na wierzch dałam plastry gruszki.

Cukinia ze szparagami

Na drugie danie podałam cukinię ze szparagami. Szparagi nie są warzywem jesiennym, ale czemu nie przypomnieć sobie wiosny? Cukinię przekroiłam wzdłuż, posypałam przyprawami (tymianek, sól i pieprz) i skropiłam oliwą wymieszaną z chilli aby było ostra. Piekłam w piekarniku 30 minut. Szparagi gotowałam na parze przez 30 minut. Wszystko skropiłam cytryną i balsamico.

Bukiet smaków!

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam, jestem tu pierwszy raz i jestem pod wrażeniem 🙂 Głównie tego, że w końcu przepisy są zdrowe i nie upycha się w nich na siłę mięsa 🙂 Jako, że jestem wegetarianką bardzo się cieszę, że tu taki wybór smakowitości 🙂 Wreszcie trenerka, która naprawdę wie co dobre i zdrowe!
Pozdrawiam :DD Będę zaglądać no i ćwiczyć 😉

Aniu,
Papryka i gruszka? Co za oryginalne połączenie. Nie wiem jednak, czy się odważę na taki mix. Jestem raczej tradycjonalistką. Natomiast drugie danie bardzo mi odpowiada, to cos w moim stylu.

No dobrze, to mamy propozycję obiadu, a jeśli ktoś by szukał pomysłu na ZDOWE i LEKKIE śniadanie, to zapraszam do odwiedzenia mojej strony i przeczytania artykułu na ten temat.
http://lifestyle-plan-by-ann.blogspot.fr/2014/09/sniadanie-najwazniejszy-posiek-dnia.html

Pozdrawiam
Ania St.

Pani Aniu, mam pytanie.
Co niedzielę piekę ciasta lub ciasteczka według zdrowych przepisów ! by się wynagrodzić 🙂 zdarza mi się wtedy zjeść DUŻO więcej niż powinnam ponieważ i tak żadko jadam “słodycze” i się bardzo na nie cieszę 😀 czy mogłaby Pani mi jakoś doradzić jak się przed takim napadem łakomstwa obronić ? I czy taki napad ma duży wpływ na odchudzanie pomimo tego, że zdarza się rzadko i jest w pewnym sensie zdrowszy od zwykłych słodyczy.
Pozdrawiam
Maria

Witam Pani Aniu,czy słyszała Pani o ashwagandhzie,to podobno bardzo zdrowe zioło,a wiem że Pani poleca używanie w kuchni takich produktów.Chętnie bym się czegoś o nim dowiedziała.Pozdrawiam.

Zupa z papryki i gruszki ? Naprawdę intrygujące połączenie smaków koniecznie muszę przetestować ten przepis. Jesień nam się zaczęła więc zupy – krem jak najbardziej na topie na jesienne popołudnia 🙂 Do drugiego dania jakoś bardzo mi pasuje dobrze wysmażony stek 🙂 (dla tych co jedzą mięso). A tak swoją drogą jak robisz szparagi ? Bo ja mam zawsze wrażenie jak robię , że niby są smaczne ale zawsze czegoś mi brakuje. http://www.dbamofigure.pl