Sałatka z bobem

Spieszmy się jeść bób, bo zaraz zniknie :).  Moja rodzina od zawsze uwielbia bób i chyba dlatego mam do niego słabość.Dziś proponuję sałatkę, w której gra on główna rolę :).

 

Bób to roślina strączkowa, ma wiele dobroczynnego białka, ale słynie przede wszystkim z dużej zawartości kwasu foliowego. Jest bogaty w potas, ale ma niewiele sodu, jest dobrym źródłem fosforu. Rozpuszczalny błonnik, którego dostarcza bób reguluje poziom cholesterolu i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jedyna wada bobu to dość wysoki indeks glikemiczny, ale i tak jest polecany walczącym z nadwagą.

 

Do bobu jak i innych strączkowych przykleiła się opinia rośliny powodującej wzdęcia i kłopoty z jelitami. Można łatwo uniknąć tych problemów stosując odpowiednie przyprawy: kminek, koper włoski i majeranek. Ponoć pomaga też moczenie bobu przed gotowaniem i wymiana wody na świeżą po zakończeniu moczenia.

 

A sałatkę robimy tak:

 

Składniki:

(porcja dla 2-3 osób)

 

  • 1 kg bobu
  • papryczka chilli
  • pęczek koperku
  • sól morska gruboziarnista
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny

 

Ugotuj i odcedź bób, pokrój drobno chilli i koperek, a czosnek wyciśnij przez praskę.

Do 1/3 szklanki oliwy dodaj sok z cytryny, chilli, pieprz i czosnek. Polej przygotowaną miksturą bób i na koniec posyp go koperkiem.

 

Pychota:)

13644267_1228954727138775_632388784_n

15 lipca 2016 / 8 komentarzy

Komentarze do wpisu 8 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *