Pudding z ryżu

Sporą część przepisów na tym blogu stanowią śniadania. Promuję odpowiednio skomponowane śniadania, bo są naprawdę istotne dla naszego zdrowia.

Organizm, który w trakcie snu regenerował się i odbudowywał (a to praca) potrzebuje konkretnej dawki energii, by sprostać wyzwaniom całego dnia: pracy zawodowej, niemałej pracy w domu, stresom, treningowi. Słyszę czasem i czytam w mailach takie opinie:
„nie jem śniadań, bo rano nie jestem głodny”
„rano potrzebuję tylko kawy, bo stawia mnie na nogi”
„jak zjem śniadanie, to potem przez cały dzień mam apetyt, a nie chcę dużo jeść”
„nie jedząc śniadania wytrzymuję do popołudnia bez posiłków, a jeśli mniej jem, to nie tyję”

Jeśli rano nie masz apetytu, to prawdopodobnie zbyt późno zjadłeś kolację. Kawa na pusty żołądek nie jest dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli ma zastąpić śniadanie. Apetyt odczuwany w ciągu dnia można zaspokoić kilkoma małymi, ale zdrowymi posiłkami. Jedząc tylko po południu i wieczorem prawdopodobnie zjadasz duże porcje, które rozciągają Twój żołądek i nadmiernie obciążają układ trawienny.

Zdrowe śniadanie nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jeśli nie ufasz swojej porannej organizacji przygotuj składniki śniadania wieczorem, namocz też ewentualnie płatki. Spróbuj przez miesiąc jeść regularnie kilka niedużych posiłków dziennie, w tym węglowodanowe, energetyczne śniadania. SPRÓBUJ! Zobaczysz, że można się do takiego rytmu przyzwyczaić. Prawdopodobnie zaobserwujesz u siebie poprawę samopoczucia.

Ryż ugotowałam z cukrem/miodem, pod koniec gotowania dodałam mąkę i mleko roślinne. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam resztę składników. Kiedy masa wystygła przełożyłam do szklanych pojemników, dodając na wierzch świeże owoce. Wstawiłam do lodówki – rano mieliśmy pyszny posiłek!

Komentarze 35 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pycha ! Super pomysł na śniadanie, bardzo syte i można poszaleć z owocami 🙂

Witam, mogłabyś podać makroskładniki tego posiłku ? pozdrawiam Joanna

Aniu, czy można skontaktować się z Tobą, aby uzyskać porady na temat odżywania i odpowiednio ustawionych ćwiczeń za pomocą e-mail?
Pozdrawiam

ponawiam pytanie o porcję? To jest dla dwóch osób, bo słoiczków jest chyba sześć?

Super ! i nie drogo 🙂 ile możemy przechowywać w lodowce takie śniadanie ?

Czy do tego przepisu można użyć białego zwykłego ryżu?

ja już się gubię… promujesz zawsze typowo węglowodanowe śniadania, jak również większość Twoich pozostałych posiłków.. zupełnie odwrotnie od AJWEN, która stosuje dietę Paleo i tłumaczy taki wybór przede wszystkim poziomem cukru we krwi, który dzięki każdemu posiłkowi obfitującemu w białko jest ciągle stały.
Ostatnio wzięłam bardziej ” stronę” 😉 Iwony, tym bardziej, że choruje na Hashimoto, więc w mojej diecie powinno dominować mięso, jajka… jednak ciężko przestawić mi się na wytrawne śniadania typu jajecznica z boczkiem, bo głównie jadam podobne do Twoich (kasza, owsianka na słodko itp.). Nie czuje się dobrze po “mięsnym” śniadaniu, a to mięso w ogóle ciężko mi rano przez gardło przechodzi:(
Moja waga jest stała, tylko, że jestem bardzo szczupła(nigdy nie mogłam przytyć, mimo niedoczynności). Trenuję prawie codziennie-fitness, rolki, bieganie, pływanie, wszystko na co najdzie ochota i nie mam zamiaru z tego rezygnować;)(choć przy Hashimoto zalecany jest sport umiarkowany). W związku z tym uważasz, że wyelimonowanie glutenu i nabiału w moim przypadku wystarczy? Kasza gryczana, jaglana(wiem, wiem w małych ilościach), komosa ryżowa, ryż mogą zostać? Na paleo chudnę jeszcze bardziej, a tego strasznie nie chcę:(((
Proszę Cię o radę!

A ostatnio dowiedziałam się jeszcze, że mam nietolerancje na białko jaja, a jadłam tych jaj straaasznie dużo..:( Nie czułam się źle, a mimo to szkodziłam sobie.Więc tym bardziej na paleo nie przeżyje, a przy dużej aktywności fizycznej ciężko odstawić wszystkie węglowodany złożone:(

Paula, musisz miec dietę ustawioną indywidualnie. Paleo nie jest dietą dla wszystkich. Nie ma diety, która jest dobra dla wszystkich.

Aniu, czy słyszałaś o tym, ze ryżu nie powinno się przechowywać w lodówce bo wytwarzaja się na nim bakterie… Co o tym sądzisz?

Bakterie się nie wytwarzaja, jedynie moha sie namnażać. Jeśli ryż jest po ugotowaniu i ostudzeniu przechowywany w niskiej temp to na pewno z mikrobiologicznego punktu widzenia jest zdatny do spożycia na drugi dzień

Oczywiście. Przepisy na blogu to inspiracje. 🙂

Świetny przepis Aniu jak zawsze! Na pewno wypróbuje 🙂
Mam pytanie, czy jeśli ćwiczę pod wieczór około godziny 19-20, i moja kolacja będzie posiłkiem potreningowym, to czy powinien on zawierać węglowodany? Dziękuje z góry za odpowiedź 🙂

Jesli trening był intensywny możesz zjeść małą przekąskę węglowodanową, np. batonik z bakalii i nasion. Potem kolacja białkowa. Pozdrawiam

Ryż był gotowany normalnie na wodzie z dodatkiem miodu a później do tego dolałaś mąkę i mleko?

Aniu bardzo proszę o informację jeśli nie dokładna datę, to przynajmniej w jakim miesiącu planujesz kolejny obóz w Dojo – wiem, że planujesz podanie danych dopiero w listopadzie, ale ja już muszę zaplanować urlop bo styczeń/luty to okres ferii… Będę bardzo wdzięczna bo bardzo chciałabym wziąć udział w Twoim obozie.
Pozdrawiam

Pani Aniu, gdzie mogę kupić takie naczynia jak na zdjęciu?

Te słoiki są teraz wszędzie lansowane – wystarczy wejść do galerii handlowej do jakiegoś sklepu z wyposażeniem kuchni, albo w google wpisz słoiki do picia lub słoiki dekoracyjne.

Aniu, to Twoje kreatywne przepisy sprawiły, że zaczęłam jeść śniadania! pyszne, sycące, szybkie i łatwe… potwierdzam-samopoczucie jest lepsze, chcę Ci podziękować – uwielbiam Twoją kuchnię! może kiedyś zobaczę książkę śniadania/koktajle by Ann 😉 (płyty z ćwiczeniami już się doczekałam, więc kto wie….)

Wygląda smakowicie 🙂 Na pewno wybrubuję przepis.
Czy podane przez Panią ilości składników są na jedną czy dwie porcje?

Czy śniadanie tego typu jest odpowiednie również dla osób które nie cwicza? Czy moze jest to zbyt duza porcja kalorii jeśli nie mam zamiaru tego spalić?

Po pierwsze – warto ćwiczyć. Po drugie – energetyczne śniadanie przyda się każdemu organizmowi. Jeśli prowadzisz siedzący tryb życia i nie trenujesz – ogranicz wielkość posiłków. Pozdrawiam

fajny przepis ale zawsze podkreslałaś żeby jesć cieple śniadania czy taki posiłek zimny można zjeść? A może post co zabrać na kolacje do pracy?

Mamy wyjątkowo ciepłe lato, można więc poszaleć :P. Kolacja do pracy, jesli pracujesz nocą? Zalezy od tego jak wyczerpująca jest to praca. Jesli np. jesteś tancerzem, kelnerką lub pilotem – to kolacja powinna być wyjątkowo węglowodanowa, bo Twój organizm ma przestawiony tryb dzień- noc. Pozdrawiam.

chodzi mi o pracę od 15 do 23 i co można zjeść o 19 na kolacje w pracy.

Obiad: węglowodany złozone + warzywa. Kolacja – białko + warzywa. Pozdrawiam!