Przegrzebki z warzywami

 

Przegrzebki, inaczej małże świętego Jakuba. Wierzcie mi, ich delikatny smak zachwyci nawet przeciwników owoców morza. Ponadto ich mięso zawiera dużo żelaza, potasu, magnezu i selenu, a przygotowanie to zaledwie kilka minut.
Do dzieła!

 

 

Składniki:
Przegrzebki (w 100 gramach około 17 g białka)
Warzywa: romanesco, kalafior, groszek zielony, marchewka, kalarepa

 

 

Przegrzebki przygotowałam beztłuszczowo na rozgrzanej patelni, dodając jedynie sól.
Wystarczy 2 min z każdej strony. Jeśli jesteście posiadaczami elektrycznego grilla to teraz jest dobry moment, aby użyć go zamiast patelni. Po podaniu doprawiłam pieprzem. Warzywa przyrządziłam na parze, dodając masło klarowane.

 

 

Smacznego! Idealna porcja na lekką kolację

26 listopada 2015 / 1 komentarz

Komentarze do wpisu (Jeden komentarz)

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *