Surowe, wegańskie ciasto z borówkami

Ludzie! Zaczęło się lato!!! Ciepło, słońce, kwietne łąki i leśne owoce prosto z krzaczka! Hura! 🙂

 

Dziś u mnie jagody, czyli fioletowa uczta dla podniebienia i porcja zdrowia dla ciała.  Zawierają dużo antyoksydantów. Wspomagają odporność organizmu. Są bogate są w mikro- i makroelementy, jak wapń, fosfor i potas.

 

 

DSC_5743

Surowe ciasto z jagodami/borówkami

Składniki:

Spód:

  • 1/2 szklanki  daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki migdałów
  • szczypta soli morskiej

Nadzienie: 

  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca (moczone w wodzie przez noc)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego (gęste z puszki)
  • 1-3 łyżki syropu klonowego lub innego słodu
  • 1/2 szklanki (25 g) świeżych jagód lub borówek

 

Polewa:

  • Liofilizowany proszek z borówek
  • 2 łyżki jagód
  • Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Sparzyłam wrzątkiem daktyle i moczyłam je przez 15 minut. Zmiksowałam z migdałami i solą. Przełożyłam do tortownicy i wstawiłam na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowałam nadzienie – wszystkie składniki zmiksowałam w blenderze na jednolitą masę. Wyłożyłam do tortownicy na pierwszą warstwę. Formę wstawiłam znów do lodówki, tym razem na 4 godziny.

 

Jagody, liofilizowane i świeże owoce zmiksowałam. Polewę umieściłam na masie w tortownicy. Przed pokrojeniem wstawiłam formę na 10 minut do zamrażalnika. Posypałam wiórkami. Kroiłam wilgotnym nożem.

 

Niebo w gębie – daję słowo!!!

DSC_5765

zdjęcia Adam Mruk

21 czerwca 2016 / 40 komentarzy

Komentarze do wpisu 40 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *