Świąteczny pudding z awokado i kakao

Jestem głodna nowych świątecznych przepisów:)

Moja kuchnia aktualnie zamieniła się w laboratorium gastronomiczne 😀 Mieszam, komponuję, testuję, miksuję, eksperymentuję 🙂

Tym razem pudding z awokado i kakao. Do wszystkich deserów bożonarodzeniowych staram się dodawać przyprawy korzenne, które przyjemnie kojarzą się z tym magicznym okresem zimowo-świątecznym. Jeszcze tylko zamówcie proszę śnieg i będzie perfekcyjnie:)

Pudding z AWOKADO I KAKAO

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze/ robocie kuchennym (prócz migdałów i soli). Na koniec posyp solą i wymieszaj. Sól nada oryginalnego smaku – wyjdzie słono-słodki. Lubicie?

Na dnie szklanek rozsyp posiekane migdały, nałóż krem z awokado, a wierzch przystrój owcami np. porzeczką.
Czekoladowa do ozdoby

Sposób wykonania:

Roztop kilka kostek czekolady i na papierze do pieczenia łyżeczką narysuj czekoladą kratkę. Odstaw do wystygnięcia i włóż do lodówki.

Pudding można wykorzystać jako krem do ciasta. Np. bardzo łatwego brownie z buraków.

Komentarze 18 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, Proszę opisz dlaczego warto używać zamienników cukru. Ten przepis jest akurat na zimno jednak jaka jest wartość dodana syropu klonowego albo miodu kiedy pieczemy? Miód traci swoje wartości już w 40C. W takim razie warto dodawać drogi syrop klinowy do wypieków zamiast cukry? Ksylitolem rozumiem ma niższy indeks glikemiczny ale cukier- syrop klonowy – syrop z agawy ? Proszę napisz coś w tym temacie bo mam problem z znalezieniem argumentów za tymi popularnymi rozwiązaniami. Pozdrawiam

Aniu, mam pytanie, czy taki pudding, nożna zjeść po treningu ale wieczornym? Moje treningi są dość późno i maksymalnie 2 godziny po takim treningu idę spać, a czasami nawet 1,5 h… Jeśli nie jest to wskazane, to proszę o radę co powinnam wtedy zjeść, gdyż treningi są intensywne, a ze względu na pozna porę mam z tym dylemat 🙂 z góry dzięki za odpowiedź!! *:)

Nie polecam zjedzenie banana na noc.
Owoce jedzone na noc nie jest dobrym pomysłem.
Pozdrawiam

Aniu, czy mleko kokosowe to ma być mleczko kokosowe z puszki czy takie mleko kokosowe w kartonie np. Ecomil? Bo nie wiem jakie kupić. Pozdrawiam! ☺️

może być w puszce, ale sprawdź proszę certyfikaty czy jest ekologiczne i w 100 % czy jest mleczkiem kokosowym

Bardzo Ci dziękuję! Jeżeli ma w składzie tylko kokos i wodę i ma certyfikat ekologiczny to chyba jest ok? Takie ostatnio znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością i zastanawiałam się nad kupnem. 🙂

tak, jest ok 🙂

Super to kupie! W takim razie jutro ten pudding wleci po treningu tak jak proponowałaś na swoim Facebooku a pozniej na swiąteczny stół mniam! ?

Aniu, to po treningu mozna jeść tłuszcze? Czy to chodzi tylko o te zwierzęce?

zwierzęce jak najbardziej tak!!! Masło Ghee, smalec, potrawy na boczku itp.
roślinne polecam: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, olej z wiesiołka

Obiło mi się o uszy, że nie powinno się potreningowo tłustych rzeczy jeść. To teraz już zgłupiałam 🙂

Pani Aniu bardzo proszę o podanie wiecej informacji na temat tłuszczu w posiłku potreningowym.

Twój pudding wygląda bardzo smakowicie 🙂 Już niedługo na pewno go wypróbuję, zwłaszcza że też jestem głodna nowych świątecznych przepisów 🙂 pozdrawiam!

Wypróbuję na pewno 🙂 pierniczki według Twojego przepisu z przed roku zrobimy furorę 🙂 w tym roku juz również upieczone i w ” magiczny sposób” ciągle ubywa ich z pudelka! Pozdrawiam dziękujemy za odmienienie naszego świątecznego menu na lepsze i zdrowsze ?

Proszę o przepis tych pysznych pierników oraz czy pierniczki twardnieją czy są cały czas miękkie ?

są już dwa na blogu