Świąteczne ciasto z batatów z pomarańczą i korzennymi przyprawami – Mój HIT!

Okres świąteczny to taki czas, że pozwalamy sobie na więcej swobody kulinarnej, a następnie na duuużo więcej swobody konsumpcyjnej 🙂 A do konsumpcji ciast, nie trzeba nigdy jakoś specjalnie nikogo namawiać 🙂

Bożonarodzeniowe smaki, szczególnie ciasta kojarzą mi się z  z przyprawami korzennymi. Dochodzi do tego smak pomarańczy, który również przyprawia o miłe świąteczne skojarzenia.

Dziś propozycja łącząca oba wspomniane wyżej smaki.

Uwaga! Ciasto znika z talerzy w tempie błyskawicznym 🙂

Ciasto z batatów z pomarańczą  i korzennymi przyprawami 

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Obierz słodkie ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i  ugotuj w garnku aż do miękkości. Następnie odlej wodę i przełóż je do miski, do które dodaj następnie wszystkie inne składniki – poza rodzynkami. Miksuj do uzyskiwania jednolitej masy. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj je z masą.

Przelej masę do dużej foremki i posyp po wierzchu cynamonem. Dodaj jeszcze kilka kropel soku z pozostałej pomarańczy (odrobinę). Piecz ok. 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto gotowe. Po upływie czasu pozostaw ciasto jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku.

Możesz alternatywnie zrobić ciasto z masą czekoladową.

polewa czekoladowa 

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Polewę czekoladową przygotujesz roztapiając na średnim ogniu, w małym garnuszku tabliczkę czekolady i olej kokosowy.

Komentarze 63 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciasto wyszło pyszne, w ciągu 3 dni zjedliśmy sami z mężem całe!Ale co tam,rano znowu siłownia!

Ciasto masakra. Całe się rozwala, nawet po włożeniu do lodówki. Wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciu. Dodam tylko, że pieczone było jakieś 20 minut dłużej niż w przepisie.

zrobiłam wg przepisu, po godzinie pieczenia było płynne w środku.
jak duża foremka powinna być do tej ilości składników? piekłam w tortownicy 24cm.
nawet jak wystygło nie zrobiło się zwarte. jakiś pomysł co mogło pójść nie tak? 🙂

Super te przepisy Aniu. Jesteś fantastyczną kobietą. Piękna, spełniona, z pasją, no i jakby tego było mało zdolna. Kibicuję Ci z całego serca

Witam, zrobiłam ciasto na święta i wyszło przepyszne! Nie było suche i do tego ten korzenny smak 🙂 Będę zdecydowanie wracała do tego przepisu!

Aniu, mogłabyś stworzyć również aplikację z dietą dla AIP? nie potrafię gotować, nie mam do tego wyobraźni a przy ograniczonej liczbie produktów jest to tym bardziej trudne. Chętnie wykupię dostęp 🙂

Zrobiłam na święta, smakowało nawet mojemu mężowi, który niekoniecznie zdrowo jada 😉
Tylko polewa trochę mnie martwiła bo była trochę sztywna, a pod spodem ciasto miękkie, więc kroić było trochę ciężko, żeby wyciąć ładne kawałki. Może na przyszłość zrobię polewę z połowy tabliczki, a dodam kakao gorzkie i trochę więcej oleju kokosowego, żeby nie zastygała na aż tak sztywno.
Ale ogólnie przepis rewelacja!

Wyszło wspaniałe! Rodzina oszalała na jego punkcie, rano zrobiłam jeden a popołudniu musiałam upiec drugi 🙂 Dziękuję serdecznie i życzę Wesołych Świąt 🙂

Jest srodek nocy a ja koncze trzeci kawałek goracego ciasta ! To mi nie wyjdzie na zdrowie 🙂 dla mnie to też hit. Nie mogę sie doczekać jak rano go spróbuje 🙂 🙂

Aniu boskie❤️❤️❤️ Wyszly mi z tego dwie foremki na brownie,jedna zniknela w domu w godzine hahha a druga jadlam przez trzy dni po treningach(dlugie wybiegi w przygotowaniach na maraton w marcu)!Pozdrawiam i zycze wesolych swiat oraz samych skucesow,jestes swietna!

Ciasto wyszło pyszne. A polewa czekoladowa po prostu super… Nigdy bym nie wpadla, żeby ją roztopić z olejem kokosowym, mimo, że jak gotuje mam go naprzeciwko siebie :D. Po przeczytaniu poprzednich komentarzy piekłam trochę dłużej – 75 minut i to było ciut za długo, ale ciasto i tak wyszło pyszne!

Trochę nie na temat ale mam pytanko gdzie mogę kupić produkty /składniki do potraw które wstawiasz? Mogę prosić jakiś link w którym można zamówić zdrowe produkty bo nie wszystko jest w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością. Dziękuję

Super przepis, ciasto wszystkim smakowało i nikt nie zgadł, że ciasto jest z babatów. Pycha!

Pychotka ???? tylko piekłam z 90 min.bo patyczek byl cały czas mokry…po 90 min był nadal mokry i rozpadło się ciasto, ale włożyłam do lodówki i następnego dnia było dobre do krojenia. Może mi i nie wyszło, ale w smaku pychotka i bardzo słodkie ???? w tygodniu spróbuję jeszcze raz przecież musze mieć ciasto na święta ???? może tym razem mi się uda???? Aniu proszę o info czy to ciasto jest aż tak bardzo mokre, może dałam za dużo soku z pomarańczy?

Witam Aniu! Ciasto zrobiłam (pierwszy raz jadłam bataty) i jest pyszne! Na pewno powtórzę u rodziców na święta. Jednakże coś poszło nie tak bo ciasto było b.mokre – piekłam nawet 30min dłużej niż podałaś. Wszystko odmierzalam waga. Z góry dziękuję za odp. 🙂 ps. Gratulacje 🙂 ja w tym roku zostałam pierwszy raz mama – najcudowniejsza rzecz na świecie! A dzięki zdrowej diecie schudłam prawie 30kg i jestem szczuplejsza nawet niż przed ciąża (nie glodze się bo wciąż karmie piersia). Także życzę powodzenia i pozdrawiam z Londynu 🙂

piekłam 60 min, zrobiłam wszystko poza dodaniem rodzynek. Wyszło pyszne, ale bardzo mokre. Takie ma być?

tak 🙂 ale najlepiej smakuje następnego dnia, po wyjęciu z lodówki

A co polecasz na łamliwe i suchę włosy? Stosowałam różne zabiegi, maseczki i dalej nic.

zdrowa dieta 🙂
oraz odpowiednia suplementacja: wyciąg z wiesiołka, cynk, magnez, witamina C, pokrzywa 🙂

Niesamowite! Bataty pokochałam niedawno więc ciasto pewnie też pokocham. Dziś jadę kupić potrzebne składniki 🙂 cieszę się że jest ktoś taki co potrafi zarazić swoją pasją innych, pozdrawiam serdecznie 🙂

Ciasto chyba wyszło. Jest dość mokre. Czy takie miało wyjść?

Czy te ciasto powinno być suche w środku?? bo mi wyszło mokre, jakby zakalec ale mysle sobie ze z papki z batatów takie powinno byc??

Boże jakie wy tutaj inteligentne pytania zadajecie…
“Ciasto z batatów” – a czym mogę zastąpić babaty???? Najlepiej węglem.
Jakie wymiary ma blacha? o pół centymetra inne niż wasza…. jak zmiksujecie ciasto to można wywnioskować na jaką waszą blachę się zmieści a może wejdzie na dwie mniejsze?…..
Czy może być inna mąka niż kokosowa? Nie, nie może bo ciasto wybuchnie. Jak dodacie jaglanej, mąki z kaszy gryczanej to czy będzie źle? Nie, nie będzie. Użyjcie mózgu bo jak widzę nasze otyłe społeczeństwo to właśnie dlatego jest otyłe bo nie potrafi pozamieniać produktów niezdrowych na zdrowe w swojej kuchni. Dziękuje za uwagę 🙂

Wygląda przepysznie!
Jednak nie jem jajek :/ Czy można je w tym przepisie czymś zastąpić?

Siemieniem lnianym lub nasionami chia.

Pani Aniu a ma Pani jakiś pomysł jak zrobić płynną polewę z karobu??? Mi zawsze wychodzi papka która z polewą ma niewiele wspólnego 🙂 Zdrówka 🙂

przecież jest w przepisie…

Przepraszam ale gdzie w przepisie jest jak zrobić płynną polewę z karobu, bo albo przyślepłam albo jest o polewie czekoladowej 🙂

Świetny przepis, chętnie wypróbuje 🙂 a powiedz Aniu, jakie najlepsze wymiary powinna mięć foremka do pieczenia ?

Czy zamiast jajek -chia będzie ok?czy nie wyjdzie dobrze?pozdrawiam

Witam. Czym mogę zastąpić cukier kokosowy i mąkę kokosową? W Norwegii tego nie dostanę. ????

W Szwecji bez problemu do kupienia w każdym większym markecie, podejrzewam, że w Norwegii też nie ma z tym problemu. Radzę poszukać na półkach ze zdrową i ekologiczną żywnością.

Witam, bardzo chciałabym przygotowac to ciasto, jednak moim głównym problemem jest mocna alergia na jajka. Proszę o podpowiedż, czy mogę np. zastąpić je “jajkiem lnianym”?
Będę wdzięczna za odpowiedź 😉

jasne! proszę próbować 🙂

ale ciasto jest z batatów…

Mam takie pytanie Ania czy zamiast batatów można użyć mąki ??? Czy ciasto wyjdzie czy muszą być bataty??

Jakie wymiary powinna miec foremka do tego ciasta?
A jakie do tych z bananami?

Można zastąpić jajka na przykład poprzez siemię lniane? 🙂

Od dłuższego czasu miałam wziąć się za bataty, ale żaden przepis mi nie podpasował.
Aniu, jesteś wielka!! 😀

Czy na wierzchu na zdjęciu jest jakaś polewa ze zdrowej czekolady?…:) Uwielbiam pomarańcze w słodkościach szczególnie w połączeniu z czekoladą 🙂 Pozdrawiam.

Mogłabym prosić o wskazówkę, jak zrobić zdrową polewę do tego ciasta?

Dodane dla chętnych 😉

Dziękuję serdecznie ! 🙂
Z pewnością ciasto zrobi furrorę.
Pozdrawiam 🙂

Uwielbiam takie ciasta! Super przepis – ja ostatnio robiłam korzenne z fasoli 🙂 Pachniało cudnie. Muszę poeksperymentować z pomarańczą 🙂 Dziękuję za inspirację. Wszystkiego dobrego!

Aniu, kiedyś przeczytałam na blogu że polecasz skrzyp polny na wzmocnienie włosów, zaczęłam go stosować mam już za sobą 60 dni stosowania, jestem zadowolona z efektów, rzeczywiście włosy stały się mocniejsze i gęste. Ale mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie, czy możesz mi polecić jakiś suplement dla mojej mamy, która jest po mastektomii i ma już za sobą chemioterapie, w tej chwili mija już 5 lat, odżywia się zdrowo i dba o siebie, ale włosy nadal są bardzo słabe i rzadkie wręcz widać skórę głowy.

Brzmi fantastycznie! Jakiej marki mleko roslinne polecasz Aniu najbardziej??