Puree z wężymordu/ skorzonery z rybą

Wężymord, skorzonera..?
Brzmi groźnie, ale daję słowo – nie ma się czego bać:)

Czarny korzeń jest znany i lubiany od wieków. Wygląda mało zachęcająco, ale po obraniu i zjedzeniu zmienicie zdanie, szczególnie jeśli lubicie szparagi. Na pewno tej jesieni wrócę jeszcze nie raz do tego warzywa bo prócz przyjemnego smaku, jest bogate w witaminy (E, B1, B2 i C) i niezbędne pierwiastki (żelazo, potas, magnez, sód, wapń, karoten).

Puree

Skorzonerę obierałam z góry na dół trzymając pionowo. Po obraniu dokładnie umyłam i skropiłam sokiem z cytryny. Gotowałam w garnku do miękkości, następnie zmiksowałam i dodałam resztę składników. Na sam koniec dodałam olej lniany.

Ryba:

Wlałam oliwę do miseczki, dodałam sól morską, pieprz oraz tymianek. Moczyłam w niej filet, obracając raz w jedną, raz w drugą stronę. Potem obtoczyłam w sezamie.

Rozgrzałam piekarnik do 180 °C. Rybę w sezamie ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.

SMACZNEGO!

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dziękuję Ci za to, że pokazujesz nam niesamowite rzeczy o ktorych istnieniu wiekszosc z nas nie ma pojęcia 😉 Dziękuję Ci, że Twoja popularność przekłada się na wiedzę a nie tylko błyskotki i szum.
Dziękuję Ci za normalność i inteligencję- a to bardzo rzadki idzie w parze.
:*

Jako blogerka kulinarna z 2-letnim stażem miałam problem z przrczytaniem tytułu tego postu 🙂 auc 🙂 fajnie ze pokazujesz takie mało znane produkty 🙂

Cześć Aniu Na wstępie chciałbym pozdrowić Ciebie i Twoją rodzinę Na Twojego bloga natknąłem się przez przypadek a mianowicie szukałem w sieci dla swojej żony prezentu na imieniny/urodziny (04/12) i zainteresował mnie fartuch a w szczególności haslo przewodnie Never give up Moja żona i ja średnio umiemy gotować ale staramy sie Częściej jemy po za domem.Wracając do tematu zamówiłem dla niej fartuch i od dzisiaj inspiracją dla nas w kuchni jesteś Ty 🙂 Będziemy zaglądać na Twojego bloga CZĘSTO:) bo widzę że lubisz jeść lekko zdrowo tak jak my Od teraz stajesz sie nasza inspiracja w kuchni Dużo słońca Pozdrawiam

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Aniu a masz przepis jak zrobić mleko kokosowe lub owsiane? I kiedy będzie przepis na pomidory suszone? Bo coraz droższe są?