Spaghetti warzywne z pesto – coś lekkiego!

Kto lubi cukinię? A kto lubi makaron?:)

Zrobimy dziś makaron z cukinii, która właśnie kusi nas w ogródkach i warzywniakach.

Jak każde warzywo, także i cukinia dostarcza nam witamin i minerałów. Zawiera magnez, żelazo i potas. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu jest przydatna w walce z nadwagą. Idealna dla osób, które mają problemy z trawieniem, zgagą lub dolegliwościami refluksowymi i nadkwaśnością. Ponadto wspomaga detoks i odkwasza organizm.

Makaron z cukinii

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i za pomocą obieraczki lub specjalnej szatkownicy pokrój cienko cukinię na makaron.

W osobnym naczyniu wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj bardzo drobno posiekaną bazylię. Zmiksuj czosnek z bazylią i tłuszczem. Dodaj sok z cytryny i przyprawy i jeśli lubisz dodaj parmezan.

Dodaj pesto do makaronu z cukinii, pokrój pomidorki na pół i dodaj do całości.

Uwaga: Makaron możesz poddusić na patelni i podać na ciepło.

Komentarze 28 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Oj tak, uwielbiamy warzywne makarony! W zasadzie to nasze odkrycie tego sezonu 🙂 Są niezwykle lekkie, nie powodują skoku cukru i smakują wyśmienicie 🙂 Dzięki Aniu za inspiracje! 😉

Aniu, na zdjęciu oprócz cukinii jest tez normalny makaron spaghetti. W tym przypadku jaki zostal użyty?

Makaron zrobiłam z cukinii :).

Czy Panic sama zrobila to pyszne danie ktore widzimy Na fotografii ? pozdrowienia

Aniu, a czy można bazylie zastąpić świeżym szpinakiem? Myślisz, że będzie pasować?

nie ma tutaj w ogóle zwykłego makaronu jest to pokrojona cukinia 😉

A Czy ta cukinia jest surowa? szczerze mówiąc nigdy nie jadłam jej w takiej formie 🙂

Może być także duszona na patelni, proszę spróbować 🙂

Super przepis Aniu 🙂 nie mogę się doczekać, aż go zrobię.

Aniu, czy zrobisz więcej przepisów dla wegetarianów? na pewno wiele osób by skorzystało 🙂

Na blogu dominują przepisy bezmięsne. Pozdrawiam.

Aniu, mam dwie pracę i o ile w tygodniu mogę regularnie jeść to w weekendy (piątek i sobota ) pracuje również wieczorem czasem nawet do rana. Czy powinnam w związku z tym przygotowywać do pracy jakiś dodatkowy posiłek? Jeśli tak to z jakich składników powinien się składać?

Comics are so extremely physcologically painful and mentally really so attractive about them,to me.That and the gorgeous really,the stories alone make me love comics <3 Wish I could own some real ones,like this series,but over in my country,all I can find are comics,which I love of course,but this is so much motni.srimulat.eg.

Pani Aniu czy dieta, którą można u Pani zamówić jest również dla osób chcących utrzymać wagę? 🙂

Aniu, mam pytanie a propos książki. Przy każdym przepisie podane jest ile kcal ma dane danie. A jeśli jest porcja dla trzech osób? To cały przepis ma tyle kalorii czy jedna porcja dla jednej osoby?

Porcja dla jednej osoby 🙂

Zdrowe, pyszne, dietetyczne. Ja mam problem jak większość kobiet i nie wiem co mam zrobic. Podczas miesiączki mam ochotę na wszystko co słodkie, słone i niezdrowe, nie potrafię zatrzymać potrzeby mojego organizmu na te rzeczy. Masz na to Aniu jakiś złoty środek? Jak Ty sobie z tym radzisz?

Ja wczoraj zrobiłam pesto domowej roboty , z miksowanych ziół i oleju avocado , pychotka !!

Uwielbiam cukinię jemy ją kilka razy w tygodniu w różnej postaci. W takiej formie też robiłam ale bez pomidorków koktajlowych – musze spróbować.

Dzien dobry,

Pani Aniu mam pytanie, Pani okiem sportowca czy jesli biegam 5- 6 (co drugi tydzien 6-sty dzien stabilizacja) razy w tygodniu rano na czczo 10 km, 7 dzien regeneracja, powinienem suplemetowac białko jakieś? Badz inne witaminy (procZ magnezu, witaminy c które biore ? Z góry dziekuje za odp?