Świąteczna zupa piernikowa

Dziś zaproponuję przepis który będzie nowością na moim świątecznym stole. Przepis przetestowany, zupa zjedzona, więc z czystym sumieniem mogę polecać 🙂 Do przepisu można wykorzystać pierniczki bezglutenowe, których samodzielne wykonanie polecam corocznie. Prócz wykorzystania ich do zupy, w okresie świątecznym zawsze obdarowuje nimi znajomych i rodzinę.

Zupa piernikowa

Składniki:

  • wywar warzywny (seler, pietruszka, marchew, cebula, por, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól morska, pieprz czarny)
  • ok. 30 pierników bezglutenowych (przepis TUTAJ)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g rodzynek
  • 200 g suszonych moreli
  • 3 łyżki cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 20 goździków
  • 1 łyżka cynamonu + 3 laski kory cynamonowej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 litr kompotu ze śliwek/z suszu

15208994_1357373434296903_1582491687_n

Przygotowanie:

Ugotuj wywar warzywny z wymienionych składników w 3 l wody.

Namocz pierniki w wodzie, a suszone owoce opłucz wrzątkiem i ugotuj je z cukrem w kompocie ze śliwek, dodając goździki i korę cynamonu. Następnie dodaj pierniki z wodą w której były moczone i nadal gotuj, mieszając aby nic nie przywarło do garnka. Całość dodaj do ugotowanego wywaru warzywnego, dolej wino i jeszcze chwilę gotuj.

 

15174441_1357447447622835_382054777_n

 

19 grudnia 2016 / 5 komentarzy

Komentarze do wpisu 5 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *