Świąteczne ciasto z batatów z pomarańczą i korzennymi przyprawami – Mój HIT!

Okres świąteczny to taki czas, że pozwalamy sobie na więcej swobody kulinarnej, a następnie na duuużo więcej swobody konsumpcyjnej 🙂 A do konsumpcji ciast, nie trzeba nigdy jakoś specjalnie nikogo namawiać 🙂

Bożonarodzeniowe smaki, szczególnie ciasta kojarzą mi się z  z przyprawami korzennymi. Dochodzi do tego smak pomarańczy, który również przyprawia o miłe świąteczne skojarzenia.

Dziś propozycja łącząca oba wspomniane wyżej smaki.

Uwaga! Ciasto znika z talerzy w tempie błyskawicznym 🙂

Ciasto z batatów z pomarańczą  i korzennymi przyprawami 

Składniki:

  • 800 g batatów
  • 200 ml mleka roślinnego (ja dodałam kokosowego i ryżowego)
  • 100 g cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 40 ml oleju kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 3 jajka
  • 1/2 pomarańczy-  sok
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g mąki kokosowej

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Obierz słodkie ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i  ugotuj w garnku aż do miękkości. Następnie odlej wodę i przełóż je do miski, do które dodaj następnie wszystkie inne składniki  – poza rodzynkami. Miksuj do uzyskiwania jednolitej masy. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj je z masą. 

Przelej masę do dużej foremki i posyp po wierzchu cynamonem. Dodaj jeszcze kilka kropel soku z pozostałej pomarańczy (odrobinę). Piecz ok. 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto gotowe. Po upływie czasu pozostaw ciasto jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku.

Możesz alternatywnie zrobić ciasto z masą czekoladową.

polewa czekoladowa 

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Polewę czekoladową przygotujesz roztapiając na średnim ogniu, w małym garnuszku tabliczkę czekolady i olej kokosowy.

9 grudnia 2016 / 62 komentarze

Komentarze do wpisu 62 komentarze

  • Magdalena napisał(a):

    Ciasto wyszło pyszne, w ciągu 3 dni zjedliśmy sami z mężem całe!Ale co tam,rano znowu siłownia!

  • ania napisał(a):

    Ciasto masakra. Całe się rozwala, nawet po włożeniu do lodówki. Wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciu. Dodam tylko, że pieczone było jakieś 20 minut dłużej niż w przepisie.

  • km napisał(a):

    zrobiłam wg przepisu, po godzinie pieczenia było płynne w środku.
    jak duża foremka powinna być do tej ilości składników? piekłam w tortownicy 24cm.
    nawet jak wystygło nie zrobiło się zwarte. jakiś pomysł co mogło pójść nie tak? 🙂

  • fhuewfuergf napisał(a):

    Super te przepisy Aniu. Jesteś fantastyczną kobietą. Piękna, spełniona, z pasją, no i jakby tego było mało zdolna. Kibicuję Ci z całego serca

  • Agnieszka napisał(a):

    Witam, zrobiłam ciasto na święta i wyszło przepyszne! Nie było suche i do tego ten korzenny smak 🙂 Będę zdecydowanie wracała do tego przepisu!

  • Marta napisał(a):

    Aniu, mogłabyś stworzyć również aplikację z dietą dla AIP? nie potrafię gotować, nie mam do tego wyobraźni a przy ograniczonej liczbie produktów jest to tym bardziej trudne. Chętnie wykupię dostęp 🙂

  • Sylwik napisał(a):

    Zrobiłam na święta, smakowało nawet mojemu mężowi, który niekoniecznie zdrowo jada 😉
    Tylko polewa trochę mnie martwiła bo była trochę sztywna, a pod spodem ciasto miękkie, więc kroić było trochę ciężko, żeby wyciąć ładne kawałki. Może na przyszłość zrobię polewę z połowy tabliczki, a dodam kakao gorzkie i trochę więcej oleju kokosowego, żeby nie zastygała na aż tak sztywno.
    Ale ogólnie przepis rewelacja!

  • Karolina napisał(a):

    Wyszło wspaniałe! Rodzina oszalała na jego punkcie, rano zrobiłam jeden a popołudniu musiałam upiec drugi 🙂 Dziękuję serdecznie i życzę Wesołych Świąt 🙂

  • Wiktoria napisał(a):

    Super! Wyszło bardzo dobre!

  • kana napisał(a):

    Jest srodek nocy a ja koncze trzeci kawałek goracego ciasta ! To mi nie wyjdzie na zdrowie 🙂 dla mnie to też hit. Nie mogę sie doczekać jak rano go spróbuje 🙂 🙂

  • Magda napisał(a):

    Czy zamiast jajek moge dac siemienie ?

  • Karolina napisał(a):

    Na jak dużą blache jest przepis? 🙂

  • Martyna napisał(a):

    Aniu boskie❤️❤️❤️ Wyszly mi z tego dwie foremki na brownie,jedna zniknela w domu w godzine hahha a druga jadlam przez trzy dni po treningach(dlugie wybiegi w przygotowaniach na maraton w marcu)!Pozdrawiam i zycze wesolych swiat oraz samych skucesow,jestes swietna!

  • Martiki napisał(a):

    Ciasto wyszło pyszne. A polewa czekoladowa po prostu super… Nigdy bym nie wpadla, żeby ją roztopić z olejem kokosowym, mimo, że jak gotuje mam go naprzeciwko siebie :D. Po przeczytaniu poprzednich komentarzy piekłam trochę dłużej – 75 minut i to było ciut za długo, ale ciasto i tak wyszło pyszne!

  • Wiola napisał(a):

    Trochę nie na temat ale mam pytanko gdzie mogę kupić produkty /składniki do potraw które wstawiasz? Mogę prosić jakiś link w którym można zamówić zdrowe produkty bo nie wszystko jest w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością. Dziękuję

  • tamaraaga napisał(a):

    Super przepis, ciasto wszystkim smakowało i nikt nie zgadł, że ciasto jest z babatów. Pycha!

  • Viola napisał(a):

    Pychotka ???? tylko piekłam z 90 min.bo patyczek byl cały czas mokry…po 90 min był nadal mokry i rozpadło się ciasto, ale włożyłam do lodówki i następnego dnia było dobre do krojenia. Może mi i nie wyszło, ale w smaku pychotka i bardzo słodkie ???? w tygodniu spróbuję jeszcze raz przecież musze mieć ciasto na święta ???? może tym razem mi się uda???? Aniu proszę o info czy to ciasto jest aż tak bardzo mokre, może dałam za dużo soku z pomarańczy?

  • Natalia napisał(a):

    Witam Aniu! Ciasto zrobiłam (pierwszy raz jadłam bataty) i jest pyszne! Na pewno powtórzę u rodziców na święta. Jednakże coś poszło nie tak bo ciasto było b.mokre – piekłam nawet 30min dłużej niż podałaś. Wszystko odmierzalam waga. Z góry dziękuję za odp. 🙂 ps. Gratulacje 🙂 ja w tym roku zostałam pierwszy raz mama – najcudowniejsza rzecz na świecie! A dzięki zdrowej diecie schudłam prawie 30kg i jestem szczuplejsza nawet niż przed ciąża (nie glodze się bo wciąż karmie piersia). Także życzę powodzenia i pozdrawiam z Londynu 🙂

  • Ada napisał(a):

    piekłam 60 min, zrobiłam wszystko poza dodaniem rodzynek. Wyszło pyszne, ale bardzo mokre. Takie ma być?

  • Milena napisał(a):

    Przepis wypróbowałam,potwierdzam, ciasto pycha! Mniam

  • Milena napisał(a):

    Przepis wypróbowałam,potwierdzam, ciasto pycha!

  • Elcia napisał(a):

    A co polecasz na łamliwe i suchę włosy? Stosowałam różne zabiegi, maseczki i dalej nic.

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      zdrowa dieta 🙂
      oraz odpowiednia suplementacja: wyciąg z wiesiołka, cynk, magnez, witamina C, pokrzywa 🙂

  • Karolina napisał(a):

    Niesamowite! Bataty pokochałam niedawno więc ciasto pewnie też pokocham. Dziś jadę kupić potrzebne składniki 🙂 cieszę się że jest ktoś taki co potrafi zarazić swoją pasją innych, pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Barbara napisał(a):

    Ciasto chyba wyszło. Jest dość mokre. Czy takie miało wyjść?

  • marija napisał(a):

    Czy te ciasto powinno być suche w środku?? bo mi wyszło mokre, jakby zakalec ale mysle sobie ze z papki z batatów takie powinno byc??

  • Dżon Pedro napisał(a):

    Boże jakie wy tutaj inteligentne pytania zadajecie…
    „Ciasto z batatów” – a czym mogę zastąpić babaty???? Najlepiej węglem.
    Jakie wymiary ma blacha? o pół centymetra inne niż wasza…. jak zmiksujecie ciasto to można wywnioskować na jaką waszą blachę się zmieści a może wejdzie na dwie mniejsze?…..
    Czy może być inna mąka niż kokosowa? Nie, nie może bo ciasto wybuchnie. Jak dodacie jaglanej, mąki z kaszy gryczanej to czy będzie źle? Nie, nie będzie. Użyjcie mózgu bo jak widzę nasze otyłe społeczeństwo to właśnie dlatego jest otyłe bo nie potrafi pozamieniać produktów niezdrowych na zdrowe w swojej kuchni. Dziękuje za uwagę 🙂

  • Aleksandra napisał(a):

    Wygląda przepysznie!
    Jednak nie jem jajek :/ Czy można je w tym przepisie czymś zastąpić?

  • Anka napisał(a):

    Czy zamiast mąki można użyć jakiejś innej?

  • Ania napisał(a):

    Pani Aniu a ma Pani jakiś pomysł jak zrobić płynną polewę z karobu??? Mi zawsze wychodzi papka która z polewą ma niewiele wspólnego 🙂 Zdrówka 🙂

  • RO napisał(a):

    Świetny przepis, chętnie wypróbuje 🙂 a powiedz Aniu, jakie najlepsze wymiary powinna mięć foremka do pieczenia ?

  • Magda napisał(a):

    Brzmi bardzo ciekawie)))
    Zapraszam do siebie))
    Magda

  • Sylwia napisał(a):

    Czy zamiast jajek -chia będzie ok?czy nie wyjdzie dobrze?pozdrawiam

  • Beata Kubinska napisał(a):

    Witam. Czym mogę zastąpić cukier kokosowy i mąkę kokosową? W Norwegii tego nie dostanę. ????

    • Patrycja napisał(a):

      W Szwecji bez problemu do kupienia w każdym większym markecie, podejrzewam, że w Norwegii też nie ma z tym problemu. Radzę poszukać na półkach ze zdrową i ekologiczną żywnością.

  • Paulina napisał(a):

    Witam, bardzo chciałabym przygotowac to ciasto, jednak moim głównym problemem jest mocna alergia na jajka. Proszę o podpowiedż, czy mogę np. zastąpić je „jajkiem lnianym”?
    Będę wdzięczna za odpowiedź 😉

  • Marti napisał(a):

    Mam pytanie Ania czy zamiast Batatów można użyć mąki???

  • Ja napisał(a):

    Mam takie pytanie Ania czy zamiast batatów można użyć mąki ??? Czy ciasto wyjdzie czy muszą być bataty??

  • by camilcia napisał(a):

    Przepis jest już mój 🙂

  • Kasia napisał(a):

    Jakie wymiary powinna miec foremka do tego ciasta?
    A jakie do tych z bananami?

  • Martyna napisał(a):

    Aniu, czy mozna uzyc innej maki niz kokosowa?

  • Aneta napisał(a):

    Można zastąpić jajka na przykład poprzez siemię lniane? 🙂

  • Nataliaia napisał(a):

    Od dłuższego czasu miałam wziąć się za bataty, ale żaden przepis mi nie podpasował.
    Aniu, jesteś wielka!! 😀

  • Żwawy Leniwiec napisał(a):

    Mi również Święta kojarzą się ze smakiem i zapachem przypraw korzennych i pomarańczy! ????
    Dzięki za przepis! 🙂

  • Milena napisał(a):

    Czy na wierzchu na zdjęciu jest jakaś polewa ze zdrowej czekolady?…:) Uwielbiam pomarańcze w słodkościach szczególnie w połączeniu z czekoladą 🙂 Pozdrawiam.

  • Karolina napisał(a):

    Mogłabym prosić o wskazówkę, jak zrobić zdrową polewę do tego ciasta?

  • MiejskoWiejsko napisał(a):

    Uwielbiam takie ciasta! Super przepis – ja ostatnio robiłam korzenne z fasoli 🙂 Pachniało cudnie. Muszę poeksperymentować z pomarańczą 🙂 Dziękuję za inspirację. Wszystkiego dobrego!

  • aga napisał(a):

    Aniu, kiedyś przeczytałam na blogu że polecasz skrzyp polny na wzmocnienie włosów, zaczęłam go stosować mam już za sobą 60 dni stosowania, jestem zadowolona z efektów, rzeczywiście włosy stały się mocniejsze i gęste. Ale mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie, czy możesz mi polecić jakiś suplement dla mojej mamy, która jest po mastektomii i ma już za sobą chemioterapie, w tej chwili mija już 5 lat, odżywia się zdrowo i dba o siebie, ale włosy nadal są bardzo słabe i rzadkie wręcz widać skórę głowy.

  • Iwona napisał(a):

    Brzmi fantastycznie! Jakiej marki mleko roslinne polecasz Aniu najbardziej??

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *