Świąteczna zupa piernikowa

Dziś zaproponuję przepis który będzie nowością na moim świątecznym stole. Przepis przetestowany, zupa zjedzona, więc z czystym sumieniem mogę polecać 🙂 Do przepisu można wykorzystać pierniczki bezglutenowe, których samodzielne wykonanie polecam corocznie. Prócz wykorzystania ich do zupy, w okresie świątecznym zawsze obdarowuje nimi znajomych i rodzinę.

Zupa piernikowa

Przygotowanie:

Ugotuj wywar warzywny z wymienionych składników w 3 l wody.

Namocz pierniki w wodzie, a suszone owoce opłucz wrzątkiem i ugotuj je z cukrem w kompocie ze śliwek, dodając goździki i korę cynamonu. Następnie dodaj pierniki z wodą w której były moczone i nadal gotuj, mieszając aby nic nie przywarło do garnka. Całość dodaj do ugotowanego wywaru warzywnego, dolej wino i jeszcze chwilę gotuj.

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

W domu w naszej tradycji od 150 lat istnieje ta zupka deser fantastyczna polecam na ślasku nazywa się moczka.

Aniu! Co z przepisem na bezglutenowe pierogi które pokazywałaś jakiś czas temu na instagramie? pozdrawiam serdecznie

Ja tu się już zabieram za listę zakupów a Pani wstawia kolejne przepisy, trochę politowania, teraz nie wiem co wybrać
A tak na prawdę, Pani Aniu zupa wygląda BA JE CZNIE <3