Szaszłyki z Lio Shake szpinakowym

Co prawda ze względów pogodowych sezon grillowy na zewnątrz jest już zakończony, ale jeśli przyjdzie nam ochota na szaszłyka to od czego są piekarniki? 🙂 Dziś zaserwuję troszkę inny przepis do którego wykorzystam Lio Shake szpinakowy, który nada szaszłykom niepowtarzalnej zielonej barwy.

Swój ciemnozielony kolor, szpinak zawdzięcza obecności chlorofilu, który ułatwia organizmowi usuwanie metali ciężkich oraz przyczynia się do redukcji masy ciała. Kartenoidy takie jak luteina oraz zeaksantyna zawarte w jego liściach chronią narząd wzroku przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a także zabezpieczają DNA przed mutacjami, które w konsekwencji mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.

Szpinak jest także źródłem potasu i magnezu, które korzystnie wpływają na pracę mięśni. Jednocześnie potas bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, dlatego zwiększenie jego podaży jest wskazane dla osób z podwyższonym ciśnieniem. Magnez natomiast może wpływać na poprawę nastroju u osób cierpiących na złe samopoczucie.

Szaszłyki z Lio Shake szpinakowym

Składniki:
(porcja dla jednej osoby – 4 szaszłyki)

  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • ok. 6 pieczarek
  • majeranek,
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • LioShake szpinak (kupisz TUTAJ)
  • 1 cebula

Przygotowanie:

Umyj dokładnie kurczaka i pokrój go w kostkę. Posyp kurczaka majerankiem, solą i pieprzem, a następnie obtocz mocno w Lio Shake szpinakowym. Następnie nabij na przemian na patyk z grubo krojoną cebulą i pieczarkami.

Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 40 minut.

img_7169

27 października 2016 / 12 komentarzy

Komentarze do wpisu 12 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *